Rob's web

Spelen in het water: plezier en sport tegelijk

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Spelen in het water: plezier en sport tegelijk


Niets is plezieriger dan een duik in het koele water

Niet alle honden houden van water. Ja, er zijn zelfs honden die hun neus optrekken wanneer ze een plas op hun weg tegen komen. Ze lopen er met stijve poten vol afschuw omheen wanneer het regent. Zelfs op een hete zomerdag kan je ze niet overhalen het water in te gaan. Zo'n waterschuw dier zal zich niet zomaar laten overhalen tot een spelletje in het nat. Maar de meeste honden houden van water en zijn er als de kippen bij als er met water gespetterd wordt.

Toch is het beter een kleine pup langzaam aan met water vertrouwd te maken. Je moet daar niet al te vroeg mee beginnen - ongeveer vanaf vier maanden - en je moet daarvoor in ieder geval een warme voorjaarsdag of nog beter, de zomer afwachten. Wanneer het kleintje, samen met zijn roedel, een beetje aan het water gewend is, dan kan je met hem in het water gaan spelen en hem met een brokje belonen als hij weer een stapje verder is gegaan.

Hond zwemmend met bal in zijn bek

Wat je allemaal kunt doen....

Zwemmen is voor de hond niet alleen maar iets leuks, het is tegelijkertijd ook een prima sport. Onze viervoeter traint daarbij op een goede manier al zijn spieren, zonder de gewrichten erg te belasten. Een prima beweging voor honden die last hebben van HD of OCD (heup- of elleboogdysplasie). Zo wordt bij het zwemmen het nuttige met het aangename verenigd.

Veel honden vinden het erg leuk om ken. Er zijn voldoende speeltjes op de markt die goed en veilig in het water te gebruiken zijn. Een tennisbal, een speeltje van kunststof of een apporteerdummy zijn hiervoor goed geschikt. Alles klaar? Dan kunnen we beginnen. Of mens en hond een wedstrijdje houden in het apporteren van de voorwerpen of het baasje liever van de kant af de bal in het water gooit, dat maakt niet uit. Als we maar plezier hebben.

Leren

Net als bij kinderen moeten ook honden eerst leren zwemmen. Niet dat ze niet boven water kunnen blijven, maar goed zwemmen moeten ze leren. Nu is de vraag, wat is goed zwemmen? Je moet het eigenlijk zo zien dat je hond als het ware in het water loopt. Alle poten zijn daarbij onder water. Soms zie je dat honden met een voorpoten boven water komen en flink spetteren. Het ziet er erg leuk uit, maar het heeft ook tot gevolg dat ze met de achterpoten te diep in het water komen te liggen en eerder last van kramp kunnen krijgen.

Geen dwang

Net zoals bij alle dingen die je je hond leert, is het ook bij zwemmen van belang dat er zo min mogelijk dwang bij komt kijken. Je hond in het water gooien heeft dan ook geen enkel nut. Integendeel, het kan er voor zorgen dat je hond een dusdanige aversie tegen water krijgt dat hij nooit meer wil zwemmen. Er bestaan verschillende manieren waarop je je hond kan leren zwemmen. Het allerbeste is vaak zelf het water in te gaan. Je kunt je hond dan naar je toe lokken. Als dat niet lukt, kun je je samen met de baas een stukje te zwemmen. De meeste honden krijgen geen genoeg van het apporteren van voorwerpen uit het water. Veel mensen gebruiken daarvoor een stok. Dat kan wel eens gevaarlijk zijn. Wanneer de hond de stok verkeerd beet pakt, kan hij in z'n keel schieten en lelijke verwondingen veroorzahond het water in dragen en hem zelf naar de kant laten zwemmen. Een tweede manier is om, als hij gek op balletjes is, een balletje (of iets anders) in het water te gooien en je hond aanmoedigen het te gaan halen. Houd er wel rekening mee dat hij het misschien niet gaat halen en dat je het zelf uit het water moet gaan halen. Als derde optie kan je een niet te brede sloot uitzoeken. Je gaat er dan met z'n tweeën heen en ieder gaat aan een kant staan. Vervolgens probeer je je hond de sloot over te laten zwemmen doordat degene die aan de overkant staat de hond roept. Als dat lukt laat je hem weer terug zwemmen enz.

