Rob's web

TBA120T

Fig 1

Dank zij een keramische faze-verschuiver, is het thans mogelijk, een eenvoudige MF-strip te konstrueren die geen afregeling behoeft. Om deze fazeverschuiver (Murata) toe te kunnen passen, heeft Siemens hiervoor de TBA 120 aangepast. Het voornaamste doel van deze ontwikkeling is in de TV-sektor gelegen, waar men afregelprocedures uit kostenoverwegingen tot een minimum wenst te beperken. De ontwikkeling van de 10,7 MHz toe-passing is dan ook gerealiseerd, nadat de TV-geluidsapplikatie een sukses bleek te zijn.

Het MF-signaal wordt, na selektie door een SFE 10,7 MA, versterkt door een BF 199. Ten einde een zo hoog mogelijke versterking met deze trap te behalen, is op een stroom van ca. 10 mA ingesteld. LI, C2 en de interne afsluitweerstand van de TBA 120 T vormen een impedantie-aanpassingsnetwerk op 10,7 MHz, zodat men zich aan de opgegeven waarde van Ll dient te houden. Het fazeverschuivingsnetwerk tussen de punten 6,10 en 9,7 wordt gevormd door het keramisch filter CDA 10,7 MA en C6. P1 dient voor de volumeregeling. Het regelbereik is van dien aard dat een aparte volumepot voor de versterker niet nodig is. De schakeling leent zich goed voor kleine netgevoede FM-(mono)ontvangers en toe-passing is mogelijk in kombinatie met de elders in dit nummer beschreven twee transistor armeluis tuner.

Enkele meetgegevens van de MF-strip zijn:

gevoeligheid voor 26 dB S/N: ca. 20 AV;
uitgangsspanning ca. 2 Veff bij ca. 5% vervorming;
stroomverbruik bij Ub = 12 V: ca. 35 mA;
regelbereik van de volumeregeling: ca. 60 dB.

Het betreft hier globale meetgegevens omdat het IC aan enige spreiding anderhevig is. De metingen zijn uitgevoerd met een 10,7 MHz FM-signaal, zwaai 40 kHz en modulatiefrekwentie 1 kHz. Bij een lagere voedingsspanning (bijvoorbeeld 9 V) wordt de gevoeligheid groter, maar neemt het uitsturingsgebied van de laagfrekwent trap (in de TBA 120 T) af. De vervorming wordt voornamelijk bepaald door lineariteitsafwijking van de keramische fazeverschuiver. Om deze reden is het circuit ongeschikt voor stereo.

Voor normale toepassingen moeten de punten A en B doorverbonden worden.

Fig 2