Rob's web

Amalgaam

Amalgaamvullingen zijn legeringen van zware metalen nl.: kwik, zink, tin en koper. Vooral het giftige kwik, dat vrijkomt uit amalgaam, wordt opgeslagen in lichaamsweefsel. Behalve aantasting van het afweermechanisme, worden met name hersenen, lever, nieren en darmen hierdoor beschadigd. Dit geldt zowel voor het orgaanweefsel zelf als voor het functioneren van deze organen. Alleen al bij het consumeren van zure levensmiddelen of bij het kauwen op kauwgom komen grote hoeveelheden kwikzilver vrij uit het vulmateriaal, die ver boven de waarde uitkomen die de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) als grenswaarde heeft vastgesteld.

Hoeveel giftige metalen uit uw vullingen vrijkomen is onder meer afhankelijk van het aantal amalgaamvullingen dat zich in uw gebit bevindt en in welke toestand zij zich bevinden.

Niemand, ook niet uw arts of tandarts, kan aan uw amalgaamvullingen zien of zij veel of weinig kwik afgeven. Middels geavanceerde apparatuur is het mogelijk te testen in hoeverre er kwikionen vrijkomen uit uw vullingen en uw lichaam belasten. Behalve de zogeheten mondstroommetingen, waarbij elke vulling apart wordt getest, is het tevens mogelijk een speekseltest te laten uitvoeren om na te gaan hoeveel kwik er vrijkomt bij het eten en drinken.

De laatste jaren is er veel onrust geweest over het gebruik van amalgaam vullingen en het risico van kwikvergiftiging met alle gevolgen van dien. Gelukkig komen er steeds meer biologische tandartsen die niet de kudde achter na lopen maar de gevaren inzien van amalgaam. Lijkt een beetje op de problemen rondom fluoride.

Wil je je lichaam zuiveren van kwik, lood of cadmium dan kun je eens gaan verdiepen in natuur produkten zoals gerstegras, spirulina en chlorella die veel chlorophyl (een door fotosynthese verkregen stof met een zeer sterke ontgiftingskracht van zware metalen) bevatten.

Aan het eind van de 70-er jaren kwam deze chlorophyl in de belangstelling te staan. Vooral de effektieve ontgiftiging van zware metalen door chlorophylrijke planten heeft de aandacht getrokken. Zo werd o.a. bij een Japanse studie gevonden dat door supplementering met de chlorophylrijke chlorella-algen bij dieren met cadmiumvergiftiging, de cadmiumuitscheiding via de ontlasting verdrievoudigde en via de urine verzevenvoudigde. Bij een andere studie bleek dat wanneer aan de voeding van biergist dodelijke hoeveelheden van kwik, koper, cadmium en PCB's werden toegevoegd, de biergist toch blijft leven wanneer gelijktijdig chlorella gegeven wordt. Ook ontgiftiging van andere zware metalen (o.a. lood en uranium) door chlorella werd aangetoond.

Kort na deze onderzoeken met chlorella werden door Biotics Research Corporation uit Texas studies verricht naar een andere chlorophylrijke alg: Spirulina. Men kwam tot de conclusie dat het niet de veelzijdige voedingswaarde en nutrientendichtheid van spirulina was die therapeutisch gezien het meest interessant was, maar de rijkdom aan chlorophyl. Met name het aktieve deel uit chlorophyl, de porphyrine-ring, bleek veelbelovende eigenschappen te hebben, waarbij net als bij chlorella een sterke binding (chelatie) van zware metalen gevonden werd.

Er zijn voor en tegenstanders van amalgaam maar je hoeft geen professor te zijn om te begrijpen wat zwevend kwik (tandenknarsen, slijtage) in de lichaam kan aanrichten. Volgens de gezondheidsraad valt het allemaal wel mee.....

Mondstroommetingen vlgs Thomson

Middels een computergestuurde methodiek is het mogelijk, in minder dan een milliseconde, drie waarden te meten tussen enerzijds de amalgaamvulling (differente pool) en anderzijds het slijmvlies (indifferente pool). Deze drie waarden (Stroom uA- Geleidingswaarde uS- en Spanning mV) zeggen iets over de galvanische belasting van het amalgaam in de mond.

