Rob's web

7-segments verbeteringen

Fig 1

Reeds meermalen is het onderwerp 7-segmentverbetering ter sprake gekomen. Naast de reeds gegeven oplossingen bestaan echter nog meer mogelijkheden, waarvan bier in kort bestek enige voorbeelden. De werking kan gemakkelijk worden afgeleid m.b.v. de waarheidstabel.

De meest toegepaste 7-segment dekoder is wel de 7447. Bij deze dekoder kan de segmentverbetering op verschillende manieren worden doorgevoerd.

Een zeer betrouwbare oplossing toont figuur 1. Hierbij worden twee openkollektor NAND-poorten gebruikt om segment a bij het cijfer 6 (CB) en segment d bij het cijfer 9 (DA) te laten oplichten. Hierbij wordt dus een rechtstreeks gebruik gemaakt van de beschikbare BCD-kode. De open-kollektor uitgangen worden parallel geschakeld aan de open-kollektor uitgangen van de 7447.

lets eenvoudiger maar ook uitstekend geschikt is de oplossing van figuur 2. Hier wordt slechts een gedeelte van de BCD-kode gebruikt. In sommige gevallen' bijvoorbeeld bij het cijfer 3 is zowel de IC-uitgang als de transistor in geleiding. Daar het uiteindelijk resultaat hetzelfde is als bij de oplossing van figuur 1 is deze dubbele werking geen enkel bezwaar.

De in figuur 3 gegeven oplossing is weliswaar minder elegant maar geeft een heel redelijk resultaat. Bij het oplichten van de ekstra segmenten staat diode D1 of D2 met het segment in serie. Dit heeft tot gevolg dat de segmentstroom iets lager wordt, dan normaal het geval is. Dit heeft bij een voldoend hoge segmentstroom echter nauwelijks invloed op de helderheid.

Bij apparaten waar alleen gedekodeerde uitgangen beschikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld de MOS-klok MM5314, moet een andere weg worden bewandeld. De segmenten a en d moeten in dat geval ingeschakeld worden met behulp van de andere segment-uitgangen. Figuur 4 toont hoe dit bij de MM5314 kan worden verwezenlijkt. De punten A, D, E en G moeten worden verbonden met de kollektoren van de segment schakeltransistoren.

Deze schakeling is geschikt voor vrijwel alle monolitische IC's met 7-segment uitgangen, mits gebruik wordt gemaakt van common-anode display's.

Wanneer common-cathode display's worden gebruikt, moet de schakeling van figuur 5 worden gebruikt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de autoklok met het IC E 1109. De letters A, D, E en G komen in dit geval overeen met de kollektoren van T1, T4, T5 en T7. Hierbij moet er rekening mee worden gehouden dat T5 en T7 de dubbele segmentstroom krijgen te verwerken. Dit kan resulteren in een sterk verlaagde helderheid, door de hogere verzadigingspanning van de transistoren. Om dit te voorkomen kunnen twee darlingtons parallel geschakeld worden. Dit laatste is echter niet uitgetest.

Samengesteld uit o.a. bijdragen van: H. Knote en B. Krone.