Rob's web

Tijdseingenerator

Het bekende `piepje' voor het hele uur kan met deze schakeling uitstekend worden geimiteerd.

Fig 1

Fig 2

Op het tijdstip dat de piepjes moeten beginnen wordt via een NAND-poort met acht ingangen een negatieve flank toegevoerd aan de ingang van MF 1 (A). Hiertoe worden de minuten- en sekonden-signalen van een TTL-klok in BCD-kode toegevoerd aan de ingangen van de genoemde NAND. Daar alleen de logische '1'-nivo's voor de dekodering belangrijk zijn, zijn per cijfer slechts twee ingangen nodig. De aangegeven kode komt overeen met het tijdstip 59'55".

De monostabiele-tijd van MF 1 bedraagt (na instelling) 6 sekonden. Gedurende deze tijd (zie pulsdiagram) kan MF 2 door een 1 Hz-signaal worden getriggerd (C), omdat de B-ingang van deze monostabiele '1' is (B). De monostabiele-tijd van MF 2 bedraagt ongeveer 100 msek (instelbaar), zodat MF 2 iedere sekonde zal worden getriggerd. Dit heeft signaal D tot gevolg. Tot aan het hele uur zal het minuten-eenheden-signaal a-logisch '1' zijn (E). Via N1 wordt dit nivo geinverteerd, waardoor signaal F eveneens logisch '1' is.

Zodra het tijdstip 00'00" wordt bereikt, wordt MF 2 door N2 overbrugd. Dit houdt in dat alleen de eerste vijf pulsen normaal doorkomen. De lengte van de zesde puls wordt bepaald door de resterende tijd van MF 1 (G).

Op het hele uur wordt dus een pieptoon van ongeveer 1 sekonde lengte hoorbaar. De toonhoogte wordt bepaald door het ingangssignaal van N4. Hiervoor kan by. het 1 kHz-signaal uit een kristaloscillator worden gebruikt (indien beschikbaar), of een signaal uit een eenvoudige oscillator.

M. Cukrowicz.