Fixatiepunt

Heeft je hond er inmiddels lol in te gaan zwemmen, kan je hem leren goed te zwemmen. Veel honden zullen dit van nature al doen, maar sommige moeten een handje geholpen worden. Als je hond met z'n voorpoten boven het water uit komt, kan je twee dingen doen. Het eerste is door weer zelf het water in te gaan en je hond tijdens het zwemmen bij de lendenen te ondersteunen. Probeer de steun die je je hond geeft langzamerhand af te bouwen. De tweede optie is ervoor zorgen dat de hond een fixatiepunt heeft dat laag op het water is. De hond zal er naartoe willen zwemmen en z'n kop vooruit steken. Het gevolg is dat de voorpoten onderwater komen te liggen. Een voorbeeld van zo'n fixatie-punt is een balletje dat in het water is gegooid, of iemand aan de overkant. Zo iemand moet dan wel zo dicht mogelijk bij het wateroppervlak zijn, omdat de hond anders te veel naar boven gaat kijken.

Veilig

Behalve dat het voor de hond leuk moet zijn om te zwemmen, moet het ook veilig zijn. Bij de veiligheid moet je op een aantal zaken letten.Ten eerste mag de kant niet te stijl zijn. Je hond moet er immers zelf uit kunnen klimmen. Kan hij dat niet dan bestaat de mogelijkheid dat hij in paniek raakt. Mocht je hond toch op een verkeerde plek in het water springen, laat hem dan naar de kant zwemmen en probeer hem te helpen met uit het water komen. Dit kan je doen door een steuntje te geven bij de kop. Aan de achterkant van de kop, zit ongeveer midden tussen de oren een knobbel aan de schedel, de zogenaamde 'jachtknobbel'. Door de hond achter deze knobbel te steunen, kunnen ze zichzelf uit het water hijsen. Een tweede punt van veiligheid is in het water springen. Sommige honden vinden zwemmen zo leuk dat ze een gigantische sprong nemen om in het water te komen. Op zich is dit niet zo erg, maar je moet er wel zeker van zijn dat er geen stokken of troep vlak onder het wateroppervlak liggen. Ze kunnen zich daar lelijk aan bezeren of verwonden. Kijk ook uit voor glas. Met name op strandjes die erg populair zijn bij zwemmers wil nog wel eens glas liggen.

Ook bij honden komt kramp voor. Laat je hond daarom nooit ver een meer in zwemmen. Liever tien kleine stukjes zwemmen dan een heel lang stuk. Bovendien kunnen grote meren in het midden een stuk kouder zijn dan aan de kant.

Zee

Een apart verhaal vormt zwemmen in de zee. De zee is geen goede plek om je hond te leren zwemmen. Kan hij het inmiddels dan is de zee een leuke plek om met je hond naar toe te gaan. Maar helaas kan de zee ook gevaarlijk zijn. Meer nog dan in meren mag je je hond niet te ver in zee laten zwemmen. Stromingen even verderop kunnen erg gevaarlijk zijn. Zeker als het eb aan het worden is, is er een verraderlijke onderstroming richting open zee. Zeewater is zout en op zich is dat niet erg voor de hond. Het zoute water is zelfs een keer goed voor de huid.Te veel in het zoute water kan de huid echter laten uitdrogen. Spoel de hond in dat geval na het zwemmen in zee even af met kraanwater. Wassen is absoluut niet nodig. Vaak is er bij het strand een kraantje voor de mensen om de voeten af te spoelen en dat is voor het afspoelen van de hond ook een uitstekende plek. Het zoute zeewater is ook voor honden niet geschikt om te drinken. Neem daarom altijd voldoende drinkwater voor je hond mee als je naar zee gaat. Honden die zeewater gaan drinken krijgen vaak behoorlijke diarree. Als je hond zeewater heeft gedronken en je bent van plan naar huis te gaan, ga dan niet rechtstreeks naar de auto, maar plan een aardige wandeling door de duinen.

Ziektes

Tot slot nog een stukje over Leptospirose of de ziekte van Weil. Dit is een ziekte die met name verspreid wordt door de urine van ratten. Het is een aandoening waar de hond ernstig ziek van kan worden. Hij krijgt koorts, wil niet eten, moet braken, krijgt diarree (soms met bloed), bloedingen in de huid, longproblemen (hoesten), geelzucht, weinig tot niet willen plassen enz. Het voorkomen van deze ziekte is gelukkig makkelijk. Je hond jaarlijks tegen de ziekte laten vaccineren is meestal voldoende, het liefst in het voorjaar. Bij honden die zeer veel zwemmen wordt aangeraden eens in het half jaar te vaccineren.

Heel veel zwemplezier!

Marlijn Servaas