Natuurkundig kan men de zware metaallegering vergelijken met een batterijfunctie, waarbij het speeksel de rol vervult van het geleidend vocht, met als resultaat dat er een ionenstroom loopt waarbij kwikdeeltjes vrijkomen die, behalve door het speeksel, ook via de kies of tand zelf alsmede via de bloed- en lymfecirculatie in het lichaam worden opgeslagen in mesenchymaal bindweefsel van organen en orgaansystemen.

Door mondstroommetingen te verrichten is het mogelijk aan te tonen welke kies of tand de grootste vergiftiging veroorzaakt. Alle gegevens worden per computer verwerkt en tevens wordt in een 'sliding scale' duidelijk in welke volgorde de tandarts het amalgaam dient te vervangen. Voorts is bij deze methodiek de polariteit volgens Huggins geïntegreerd. De normwaarden zijn Stroom 0-4 µA, Geleidingswaarde < 75 µS en Spanning 0-100 mV

Wat krijgen we dagelijks binnen aan kwik?

Amalgaam gebit = 3.0-17.0 µg/dag (Hg vapor)
Vis en zeeprodukten = 2.3 µg/dag (methyl mercury)
Andere voeding = 0.3 µg/dag (inorganic Hg)
Lucht en water = verwaarloosbaar

Procedure speekseltest

Men dient twee uren voor de afname van het speeksel niets te eten; alleen drinken is toegestaan. 5 ml. Speeksel wordt verzameld Gedurende 5-10 minuten dient U te kauwen op suikervrije kauwgom. Tijdens deze procedure wordt nogmaals 5 ml. Speeksel verzameld. De beide buisjes worden opgezonden naar het laboratorium om de kwikbelasting uit dentaal amalgaam te onderzoeken. De normwaarden hiervan zijn vastgesteld op: < 2.7 µg/l.

Wat kunt u zelf doen?

Indien U vermoedt dat Uw klachten het gevolg zijn van Uw amalgaamvullingen is het raadzaam niet onmiddellijk naar de tandarts te gaan en alle vullingen te laten verwijderen. Immers, amalgaam is een legering van zware metalen en het is niet ondenkbaar dat Uw klachtenbeeld, bij ondeskundige vervanging, juist zal toenemen. De werkprocedure is nogal uitgebreid en aan een protocol gebonden! Daarbij is niet alleen de volgorde van verwijderen van belang, doch dient U ook Cofferdambescherming en/of Clean up methodiek van Uw tandarts te eisen, alsmede een ontgiftende therapie te volgen. Aan de hand van de onderzoeksresultaten wordt voor U een werkprotocol samengesteld.

De beste raad blijft dus: Neem contact op met onderzoekers die gespecialiseerd zijn in de meetprocedures en in de toxicologie van amalgaam zelf. (zie ook site Stichting Amalgaamvrij Nederland).

Van hen dient U schriftelijk de bevindingen van de onderzoeken en de laboratoriumuitslagen te ontvangen. Ten eerste voor u zelf ter bevestiging en om reden dat de tandarts op de hoogte dient te zijn in verband met de werkprocedure, alsmede omdat uw verzekering (mogelijk op termijn) naar het onomstotelijk bewijs kan vragen.

Maak als bewuste patiënt gebruik van de testmogelijkheden, die zonder risico kunnen worden uitgevoerd en, aantoonbaar maken in hoeverre zware metalen uit amalgaam bij Uw klachtenbeeld een rol spelen! Na het bekend zijn van alle gegevens uit onderzoek zal Uw specialist, rekeninghoudend met Uw klachtenbeeld, een detoxificatiekuur voorschrijven.

Toxisch probleem

Kwik is een zeer giftig, zilverachtig en vloeibaar metaal dat bij kamertemperatuur geleidelijk verdampt, waardoor kwikdampen vrij kunnen komen. Er zijn vele kwikverbindingen bekend, o.a. methyl- en ethylkwik, kwikdamp en kwikzouten en organische kwikverbindingen. Chronische vergiftiging door kleine hoeveelheden kwik noemt men micro-mercuralisatie. Dit proces vindt plaats bij het vrijkomen van kwik uit dentaal amalgaam.

