Rob's web

Tong

Tong

De tong is een orgaan in de mond dat een belangrijke rol speelt bij het spreken, het kauwen en slikken, de smaakgewaarwording en het reinigen van het gebit.

De menselijke tong

De tong bestaat voornamelijk uit spieren. Door de extrinsieke spieren wordt de tong verbonden met de onderkaak, het tongbeen (vooraan in de keel) en de schedelbasis; deze spieren kunnen de positie van de tong in de mond veranderen. De spieren van de tong zelf, de intrinsieke spieren, zorgen voor de vormveranderingen. Op deze manier kan de tong met behulp van acht verschillende spieren heen en weer bewogen worden. Doordat de tong aan de voorzijde vrij eindigt, is deze het meest beweeglijke orgaan van het lichaam.

Aan de onderzijde zit de tong met de tongriem aan de onderkaak bevestigd. Soms is de tongriem te kort, en kan de tong daardoor niet goed bewegen, en kan de tongriem door een arts of kaakchirurg worden doorgesneden. Als dit niet wordt gedaan, kan de spreker moeite hebben met bepaalde letters, waarbij de tong tegen het gehemelte moet worden gezet, zoals de R en de L.

De tong is bekleed met een groot aantal papillen. De meest voorkomende is de filivormige papil. De andere soorten papillen zorgen ervoor dat de mens de verschillende smaken kan proeven. Deze kunnen allemaal de smaken zoet, bitter, umami, zout en zuur onderscheiden.

In tegenstelling tot de mythe, die tot de dag van vandaag door vele schoolboeken wordt verspreid, kunnen bovenstaande smaken niet aan één bepaalde regio op de tong worden toegeschreven.

Umami

Umami is een van oorsprong Japans woord dat 'heerlijkheid' of 'hartig' betekent; het is één van de vijf basissmaken naast zout, zoet, zuur en bitter.

Uit onderzoek, gepubliceerd in 1908, is gebleken dat we een vijfde smaak hebben die gevoelig is voor glutamaat, een van de twintig aminozuren. Glutamaat wordt ook als smaakversterker gebruikt in de vorm van het additief mononatriumglutamaat, tegenwoordig in veel kant-en-klare etenswaren, zoals zoute snacks en bouillonblokjes, te vinden. Over het effect ervan op de andere smaken is weinig bekend. Umami verhoogt de speekselafscheiding en versterkt de hartig zoute en zoete smaken. Umami komt van nature in veel etenswaren voor die vrij glutamaat bevatten, zoals vlees, erwten, belegen kaas en zeewier.

Het zijn vooral aminozuren, de bouwstoffen van eiwitten, en smaakstoffen zoals natriumglutamaat die deze smaakgewaarwording geven.

Het risico van tong-piercings

Tong piercings kunnen leiden tot infecties met name in de tong. De infectie kan zich dan via de bloedbaan verspreiden en kunnen zelfs in de hersenen komen.