Rob's web

7400-sirene

Fig 1

Vanwege de originaliteit van dit hoofdzakelijk uit een 7400-IC bestaande ontwerp, is van deze reeds in Elektuur februari 1974 gepubliceerde schakeling een print vervaardigd, zodat deze oorspronkelijk voor de 'aktie voor aktie' ingezonden schakeling hier nogmaals wordt besproken. De sirene bestaat uit twee astabiele multivibrators die worden gevormd door N1/N2 en N3/N4. Het blokvormig signaal van laatstgenoemde oscillator met een frekwentie van ca. 0,2 Hz wordt via R3 en C3 geïntegreerd zodat een voortdurend toe- en weer afnemende spanning ontstaat.

Deze spanning zorgt ervoor dat het signaal van de andere AMV (N1/N2) enkele honderden Hz heen en weer wordt geschommeld in het ritme van de 0.2 Hz-frekwentie.

Het laagdoorlaatfilter bestaande uit R6 en C6 zorgt voor demping van eventuele minder gewenste bijprodukten in het uitgangssignaal en maakt tegelijk de uitgang kortsluitvast.

Het ritme waarin de toonhoogte wordt gevarieerd kan uiteraard worden gewijzigd door de waarden van R1, R2/C1, C2 te veranderen. De waarden van R3/C3 zullen dan echter ook moeten worden aangepast.

Met C4 en C5 wordt de toonhoogte bepaald, die overigens ook in sterke mate afhankelijk is van de voedingsspanning. Een gestabiliseerde voeding is mede daarom aan te bevelen, hoewel de schakeling ook zeer bevredigehd bleek te werken op een 4,5 V-batterij. Het uitgangssignaal bedraagt ca. 2 Vtt, hetgeen voldoende is om direkt een eindversterker te sturen.

Fig 2