Buiten het vrijkomen van kwikionen door het galvanisch effect alsmede de opslag ervan in het mesenchymale- en parenchymale weefsel is er ook sprake van een mate van inademing van kwikdampen. Onderzoek heeft uitgewezen dat het poetsen van amalgaamvullingen met een zachte tandenborstel en normale tandpasta, reeds na een minuut een verhoging van de kwikdamp in uitgeademde lucht geeft die gemiddeld 2,6 maal hoger ligt dan voor men begon met het poetsen van de tanden.

Voorts is bekend dat wanneer men vullingen in de mond heeft en 10 minuten op kauwgum kauwt de waarden gemiddeld 15 maal hoger liggen dan voor het kauwen. Bij het drinken van hete en zure dranken geldt dit ook. Al deze stijgingen waren duidelijk gerelateerd aan de hoeveelheid vulmateriaal, de kwikzilverdepots in het lichaam correleren dan ook met het aantal amalgaamvullingen.

Bij proefpersonen zonder amalgaamvullingen bleek er geen stijging plaats te vinden in de uitgeademde lucht. (Birkmayer; Daunderer; Reschenhofer; et al.). Subsymptomatische belasting Het probleem van de sub-symptomatische zware metalenbelasting welke meestal niet als klinisch relevant wordt aangeduid, is zeer complex en daarbij ook nog afhankelijk van onder meer de duur en intensiteit van de belasting; depotlocaties; storingen in de ontgiftings- en uitscheidingsmechanismen die het gevolg zijn van dergelijke belastingen.

In het bijzonder bij kwikzilver is het noodzakelijk rekening te houden met het onderscheid tussen mercuri- en mercuro- verbindingen, die respectievelijk hoofdzakelijk allergiserend of hoofdzakelijk toxisch werken. Zware metalen werken in het organisme als antagonisten en competitief met co-factoren van verschillende enzymatische reacties zoals Zn, Fe, Cu en Mn. De toxinen gaan anti-enzymatisch werken waardoor de fysiologische co-enzymen-functies worden geblokkeerd. De immuniteit komt hierdoor in het geding.

De mooie waarheid - de amalgaam leugen

Kwik staat op nr 2 op de lijst van meest toxische stoffen (op nr 1 arsenicum, nr 3 is lood) in de wereld. Volgens de tandartsorganisaties kan deze neurotoxische stof alleen kwaad als hij in vis zit of vrijkomt in het milieu. Zoals je kunt zien komen er wel degelijk hoge waardes aan kwikdampen vrij bij het kauwen. Deze leugen wordt nu al volgehouden vanaf 1826. Neurotoxische metalen zijn nooit veilig. De dosis die je dagelijks binnenkrijgt met je gebit is vele malen hoger dan je binnenkrijgt via vis. Zware metalen horen niet in het gebit, en zeker niet in de buurt van je hersenen. Controleer je lichaam op kwikwaardes en maak dan een keuze. En weet ook dat vele goedkope kronen uit China lood kunnen bevatten, de combi van lood en kwik is nog schadelijker voor de hersenen. Amalgaam is een goedkope oplossing, that's all.

Langdurige blootstelling aan lood en loodverbindingen kan hersenbeschadigingen veroorzaken en tot bijvoorbeeld dementie leiden. Om die reden is het niet meer toegestaan lood te gebruiken voor waterleidingen.

Kwikverbindingen zijn vrijwel zonder uitzondering erg giftig. Vroeger werd kalomel (of calomel) wel in de geneeskunde gebruikt. Metallisch kwik heeft bij kamertemperatuur een hoge dampdruk (=dampspanning). Daardoor kan een concentratie van enkele malen de MAC-waarde worden bereikt in een afgesloten ruimte. Metallisch kwik wordt bij ingestie doorgaans niet goed opgenomen, maar de damp die bij inademen in de longen komt wordt voor 80% geabsorbeerd en is erg giftig. Kwik kan ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel, de lever en de nieren. Het is wel mogelijk dat ingestie bijvoorbeeld van grotere hoeveelheden fijn verdeeld kwik, ook een grotere opname kan veroorzaken in bepaalde gevallen. Bij herhaaldelijke blootstelling kan kwik zich ophopen in het lichaam. Metallisch kwik kan in het lichaam worden geoxideerd en worden omgezet in de gevaarlijker geïoniseerde vorm.

