Rob's web

Met een scherpe potloodpunt

Het verwijderen van zowel komponenten als overtollige soldeertin op prints is voor veel elektronikahobbyisten een voortdurende beproeving. Dit geldt in het bijzonder als het gaat om printplaten met dicht opeen liggende sporen. Veel voorkomende perikelen zijn:

Zuigbouten of zuiglitze zijn weliswaar bij de handelaar te koop, maar niet iedereen wil hier geld aan uitgeven. Een veel goedkoper hulpmiddel is te vinden in ieder laboratorium, nl. een potlood. Zeer geschikt zijn potloden met losse stift, liefst met hardheid B of 2B.

Moet er tin uit de gaten van een print worden verwijderd, dan verwarmt men de tin met de soldeerbout tot de tin vloeibaar wordt (figuur 1). De scherp aangepunte potloodstift steekt men dan in het gat en neemt de bout daarna weg (figuur 2). Tengevolge van de oppervlaktespanning trekt de vloeibare tin zich terug van de potloodstift; het gat is dan vrij van tin (figuur 3).

Pic 1
Figuur 1.

Pic 2
Figuur 2.

Pic 3
Figuur 3.

Op dezelfde manier kan soldeertin tussen de printsporen worden weggewerkt. Daartoe wordt de potloodstift vlak in de tot vloeibaarheid verwarmde tinbrug gelegd, waarna de bout wordt weggenomen.