Rob's web

Auto-reset voor TTL

Bij het uitschakelen van de voedingsspanning verliezen TTL-tellers en -geheugens hun informatie. Om nu te voorkomen dat deze bij het weer inschakelen van de voeding een willekeurige stand aannemen, kunnen ze met behulp van deze schakeling automatisch volledig worden gereset of gepreset in een bepaalde stand. Na het wegvallen van de resetpuls is de bewuste TTLschakeling dan geheel startklaar. De werking van de auto-resetschakeling is als volgt:

Fig 1

Als de voedingsspanning wordt ingeschakeld zal de uitgang van N1 logisch '1' worden, daar elko C1 dan nog ongeladen is. Aangezien C2 ook nog niet geladen zal zijn, zal de uitgang van N2 eveneens logisch '1' zijn.

Daar de tijdkonstanten zodanig zijn gekozen dat de oplaadtijd van C1 kleiner is dan die van C2, zal op een gegeven moment C1 voldoende zijn opgeladen om de betreffende poortingang van Ni logisch '1' te doen worden. Omdat op dat zelfde moment C2 echter nog niet voldoende is opgeladen, zal de uitgang van N2 '1' blijven. Doordat beide ingangen van N1 nu logisch '1' zijn, zal zijn uitgang '0' worden.

Wanneer korte tijd later C2 voldoende is opgeladen, zal de uitgang van N2 logisch '0' worden en zal dientengevolge de uitgang van N1 ogenblikkelijk weer '1' worden. Daarna is de schakeling stabiel.

De weerstanden R1 en R2 dienen om de elko's C1 en C2 te ontladen als de voedingsspanning wegvalt. Het moment van omslaan, alsmede de pulsduur kan worden aangepast door met de waarde van de beide weerstanden en kondensatoren te eksperimenteren; de oplaadtijd van C1 moet wel altijd korter zijn dan die van C2! De gegeven dimensionering voldoet in praktisch alle gevallen.