In het bloed wordt kwik geoxideerd. Zolang deze oxidatie nog niet volledig is, kan het opgeloste kwik de hersen- en placentabarrière passeren. Als oxidatie plaatsvindt in de hersenen of placenta is de weg terug naar de bloedbaan vrijwel afgesloten en stapelt het kwik zich in de hersenen of foetus op. Het kwik in de nieren wordt gebonden aan eiwitten. Bij langdurige kwikbelasting kan de capaciteit van deze eiwitten overschreden worden waardoor kwik schade kan aanrichten in de nier. Via de urine wordt uiteindelijk 90% van het opgenomen kwik weer uitgescheiden.

Vergiftiging door kwikvullingen

Sinds meer dan 160 jaar is in de tandheelkunde als favoriet vulmateriaal 'zilver' amalgaam gebruikt dat gemiddeld 50% kwik bevat. Gedurende de afgelopen 10 jaar heeft medisch onderzoek aangetoond dat het kwik voortdurend uit de vullingen lekt en in de vorm van damp via de ademhalingslucht wordt ingeademd. Vervolgens wordt het kwik geabsorbeerd in de weefsels van het lichaam, geoxideerd tot geïoniseerd Hg en uiteindelijk wordt het covalent gebonden aan de eiwitten van de cel. Proeven met mensen en dieren demonstreren dat de opname en distributie van amalgaamkwik significant is en dat het amalgaam in het gebit de belangrijkste bron van kwikbelasting in het menselijk lichaam is. [Recente research t.a.v. de pathofysiologische effecten van amalgaam richt zich op het immuunsysteem, de nieren, de orale- en darmbacteriën, de voortplantingsorganen en het centrale zenuwstelsel]. De feiten uit onderzoek wijzen bepaald niet in de richting van veiligheid van amalgaam.

Sanering

Begin met Chlorella te slikken en de dag voor tijdens en na verwijdering flink overdoseren. Neem flink wat aloevera sap en cardiuus marianus C30 of LM (homeopaat), selenium, mariadistel en het allerbelangrijkste die iedereen vergeet Ester C die bind namelijk de zwaarmetalen (blijkt uit alle wetenschappelijke studies op pubmed). Ook Barley Grass is een hele goede asborberend goedje bij zware metalen, net zoals groene groenten!

Methylmercury warning

Methylkwik

Methylkwik is een organometallisch kation met de formule [CH3Hg]+. Het is een bioaccumulatieve toxische verbinding.

Recent studies hint that exposure to the toxic chemicals, such as methylmercury can cause harm at levels previously considered safe. A new analysis of the epidemiological evidence in the International Journal of Environment and Health, suggests that we should take a precautionary approach to this and similar compounds to protect unborn children from irreversible brain damage. Philippe Grandjean of the Department of Environmental Health at Harvard School of Public Health, in Boston, and the University of Southern Denmark in Odense, explains that the causes of suboptimal and abnormal mental development are mostly unknown. However, severe exposure to pollutants during the development of the growing fetus can cause problems that become apparent as brain functions develop - and ultimately decline - in later life. Critically, much smaller doses of chemicals, such as the neurotoxic compound methylmercury, can harm the developing brain to a much greater extent than the adult brain.

Methylmercury is a chemical compound formed in the environment from released mercury. Unfortunately, the methylmercury can be transported quickly around the body and may enter the brain. Serious problems will ensue if important developmental processes are blocked as there will be only one chance for the brain to develop. The researchers point out that until recently research into the effects of pollutants on the brain has been clouded by the lack of information on actual exposure. Moreover, finding a direct link between specific problems with the brain and exposure relies on statistical, or epidemiological, analysis rather than case-by-case understanding. The researchers say that neurodevelopmental disorders of possible environmental origin affect between 5% and 10% of babies born worldwide, leading to dyslexia, mental retardation, attention deficit/hyperactivity disorder, cerebral palsy, and autism. The toxicity of methylmercury is well known, but the researchers believe that the medical world has underestimated the risk of brain damage associated with exposure to this compound as well as numerous others. Professor Grandjean emphasizes that little research has been carried out into the effects of other neurotoxic chemicals. "Until there is enough evidence to rule out effects of certain chemicals on the developing nervous system, a cautious approach would involve strict regulation of suspected developmental neurotoxicants and prudent counseling of expectant mothers regarding exposures to untested substances," the researchers conclude.

