Rob's web

IC-ontvanger

Fig 1

Een kristalontvanger voor beginners is in dit tijdperk van geïntegreerde schakelingen ondenkbaar, tenzij dit kristal een IC is.

Het ontwerp met TBA 120-kristal is goedkoop en eenvoudig, maar toch Been produkt van de firma "Bar & Boos". Integendeel. Deze exalted-carrier-receiver (opgekrikte draaggolf) is vrij gevoelig en de vervorming is laag.

Over de schakeling valt weinig te vertellen. Deze is rondom het goedkope IC TBA120 opgebouwd. Met de variabele kondensator C1, die met L1 de afstemkring vormt, wordt de ontvanger op een zender afgestemd. De amplitude-gemoduleerde draaggolf induceert in L3 een spanning. Dit signaal wordt door het IC zodanig versterkt, dat de amplitude-modulatie verdwijnt. Op de punten 6 en 10 ontstaat hierdoor een blokspanning. Door de hoge versterking van het IC is de amplitude van deze blokspanning vrijwel onafhankelijk van de veldsterkte. De detektor is hierdoor lineair. Het signaal op de punten 7 en 9 verschijnt, na demodulatie, als een laagfrekwent-signaal aan de uitgang. De versterking van het LF-signaal is ca. 40.

Het volume kan met P1 geregeld worden. Indien de ontvanger met een versterker gekoppeld wordt, kan deze regeling natuurlijk vervallen.

Op de uitgang kan een koptelefoon aangesloten worden. De impedantie moet ca. 2 kΩ bedragen.

De spoelen L1 t/m L3 worden om een ferrietstaaf gewikkeld. Hierbij moet er op worden gelet, dat de onderlinge afstand tussen de spoelen zo klein mogelijk wordt gehouden. De uiteinden van de spoelen L2 en L3 kunnen willekeurig aangesloten worden. De massa-aansluiting van L1 moet absoluut dat uiteinde zijn, dat naast L2 gelegen is. De juiste wikkelwijze is in figuur 2 te zien. De ferrietstaaf kan eventueel ingekort worden. Het aantal windingen is omgekeerd evenredig met de lengte van de staaf. Wordt de lengte van de staaf gehalveerd, dan moet het aantal windingen dus verdubbeld worden.

Fig 2

Als antenne kan een stuk draad fungeren. Eventueel kan ook een reeds aanwezige radio-antenne goede diensten bewijzen. De ontvanger kan met een 9 V-batterij gevoed worden.

Fig 3

Onderdelenlijst

R1 = 390 1-2
P1 = 1 k log.

C1 = variabele kondensator 500 pF
C2 = 12 p
C3 = 100 n
C4 = 132 n
C5 = 82 n
C6 = 10 n
C7 = 10 µF/16 V

IC1 = TBA120

ferrietstaaf 200 mm, Ø 10 mm
L1 t/m L3: resp. 60, 10 en 2 wdg. Cu-draad 00,3 mm