Rob's web

Vreemde voorwerpen

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Vreemde voorwerpen


Wat zijn vreemde voorwerpen in de diergeneeskunde? Dat zijn dingen, voorwerpen die niet als normaal voer geacht worden, die de hond heeft binnengekregen. Dat kunnen zeer verschillende dingen zijn. Om een aantal te noemen: spelden, vishaakjes, stukken hout of splinters, ook knikkers, stukken rubber, perzikpitten, kurken, grindstenen, stukken bot en forse delen buffelhuid kunnen optreden als "vreemd voorwerp". Dat kleine spul zal het spijsverteringsorgaan (dat is van mond tot anus) niet vaak verstoppen, maar het gevaar daarvan zijn beschadigingen of het doorboren van de wanden, wat akelige, zelfs noodlottige gevogen kan heben. Heel vaak valt het echter mee. Een darm heeft een mooi aanpassingsmechanisme, zodat bij prikken de darm ter plaatse verslapt. Daarom is ons advies bij een alarm zoals: mijn hond heeft een naald, een vishaak ingeslikt en dergelijke: wacht eerst maar af, geeft hem direct te eten (koek bijvoorbeeld) dat omhult mooi, zeker in het eerste deel van de darm. Meestal komt het binnen in de ontlasting wel naar buiten. Als je iets abnormaals aan de hond merkt, ga er dan wel direct mee naar de dierenarts. Die moet dan bepalen of en waar lets in zit. Röntgenonderzoek kan daarbij helpen. Meer problemen geven doorgeslikte knikkers, perzikpitten, stukken van rubber speelgoed (ook plastic) een groot stuk "buffelhuid", een groot stuk bot en kurken. Als deze te groot zijn lopen ze vast. Zelden in de slokdarm, soms voor de maaguitgang doch meestal in de dunne darm. De verschijnselen zijn, afhankelijk van waar het vast zit, direct braken na het eten of als het verderop zit, enige tijd na het eten. De hond voelt zich niet ziek, dus wil wel eten.

Bij een maagontsteking juist niet, dan is hij misselijk. Het kan dagen doorgaan. Er wordt veel vocht en ook zouten verloren, zodat het dier uitdroogt. De huid ligt er niet meer soepel op, een plooi van de huid blijft staan in plaats van vlot te vervloeien. zolang wachten is erg riskant en de verschijnselen moeten dan direct met infusen bestreden worden. Daarna kan pas de oorzaak behandeld worden. Deze verschijnselen duiden op een vastgelopen vreemd voorwerp, althans, bij jonge honden. Bij oudere dieren denken we veeleer aan tumoren. Bij het aftasten van de bulk voelen we vaak wel een dikte en mogelijk wat opgezette naast lege darmlissen. Röntgenonderzoek is vaak moeilijk, omdat rubber, plastic of kurk geen schaduw geeft op de foto. Een Steen of een bot gelukkig wel. Als je er vlot bij bent, wil het glad maken door paraffine in te geven de opstopping nog wel eens verschuiven en zelfs afvoeren. Meestal echter wordt het een operatie. De dierenarts moet het darmgedeelte opzoeken en beoordelen of een darm door de druk van het voorwerp niet te veel beschadigd is. In dat geval kan er niet met openen volstaan worden, maar moet er een stuk darm tussenuit worden gehaald. Dat maakt de operatie vanzelfsprekend gecompliceerder en toch ook wel riskanter. Een nylonkous was eens een fataal vreemd voorwerp. Deze was wat gaan rafelen, zodat er een aantal draden uit de anus kwamen en bleven hangen. De eigenaar dacht daarbij te kunnen helpen, hij trok er af en toe maar eens flink aan, met als gevolg dat alle binnenbochten van de darm door het scherpe nylondraad waren ingesneden. De hoofdmoot van de kous zat nog steeds in de dunne darm. Een hopeloos geval! De moraal hiervan is: trek hooguit voorzichtig aan uithangende draadjes, omdat je niet weet waar en wat er aan het andere eind zit. Vishaakjes zijn ook zo berucht.

lets heel anders

Wat is er mooier dan flink te stoeien met een actieve hond, stokken gooien en apporteren. Echter...sommige honden zijn zo actief, dat ze de gegooide stok al opvangen en dan gebeurt het gelukkig niet vaak, dat zo'n stok in de lengte wordt opgevangen en in de keel komt. Afhankelijk van de stok, scherp, hard, geven die soms diepe steekwonden achter in de keel.

Het is zaak, dat die wonden gecontroleerd worden (onder narcose) op stukjes achtergebleven hout. Dat kan eventueel nare fistels geven aan de hals net achter de kaakboog, maar ook wel in de keel, omdat daar veel bloedvaten en zenuwen lopen, zijn die fistels heel moeilijk op te ruimen. Botten, vooral wervelbot, geven ook nogal eens problemen. 1e treft ze aan, klem op de kiezen, ook wel achter in de keel en natuurlijk ook wel in de darm. Bij het geven van veel bot kan er een verstopping optreden, een prop die op beton lijkt. Gelieve dus voorzichtig te zijn met het geven van botten! Speciaal bij jonge, speelse honden (en welke jonge hond is dat niet) bestaat altijd het gevaar van het inslikken van vreemde voorwerpen. Blijf hier alert op!

drs. H. van Rhee, dierenarts te Hoogeveen.