Rob's web

Hond en vuurwerk

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Hond en vuurwerk


Nog een ruime maand en dan knalt het vuurwerk er weer lustig op los. Voor velen een feest om op deze wijze het jaar af te sluiten. voor anderen een steeds wederkerend schrikeffect bij iedere knal die het normale te boven gaat.

Ook anders zo rustige huisdieren die normaal voor geen kleintje vervaard zijn kunnen volledig van slag raken en de meest erge periode van hun bestaan doormaken. Weer andere nemen niet eens de moeite om wakker te worden. Hooguit trekken ze een ooglid op om te zien hoe de baas op de geluiden reageert en bij geen reactie weer onverstoord verder dommelen. Gelukkig is degene en dat zijn er vele, die zo'n ijskonijn de zijne mag noemen. Helaas is het soms toch nog wel anders. Ook nog veel honden zijn in die dagen onrustig en schrikken van iedere donderslag, gillende keukenmeid of hoe al dat knalwerk moge heten. Van de zo rustige, zelfverzekerde makker verandert hij in een nerveus zenuwpeesje en is niet meer uit uw nabijheid weg te denken.

Maar pas op, juist in die periode is uw veranderde houding door de extra aandacht en overdreven zorg voor hem een bewijs dat er iets mis. Uw uitzonderlijk betuttelend gedrag maakt hem in feite nog onzekerder. Doe normaal tegen uw hond, neem zijn probleem niet over en blijf zo rustig als onder normale omstandigheden. Dit zal zijn zelfvertrouwen ten goede komen en hem enigszins gerust stellen. Probeer hem af te leiden met desnoods wat apporteerwerk of simpele gehoorzaamheidsoefeningen. In geen geval knuffelen of zielig doen wanneer hij angstig uw bescherming probeert op te zoeken. Juist dan versterkt u hem in zijn angst voor het geknal. Laat hem ook weer niet in de steek maar spreek hem in de "nee niks aan de hand stijl" rustig toe. U zult zien dat daarmee ook zijn zelfvertrouwen weer enigszins toeneemt. Laat hem in geen geval alleen thuis want dan kunt u zijn gedrag niet meer corrigeren en weet de hond zich in zijn eenzaamheid geen raad.

Het beste is om hem reeds op jonge leeftijd bekend te maken met onverwachte geluiden. Door twee plankjes als kleppers tegen elkaar te slaan kunt u het geluidsniveau zelf steeds verder opvoeren. Spelenderwijs zal hij aan onverwachte geluiden wennen en ze zelfs als normaal gaan beschouwen. Op dat moment heeft u niet alleen hem, maar ook uzelf een grote dienst bewezen en gaat u beiden een ongestoorde "rustige" oudejaarsavond tegemoet.

Gelukkig neemt de angst voor vuurwerk en ook voor onweer met onze op schotvastheid geoefende honden steeds verder af en is het lang niet meer zo'n probleem deze woelige dagen door te komen. Maar toch, laat hem niet uit op de meest rumoerige uren en blijf op uw hoede. Één onverwachtse onprettige ervaring en het is gedaan met zijn zelfvertrouwen.