Rob's web

Kloktijdbasis

Fig 1

Het intersil COS/MOS IC tipe ICM7038A is een goed voorbeeld van vergaande funktionele specialisatie in de AW-techniek. Dit IC is speciaal ontwikkeld voor het sturen van digitale klokken met een tijdbasisfrekwentie van 50 Hz. Het IC bevat behalve een kristaloscillator een kompleks delercircuit dat zorgt voor deling van het oscillatorsignaal met een faktor 65536.

Zoals uit de schakeling blijkt worden voor de oscillator, behalve een kristal, ook twee kapaciteiten ekstern aangesloten. Voor het verkrijgen van een 50 Hz uitgangssignaal moet het kristal een waarde hebben van 3,2768 MHz. Bij nauwkeurige toepassingen van de tijdbasis moet het kristal speciaal zijn geslepen voor parallelresonantie met een eksterne kapaciteit van 12 p.

Nauwkeurige afregeling van de kristaloscillator is mogelijk met trimmer C2. Als geen goede counter voorhanden is, kan voor C2 het beste een vaste kapaciteit (12 p) worden genomen.

Weerstand R1 wordt gekozen afhankelijk van de voedingsspanning. Tot 8 V is de waarde van deze weerstand 4k7. Tussen 8 V en 12 V wordt R1 10 k en bij voeding tussen 12 V en 15 V 22 k.

Als de beschikbare voedingsspanning beneden 4,5 V ligt kunnen R1 en D1 t/m D5 worden weggelaten omdat het tijdbasis IC goed werkt op spanningen tussen 2 V en 4,5.V. De stroomopname van het IC zelf is gering: ca. 95 µA zonder belasting.

Afhankelijk van de op de tijdbasis aan to sluiten schakeling kan R3 worden gekozen tussen 470 Ω en 10k. Uiteraard loopt de voedingsstroom bij lage weerstandswaarden voor R3 aanmerkelijk op.