Video - My life was saved when Dr El-Essawy removed my amalgam fillings

Video

Amalgaamtoxiciteit neutraliseren en elimineren

Hoe kan het lichaam zich op een natuurlijke wijze ontdoen van het kwik of amalgaam en hoe kan de orthomoleculaire geneeskunde dit proces activeren?

http://www.amalgaam.be/pdf/VIOW2detoxFache.pdf

Video

Video - Amalgam fillings in your mouth are poisoning you

Wat doet kwik met hersenneuronen?

Nog steeds overtuigd dat kwik in amalgaam geen gevaar is voor je hersenen, kijk dan maar eens naar dit fimpje van de Canadese universiteit in Calgary.

Amazing video illustrating with actual images of brain fibers being destroyed by mercury (the 2nd most toxic substance in our planet... There is NO healthy dose of mercury!!!). Amazing 3d imagine, from Univiersity of Calgary Medical School {Canada} this is a MUST WATCH!!! also be sure to see www.iaomtg.org and www.noamalgam.com and www.neuraltherapy.com and www.mercuryexposure.org and www.generationrescue.org

Nogmaals: Kwik is erg giftig!

Kwikverbindingen zijn vrijwel zonder uitzondering erg giftig. Kwik kan ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel, de lever en de nieren.

Kwik zit in griepvaccins, amalgaam vullingen (zilverkleurige vullingen), in spaarlampen en TL lampen.

De Nederlandse overheid staat nog altijd toe dat er kwik bronnen in het lichaam worden geplaatst terwijl men schijnheilig kwik in thermometers verbiedt vanwege de schade voor het milieu, alsof wijzelf niet belangrijk zijn.

Geen krant of TV programma in Nederland die dit aan de kaak stelt. Nederland, het is tijd om wakker te worden, het is de industrie die u ziek maakt met chemische toevoegingen, zware metalen, pesticides, luchtvervuiling, bodemvervuiling, waterverontreiniging, fastfood, sigaretten, alcohol.

Maak van je lichaam geen gifbelt, je leven is te kostbaar !

Video - Mercury Toxicity & Autism

Video Part 1 - Part 2 - Part 3 - Part 4

Dr. Boyd Haley is a professor and chair of the chemistry department at the University of Kentucky. In this interview, Dr. Haley discusses mercury toxicity as a causal factor in Autism. He also discusses the two primary sources of mercury toxicity: vaccines & dental amalgams.

Vaccine Information and Awareness sites:
http://thinktwice.com/
http://www.vaclib.org/
http://www.whale.to/vaccines.html

Amalgam filling and muscle weakness

Another reason to avoid amalgam fillings. Teeth contain nerve sensors that are sensitive to pressure and are directly connected to areas of the brain that control bite muscles. In this case an amalgam filling irritated sensors and resulted in muscle weakness which is abolished by increasing pressure on the tooth. Weak muscles predispose to injury. More information on this and similar cases on: http://naturality.org.uk

Video

Dental Fillings/Mercury Amalgams - Stan Kurtz

Video

Kwik in Europa in de ban - Amalgaam gaat verdwijnen!

Bart Staes, europarlementariër voor GroenLinks en het Vlaamse Groen! is ingenomen met de stemming over het uitfaseren van al het gebruik van kwik in de Europese Unie. De export van kwik wordt vanaf 2010 volledig aan banden gelegd. De EU is de grootste exporteur van kwik ter wereld.

Het besluit betekent onder meer dat aan het eind van 2007 in Europa geen kwik meer mag worden gebruikt in amalgaam dat tandartsen gebruiken voor vullingen van tanden en kiezen. Niet zo zeer vanwege gezondheidsrisico's, die zijn te verwaarlozen volgens wetenschappers, omdat amalgaam geen organisch kwik bevat maar kwikdamp. Milieu-aspecten spelen bij het verbod op kwik in amalgaam de hoofdrol.

Milieuzorgen

Voor het produceren van amalgaam zijn enorme hoeveelheden kwik nodig en vooral de opslag daarvan baart zorgen. Er zijn bovendien prima, weliswaar duurdere alternatieven voor amalgaam. De Europese Unie gaat ook meebetalen om het gebruik van amalgaam in ontwikkelingslanden tegen te gaan.

