Rob's web

Breedbandige staafantenne

Fig 1
Figuur 1. Deze opengewerkte konstruktietekening laat duidelijk zien hoe de antenne wordt opgebouwd.

Fig 2
Figuur 2. De antenne ten voeten uit en de aanpassingstrafo schematies weergegeven. Het totaal van ca. 70 windingen wordt afgetakt bij 10 windingen en aangesloten op de binnenader van de kabel, de mantel wordt met de ingang van de trafo verbonden.

Een staafantenne voor een golflengte van ca. 80 tot 2000 meter, biedt op zich weinig nieuws. De nu beschikbare materialen en de mogelijkheid om een dergelijke antenne als verlengstuk op de t.v. antennemast te monteren, maken echter een goede praktise uitvoering mogelijk. Deze antenne kan eventueel worden gekombineerd met een antennebooster. Voor zover deze antennes in de handel zijn, worden ze over het algemeen voor kostbare c.a. sistemen gebruikt.

De opengewerkte konstruktietekening laat duidelijk zien hoe men zelf een degelijke antenne kan konstrueren, waarbij de opbouw van de gebruikte materialen afhangt.

Voor de staaf kan men het beste een uit twee delen bestaand schroefelement gebruiken, zoals dat veelal voordelig wordt aangeboden. Deze antennes zijn in verschillende lengten te verkrijgen, een lengte van 2 meter is in de regel voldoende. Voor aanpassing op de koaksiale kabel (60 Ω) kan een potkern van 14 à 18 mm ø worden gebruikt. De 70 windingen worden aangebracht, beginnende bij de aardzijde. Er kan wikkeldraad worden gebruikt van 0,1 mm of dikker, afhankelijk van de beschikbare potkern.

Het opvullen van de PVC-pijp kan op verschillende manieren gebeuren, om alle vochtinvloeden uit te sluiten is een kunsthars of ander ingietmateriaal goed bruikbaar. Ondanks het nadeel dat een aan het eind ingegoten koaksiaalkabel in zijn totale lengte aan de antenne moet worden gemonteerd, is het i.v.m. vochtinvloeden wel aan te raden. Indien dit op onoverkomelijke doorvoerproblemen stuit, is het ook mogelijk de kabel kort te houden en in een waterdicht antennedoosje te voeren. In dit doosje kan dan de kabel, die naar het ontvangsttoestel gaat, worden aangesloten.

Om de invloeden van vocht uit te sluiten, moet een plastik regenkapje worden aangebracht. Hiervoor is by. bruikbaar het bovenste deel van een plastik fles, of een gedeelte van een plastik trechter.

Wanneer een dergelijke antenne op een gunstige hoogte wordt geplaatst, by. op de mast van een t.v.-antenne, waarbij de koaksiaalkabel door de pijp kan worden gevoerd, wordt een zeer gunstig stoorvrij signaalnivo bereikt, wat met name in het lange-golf gebied met behulp van een ferrietantenne vrijwel onmogelijk is. Dit vooral door storingen van t.l.-verlichting, lijnoscillatorstraling van t.v.-ontvangers en andere in de golflengten te konstateren storingen.

H Kolverschoten.