Rob's web

Mini-oven

Fig 1

De schakeling stelt een temperatuurstabilisator voor, die kan worden gebruikt om de temperatuur van bijvoorbeeld kwartskristallen konstant te houden.

Als de NTC die deel uitmaakt van de brug betsaande uit R1, R2 en P1 samen met bijv. het kristal op een metalen blokje wordt gemonteerd, wordt door de schakeling de temperatuur van dit blokje binnen 0,5°C konstant gehouden; de omgevingstemperatuur mag daarbij varieren van 0°C tot 40°C, terwijl de voedingsspanning zich mag bewegen tussen 8 V en 16 V.

De van de NTC-temperatuur afhankelijke spanning van de uit evenwicht zijnde brugschakeling wordt toegevoerd aan de opamp TBA 221, die dienst doet als spanningsvergelijker met zeer lage hysteresis. De opamp schakelt de kollektorstroom van T1 aan of uit, al naar gelang de temperatuur van het metalen blokje. Daar het voor de verwarming van het blokje vereiste vermogen betrekkelijk laag is, wordt de transistor direkt als verwarmingselement gebruikt. T1 moet daarom eveneens op het blokje worden gemonteerd, liefst zo dicht mogelijk bij de NTC.

De waarden van R1, R2, R3 en P1 zijn zodanig gekozen dat bij een geschikte temperatuur van het blokje (die veelal omstreeks 60° 70°C zal liggen) de brugweerstanden ongeveer gelijke waarden bezitten.