"Ook producenten van vetverwijderaars en chloor zullen driftig op zoek moeten gaan naar een vervangingsmiddel voor het vele kwik dat zij gebruiken," aldus Staes. Het gebruik van het hoogst giftige kwik in fabrieken voor dergelijke schoonmaakmiddelen en bij de chloorproductie moet in 2010 definitief beëindigd worden.

Er is één uitzondering gemaakt. Producenten van antieke barometers mogen gebruik blijven maken van kwik. Zij verwerken hergebruikt kwik uit laboratoria en ingezamelde verouderde koortsthermometers en voor deze producenten is vooralsnog geen alternatief beschikbaar.

Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Biologische Tandheelkunde

De vereniging stelt zich tot doel biologisch gerichte geneeswijzen en het gebruik van biologisch goed verdraagbare materialen in de tandheelkunde te bevorderen. Voorop staat een behandeling met lichaamsvriendelijke materialen, waarbij het lichaam zo min mogelijk door de tandheelkundige ingrepen wordt belast. Tevens kan er gebruik worden gemaakt van zogenaamde additieve geneeswijzen. Hiermee worden bedoeld: Homeopathie, Acupunctuur etc. Er kan dan voor de patiënt een individueel passend behandelplan worden gemaakt op biologische grondslag.

In de praktijk komt het er op neer, dat het gewone tandartsen zijn met een kritische kijk op de gebruikte tandheelkundige materialen en behandelmethodieken.

Nederlandse Vereniging tot bevordering van de Biologische Tandheelkunde

Heeft amalgaam medisch gezien nog bestaansrecht? - Amalgaam als stressfactor

Boven het voornaamste vulmiddel in de tandheelkunde, het amalgaam, pakken zich donkere wolken samen. Met name het kwik, dat 50% van de legering uitmaakt, blijkt door diverse fysische processen in de mondholte in niet-gebonden vorm in de vulling aanwezig. Transport in het lichaam en daaropvolgende depotvorming zou verantwoordelijk zijn voor een scala van klachten. Een overzicht wordt gegeven van de huidige stand van zaken. Ook in de reguliere biomedische literatuur wordt steeds meer aandacht besteed aan deze negatieve invloed van amalgaam op het fysiologisch functioneren.

Amalgaam vullingen en uw gezondheid

Amalgaam is een mengsel van zware metalen, dat sinds 1830 gebruikt wordt om gaatjes in het menselijk gebit te vullen. Er is gebruik gemaakt van de eigenschap van kwik, dat bij kamertemperatuur andere metalen in zich opneemt. Daarbij wordt zoveel opgelost dat het kwik letterlijk stijf staat van andere zware metalen. Er ontstaat een pasta, die in de kies wordt gedrukt. In de periode daarna verdampt het kwik, waardoor de kwikpasta harder wordt en gedurende langere tijd functioneel blijft. Hoe harder de kwikpasta, hoe minder kwik er vrijkomt. Door de jaren heen is het mengsel aangepast door andere metalen, en in andere verhoudingen, te gebruiken. Er zijn momenteel een aantal soorten amalgaam in gebruik, doch het hoofdbestanddeel is altijd kwik (ruim 50%) gebleven, met daarin o.a. opgelost de metalen zilver, koper, tin en zink. De hoeveelheid kwik in één vulling is voldoende om een mens te doden!

Allergisch voor metalen in de mond

Prof. Feilzer: We kijken in een grote zwarte doos, meer onderzoek is nodig. Metalen in het menselijk lichaam kunnen een allergie veroorzaken. Zo is 10 tot 15 procent van de vrouwen overgevoelig voor nikkel, een bestanddeel van roestvast staal. Nikkel is soms ook terug te vinden in kronen en bruggen, stents voor vernauwde kransslagaders, kunstknieën en -heupen en in metalen clips op lekkende bloedvaten. „Hier ligt een terrein braak waar we nog weinig van weten.” Prof. dr. Albert J. Feilzer, hoogleraar tandheelkundige materiaalwetenschappen verbonden aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), doet sinds 2,5 jaar onderzoek naar metaalallergie. Hij heeft zich in de materie verdiept naar aanleiding van vragen van collega-tandartsen. Zij zien in hun spreekkamer een groeiend aantal patiënten dat zijn ziekte of klacht in verband brengt met bijvoorbeeld kwik dat vrijkomt uit een amalgaamvulling. De patiënten vragen hun tandarts vervolgens „alles eruit te halen.” Zo'n verzoek stoelt niet zelden op een diagnose van een alternatieve genezer. Ook gebeurt het geregeld dat patiënten de tandartspraktijk binnenstappen met een stapel printjes van websites waarop hun problemen uit de doeken worden gedaan.

