Rob's web

Stoorimpulsonderdrukker

Bij digitale TTL-schakelingen komen vaak storingsproblemen voor. Dit soort schakelingen heeft namelijk een zeer kleine stoorafstand, waardoor kleine ongewenste signalen reeds invloed op de schakeling kunnen hebben. Wanneer de lengte van een ingangssignaal vast ligt of altijd boven een bepaalde waarde uitkomt, kunnen storingen tot een minimum worden beperkt door een schakeling toe te voegen die de lengte van een ingangssignaal herkent.

Fig 1
Fig 1.

Fig 2

Hiervoor kan in Principe een RC-netwerk (figuur 1) worden gebruikt. Een RC-netwerk beïnvloedt echter de TTL-nivo's, hetgeen inhoudt dat de waarden van de R en C slechts binnen een beperkt gebied kunnen worden gekozen. Een betere oplossing biedt de schakeling van figuur 2. Bij deze schakeling wordt het ingangssignaal vergeleken met een door een monostabiele multivibrator opgewekte impuls. Alleen als de ingangsimpuls Langer is dan de door de monostabiele opgewekte impuls, zal een uitgangssignaal worden verkregen. Kortere impulsen hebben alleen invloed op de monostabiele, echter niet op de uitgang van de schakeling. Met de in figuur 3 gegeven komponenten kan de vertragingstijd van de schakeling worden vastgelegd.

Fig 3
Fig 3.

Een verduidelijking van de werking volgt uit het impulsdiagram van figuur 4. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de monostabiele multivibrator door een logische '0' wordt gereset. Dit heeft tot gevolg dat stoorimpulsen de MMV triggeren en vrijwel direkt weer resetten.

Fig 4