Rob's web

Thyristor-triac-tester

Fig 1

De thyristor en triac zijn veelvuldig in de elektronika toegepaste schakelelementen. Deze halfgeleiders worden in alle soorten en maten geleverd, waardoor vaak de vraag rijst: Hoe sluit ik zo'n ding aan?

Omdat de thyristor en de triac alleen de aan-/uit-funktie kennen zijn de aansluitingen met een hulpschakeling eenvoudig vast te stellen. Echter alleen als de halfgeleider in goede staat verkeert. Een defekte halfgeleider vertoont altijd een kortsluiting of heeft een onderbreking waardoor de aansluitingen niet zijn vast te stellen.

Voor het vaststellen van de aansluitingen en het doen van een eenvoudige go/no-go-test gaat men als volgt te werk:
S3 wordt in de aangegeven stand geplaatst. De thyristor of triac wordt nu aangesloten en drukknop S1 ingedrukt. Wanneer de aansluitingen juist zijn gekozen en de halfgeleider is in orde, dan zal L1 gaan branden. Gaat L1 niet aan dan moeten de aansluitingen verwisseld worden tot de lainp na een druk op de knop wel aangaat. Lukt dit niet dan is de thyristor of triac defekt.

Als L1 gaat branden wordt vervolgens S3 omgezet. De lamp gaat nu (als het goed is) uit. Als na het indrukken van S2 de lamp weer aangaat dan hebben we te maken met een goede triac, blijft hij uit dan is het een goede thyristor.

Op deze manier kan dus worden vastgesteld of de halfgeleider goed is, welke soort het is en welke aansluitingen hij heeft.