Rob's web

Programmeerbare frekwentiedeler

Fig 1

Het gaat hier om een simpele schakeling, waarmee blokvormige ingangssignalen in frekwentie kunnen worden gedeeld met een tot maksimaal 999 instelbare deelfaktor. De schakeling bestaat uit drie tien delers (IC1, IC2, IC3), een NANDpoort (IC4) en een MMV-achtige impulsvormer (N2, N3).

Het ingangssignaal wordt aan pen 14 van IC1 toegevoerd. Afhankelijk van de gewenste deelfaktor worden de betreffende BCD-uitgangen van de tiendelers via een NAND-poort 7430 (IC4) en een inverter (N1) met de reset-ingangen van de delers verbonden; de niet-aangesloten ingangen van IC4 worden via een weer-stand van 1 k met +5 V verbonden. Wanner de tellers een stand hebben bereikt die overeenkomt met de ingestelde deelfaktor (met de gestippelde verbindingen is in het schema een deelfaktor van 283 aangegeven) worden alle ingangen van IC4 logisch 1 en wordt zijn uitgang logisch 0; via poort N1 krijgen de reset-ingangen van de tellers dan dus een logische 1, zodat de teller op '000' wordt gezet en een nieuwe telcyclus begint. Doordat IC4 slechts 8 ingangen heeft kan de deelfaktor 777 niet worden ingesteld; hiervoor zijn minimaal 9 ingangen nodig.

De met N2 en N3 opgebouwde impulsvormer zorgt ervoor dat het in frekwentie gedeelde uitgangssignaal uit mooie naaldvormige impulsjes bestaat.

W. Schwinn