"Dr. David Eggleston is een tandarts in Californië. Tot zijn cliënten behoort ook Tom Cruise. Zijn minder in het oog lopend werk bracht hem naar het provinciale mortuarium om de relatie tussen tandheelkundig kwik en de hersenen van de doden te bestuderen. Eggleston heeft maandenlang de onderzoeksverslagen bestudeerd en ontdekte dat kwik uit amalgaamvullingen zich niet enkel ophoopt in de hersenen maar dat dit gif ook nog eens 40 jaar lang in de schedel blijft zitten".

Stichting amalgaamvrij Nederland

Bovengenoemde stichting houdt zich bezig met het geven van voorlichting over de negatieve gezondheidseffekten van zware metalen in vullingen voor tanden en kiezen en de negatieve effecten van wortelkanaalbehandelingen en wortelpuntbehandelingen. Stichting Amalgaamvrij Nederland (SAN) adviseert bij amalgaamverwijdering en kwikontgifting. Verder wijst SAN op de gezondheids gevolgen van palladium, zilver, rvs en waarschuwt tegen de combinatie goud-amalgaam, rvs-amalgaam, palladium-amalgaam etc. SAN verzoekt de minister van volksgezondheid een nationaal verbod in te stellen tegen het gebruik van kwikhoudende vullingen in de tandheelkunde.

Middelen ter ontgiftiging van kwik

Oa Chlorofyl aanwezig in o.a. jonge grassen en algen als chlorella en spirulina (in de handel in flessen van een halve liter (Vita producten) en in poedervorm (Spirulina, tarwegras, Green Magma etc.) elke dag een scheut of theelepel in (bron)water. Bindt zware metalen: d.m.v. uitwisseling van het magnesiumatoom in het chlorofyl molecuul tegen een kwikatoom. Selenium, dit is een essentiëel sporen element, een van de eigenschappen is dat het methionine en cysteine stimuleert zich te binden aan kwik als een onoplosbare en goed uit te scheiden verbinding. Essentieel voor de kwikontgiftiging van b.v. de hersenen.

Methylmercury Disrupt Neuronal Stem Cells by a Common Mechanism

Now groundbreaking research from NIEHS grantee Mark Noble and colleagues at the University of Rochester Medical Center demonstrates that low levels of diverse environmental agents—namely lead, paraquat, and methylmercury—converge on a previously unrecognized regulatory pathway to disrupt the normal functioning of progenitor cells within the central nervous system.

