Rob's web

Lyme-ziekte loert ook op u!

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Lyme-ziekte loert ook op u!


Klein tekenbeetje, grote gevolgen

Lekker de natuur in. Frisse Iucht opsnuiven in een ongerept bos. Een verkwikkende wandeling maken over verstilde paden. In het weekeinde en tijdens de vakantie zoeken tienduizenden ontspanning in het bronsgroen eikenhout. Gezond? Natuurlijk, maar hoedt u voor de met de Lymebacterie besmette - levensgevaarlijke - teek.

'Ik wist niet wat me overkwam. Van het ene moment op het andere werd ik dood ziek. Door m'n hele lijf voelde ik pijn en het zweet brak me aan alle kanten uit. lk was zo hondsmoe, dat ik de trap naar de slaapkamer niet meer op kon komen. M'n vrouw schrok zich wild en belde de huisarts. Nog geen uur later lag ik in het AMC, waar men gelukkig snel de oorzaak onderkende: Lyme-ziekte.' De inmiddels volledig herstelde Harold Strating mag - ook volgens de medische staf van het Amsterdamse Academisch Medisch Centrum - van geluk spreken. 'In mijn geval had deze plotselinge aanval van Lyme-ziekte fataal kunnen aflopen,' zegt de 45-jarige Purmerender. Het vermoeden van de geneesheren, dat het hier een geval van Lyme-ziekte betrof, werd bevestigd na een uitgebreid onderzoek. 'Op een geven moment vroeg men of ik recentelijk door een teek was gebeten. Wist ik veel... Maar plotseling herinnerde ik me dat ik enkele weken daarvoor na een boswandeling was thuisgekomen met een rood plekje op m'n handen. lk liet dat plekje zien en toen was de diagnose snel gesteld. lk kreeg een anti-bioticum toegediend en knapte zienderogen op. Later vertelde een van de artsen, dat als die bacterie een paar dagen langer had voortgewoekerd, ik het waarschijnlijk niet meer had kunnen navertellen. En dat door een ziekte waarvan ik zelfs nog nooit had gehoord!' Strating is niet de enige die onbekend was met Lyme-ziekte, genoemd naar het Amerikaanse stadje waar in 1975 een epidemie uitbrak. Negen van de tien Nederlanders weten niet, dat een beet van een met de Lyme-bacterie besmette teek ernstige - zeg maar levensbedreigende - consequenties kan hebben. Zij zien geen kwaad in zo'n minuscuul tekenbeetje, dat je overal in de natuur kunt oplopen. Even thuis flink insmeren met olie, nagellak of alcohol, dan verdwijnt dat akelige, maar 'ongevaarlijke' spinnetje vanzelf wel. Niet dus. Deze methode is sowieso fout, maar in het geval van de Lyme-bacterie werken dergeljke middeltjes zelfs averechts. Als een met de Lyme-bacterie besmette teek niet binnen 24 uur 'professioneel' wordt verwijderd, kunnen er binnen een maand tot een jaar ernstige gevolgen optreden. Variërend van neurologische klachten tot hartkwalen en van hevige gewrichtspijnen tot ernstig invaliderende aandoeningen.

Het verwijderen van een teek moet heel zorgvuldig gebeuren. Een bijzonder effectief hulpmiddel is de 'teek it easy' tick-remover. Dit instrumentje wordt door veel huisartsen gebruikt, maar is in feite door iedereen gemakkelijk te bedienen. De tick-remover verwijdert de teek in een keer, zodat geen (besmette) restanten op het lichaam achterblijven. Een onmisbaar apparaatje, dat u eenvoudig op zak steekt en eigenlijk niet in de vakantie-verbandtrommel mag ontbreken. Wilt u meer weten over Lyme-ziekte en/of de tick-remover. De Stichting SAAG verstrekt u graag informatie: Postbus 805, 1440 AV Purmerend. Ook kunt u de tick-remover bestellen door een volledig ingevulde giro-betaalkaart of eurocheque ad f 15,95 toe te sturen, onder vermelding van tick-remover. U krijgt de tick-remover met alcohol-deppers en de brochure over Lymeziekte binnen twee weken thuisgestuurd.