Rob's web

Fietsen met je hond

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Fietsen met je hond


Met mijn Duitse Herder (nu vier maanden oud) wil ik straks gaan fietsen. Wanneer mag ik daar mee beginnen? En hoe kan ik hem dat het beste leren?

Fietsen met honden kan hartstikke leuk zijn. Het is een hele goede manier om hem zijn energie te laten kwijtraken en het is goed voor de ontwikkeling van zijn spieren. Langere stukken fietsen mag echter pas met honden die ouder zijn dan een jaar en dus in de hoogte zijn uitgegroeid. Voor die leeftijd kan dat te belastend zijn. Wel kan je een jonge hond vanaf ongeveer 5 maanden langzamerhand wennen aan de fiets. Wanneer je gaat fietsen met je hond gebruik je een korte lijn en een gewone (niet slippende!) halsband.

Voor de verkeersveiligheid hoort de hond altijd aan de rechterkant van de fiets te lopen. De lijn heb je gewoon vast in je hand en niet om je pols. Als er dan lets gebeurt kan je, zonder zelf om te vallen of in gevaar te komen, de lijn gemakkelijk loslaten. Bij het fietsen is het belangrijk dat de hond draaft en niet galoppeert. Draven is het best voor de ontwikkeling van zijn spieren en is ook het minst vermoeiend.

Nu is het logisch dat niet iedere hond in een keer weet wat er naast zo'n fiets van hem verlangd wordt. Het is dan ook verstandig om dit rustig op te bouwen. Dit opbouwen kan je al vanaf een maand of vijf doen. Je begint dan de hond aan het meelopen met de fiets te laten wennen. Dit kan je doen door naast iemand te gaan lopen die een fiets aan de hand meeneemt. Normaal gesproken loopt de hond aan de rechterkant van de fiets, i.v.m. het overige verkeer. De hond moet leren gewoon naast de fiets te lopen; niet voor 't wiel, niet tussen de trappers, niet onder de fiets door, enz. Ook al loop je langzaam met je hond naast de fiets, toch moet je deze dingen niet toestaan. Ook mag je hond niet trekken aan de lijn. Als je deze dingen nu toestaat, mag de hond dit ook doen wanneer hij naast de fiets mee moet draven; dan kan dat gevaarlijk zijn. Is de hond enigszins aan de fiets gewend, dan kan je zelf met hond en fiets gaan lopen. De moeilijkheid daarbij is dat de hond moet wennen aan een baas die aan de andere kant van de fiets loopt. Als dit moeilijkheden oplevert kan je in het begin nog de hulp van een andere persoon inschakelen. Wanneer het goed gaat stap je een keertje op en fietst stapvoets een meter of vijftig waarbij je de hond constant bemoedigend toespreekt. Dan voer je het tempo langzaam op waarbij je goed oplet of de hond inderdaad gaat draven. En hierna bouw je ook met vijftig of honderd meter per keer de afstand langzaam op.

De tijd dat een hond mee kan wandelen of naast de fiets mee kan draven kan je als volgt berekenen:
Aantal maanden dat de hond oud is x 5, is 't aantal minuten dat de hond mee kan wandelen.

Aantal maanden x 5 : 2, is 't aantal minuten dat de hond mee kan fietsen. Ga er van uit dat je met een jonge hond ongeveer 8 a 10 km/u fietst. Zo kan je zelf het aantal kilometers uitrekenen dat je met je hond kunt fietsen.

Zeker in het begin is het belangrijk om na iedere keer dat je met de hond hebt gefietst, zijn voetkussentjes na te kijken. Bij wisselende ondergrond zoals stoeptegels, straatklinkers, asfalt en asfalt met grind dat veel op fietspaden wordt gebruikt, willen die voetkussentjes wel eens wat sneller slijten. En bovendien is het met name op fietspaden belangrijk de honden niet te dicht langs de kant te laten lopen. Helaas ligt hier heel vaak veel scherpe rommel; klipjes van blikjes, kiezeltjes, glasscherfjes, enzovoorts. Allemaal heel pijnlijk voor de hond als hij hier instapt.

Tegenwoordig zijn er ook speciale toestellen te koop die aan fietsen te bevestigen zijn (Springer) waaraan de lijn van de hond vastgemaakt kan worden. Je hebt dan je handen vrij en dit verhoogt alleen maar de verkeersveiligheid. Doordat dit apparaat onder het zadel wordt bevestigd blijf je altijd in evenwicht, ook als de hond hard trekt of plotseling uitschiet naar een andere hond of een kat.

Springer

Fietsen met honden kan hartstikke leuk zijn. Zolang zijn veiligheid, die van ons en die van andere weggebruikers maar niet in gevaar wordt gebracht.

En natuurlijk fiets je niet met de hond als het te warm is. En zeker niet met een ongetrainde hond.

Marian Servaas