Wetenschappelijk bewezen feiten

  1. Amalgaam bevat ongeveer 50% kwik.
  2. Wetenschappelijk is bewezen, dat kwik toxischer is dan lood, cadmium of zelfs arsenicum.
  3. Kwik verlaat gedurende de hele levensduur van de vulling voortdurend het amalgaam.
  4. Kwikdamp is de vorm waarin het meeste kwik uit de vulling ontsnapt.
  5. Kwikdamp wordt voor 80% door de longen geabsorbeerd in het bloed.
  6. Kwik is cytotoxisch. Doodt cellen.
  7. Er is geen grenswaarde waaronder kwikdamp onschadelijk is.
  8. Kwik uit amalgaam bindt zich aan -SH (sulfhydryl) groepen. Deze zijn aanwezig in bijna elke enzymreactie in het lichaam. Hierdoor heeft kwik de potentie in zich om alle metabolische processen te verstoren.
  9. Kwik uit het amalgaam wordt vrijelijk via het bloed getransporteerd.
  10. Kwikdamp wordt direct in de hersenen geabsorbeerd.
  11. Kwik uit het amalgaam stapelt zich langzaam in het bindweefsel.
  12. Kwik doorbreekt de bloed- hersen barriëre.
  13. Kwik speelt een rol in de pathogenese van de ziekte van Alzheimer.
  14. Kwik uit het amalgaam stapelt zich in de foetus.
  15. Kwik uit het amalgaam bevindt zich in de moedermelk en in de foetus in een verhouding t.o.v. het moederweefsel van 8:1.
  16. Kwik (zowel kwikdamp als methylkwik) passeert de placenta.
  17. Kwik vindt zijn weg naar de moedermelk.
  18. Kwik vermindert de voortplantingsfunctie in ernstige mate.
  19. Kwik put het immuunsysteem snel uit.
  20. Kwik geeft aanleiding tot een aantal auto-immuunziektes.
  21. Kwik verhoogt het aantal allergieën en de ernst daarvan.
  22. Kwik uit het amalgaam stapelt zich in beginsel in de nieren, lever en hersenen.
  23. Kwik uit amalgaam veroorzaakt nierschade (aangetoond in dierexperiment).
  24. Kwik uit amalgaam veroorzaakt een reductie van 50% in de nierfunctie. Aangetoond in een studie met schapen na het aanbrengen van amalgaam.
  25. Methylkwik is schadelijker dan elementair kwik.
  26. Kwik uit het amalgaam methyleert in de mond.
  27. Na kauwen blijft de kwikdampspanning tenminste 90 minuten te hoog.
  28. Kwik uit amalgaam migreert door de hele tand. Deze migratie is nog eens verhoogd als een gouden kroon over een element geplaatst wordt waarin zich een amalgaamvulling bevindt.
  29. Tanden vormen levend weefsel en zijn een deel van ons lichaam. Tanden hebben een intensieve communicatie met de rest van het lichaam via het bloed, lymfe en zenuwweefsel.
  30. Kwik uit amalgaam wordt in het lichaam geabsorbeerd tot een hoogte van 3 tot 17 mcg/dag. (WHO 1991 Criteria 118).
  31. Het vrijkomen van kwik wordt bevorderd door verhoging van temperatuur, wrijving en versterking van stroom.
  32. Kwik uit het lichaam gaat het lichaam in als elementair kwik, anorganisch kwik, damp en geladen kwik-ionen.
  33. In de hersenen stapelt het kwik zich met voorliefde in de hypofyse en de hypothalamus.
  34. Micro- mercurialisme wordt in principe gekarakteriseerd door neurologische symptomen.
  35. Kwik wordt getransporteerd via de axonen van de zenuwvezels.
  36. Kwik uit amalgaam kan in elke cel van het lichaam opgeslagen worden. Elk aangedaan gebied heeft zijn eigen symptomen.
  37. Kwik bindt zich aan het haemoglobine in de rode bloedcel. Hierdoor wordt de zuurstofcapaciteit gereduceerd.
  38. Kwik brengt schade aan de bloedvaten waardoor de bloedvoorziening naar de weefsels vermindert (micro-angiopathie).
  39. Amalgaamvullingen produceren electrische stroom wat schadelijk voor de gezondheid kan zijn. Deze stroom wordt gemeten in micro-ampères. Het centrale zenuwstelsel (hersenen) werkt in het gebied van nano-ampères. Dit is 1000x minder dan micro-ampères.
  40. Verschillende metalen in de mond (goud en amalgaam b.v.) produceren hogere stromen.
  41. Kwik uit amalgaam veroorzaakt antibioticum resistentie en kwikresistentie bijbacteriën in de mond en maagdarmkanaal (aangetoond in dierproeven).
  42. Hoeveelheid kwik in de hersenen komt overeen met het aantal vlakken van de amalgaamvullingen in de mond.
  43. Hoeveelheid kwik in de hersenen van de foetus, de pasgeborene en jonge kinderen komt overeen met het aantal vullingen in de mond van de moeder.
  44. Kwik veroorzaakt strengbreuken in het DNA.
  45. Kwikhoeveelheid in het lichaam kan niet bepaald worden door bloed of urineproef.
  46. Kwik uit het amalgaam is veruit de grootste leverancier van kwik in de voedselketen voor de gehele bevolking (WHO Criteria 118., 1991).
  47. Tandheelkundig personeel wordt ernstig bedreigd door blootstelling aan kwik.