Rob's web

Telpoort

Fig 1

Het doel van de schakeling is de sturing van frekwentietellers met tussengeheugens. Een NAND-poort uit IC3 schakelt het meetsignaal, dat aan de met een pijl gemerkte ingang ligt, gedurende een bepaalde tijd op de ingang van de frekwentieteller. Genoemde poort wordt via zijn tweede ingang (punt 9) geschakeld door de Q-uitgang van IC5.

De klokpulsen voor de stuureenheid worden geleverd door een tijdbasis, waarvan de frekwentiestabiliteit uiteraard bepalend is voor de meetnauwkeurigheid. Het gewenste meetbereik wordt ingesteld door met behulp van de schakelaar de juiste frekwentie te kiezen (zie tabel).

Tabel
Stand van schakelaarMeettijdIndikatie
100 Hz1 sHz × 1
1 kHz1/10 sHz × 10
10 kHz1/100 sHz × 100

De beide als inverter gebruikte NANDpoorten aan de uitgang van IC1 alsmede de twee eerste AND-poorten zorgen voor zowel de latchimpuls als de iets later optredende resetimpuls voor de tussengeheugens in de teller. Door twee andere AND-poorten wordt verhinderd dat de latch- en resetimpuls gedurende de meettijd bij de teller belanden; de sturing van deze poorten geschiedt vanuit de Q-uitgang van IC5.

Doordat het impulssignaal twee maal gedeeld wordt door 10, wisselt de uitgangstoestand van de flipflop in de stand '100 Hz' een keer per sekonde (0,5 Hz). Daar de sturing van de frekwentieteller (latch- en resetimpuls) echter slechts ca 7/100 sek. duurt (in de getekende stand van de schakelaar), is het wenselijk de tijd tussen de metingen te beperken tot 1/10 sek. In de schakeling is dit gerealiseerd doordat via de R9-ingangen van IC2 deze teller tijdens de stuurtijd op '9' wordt gezet; bij de volgende stuurimpuls springt IC2 op '0', slaat de flipflop om en begint de telprocedure van voren of aan.

Indien frekwenties hoger dan 10 MHz gemeten moeten worden, dan kan voor IC3 het snellere tipe SN 74H00 worden toegepast, die overigens volledig 'pin-compatible' is met de normale 7400. Deze maatregel heeft overigens alleen maar zin als de eerste deler in de frekwentieteller eveneens snel genoeg is.

Th. Daumling.