Rob's web

Regelbare IC-voeding

Een zeer eenvoudig voedinkje dat instelbaar is tussen 5 en 30 volt en maksimaal 1 ampère kan leveren, kan worden opgebouwd met de µA 78G die onder andere door Fairchild wordt gemaakt. Dit IC heeft vier in plaats van de de gebruikelijke drie aan-sluitpootjes; de vierde aansluiting doet dienst als stuuringang.

Er dient voor gezorgd te worden, dat de ingangsspanning tenminste 5 volt hoger is dan de gewenste uitgangsspanning, waarbij de ingangsspanning wel beneden 40 volt moet blijven en de totale dissipatie kleiner moet zijn dan 15 watt. Het IC zal overigens niet snel defekt raken omdat het zowel tegen te grote stromen als tegen te hoge temperaturen is beveiligd.

Met de hier aangegeven dimensionering zal de maksimale uitgangsspanning rond 28 volt liggen; met een potmeter van 25 k voor P1 kan 30 volt gemakkelijk worden gehaald. Indien men een waarde van 25 k niet kan krijgen, is het mogelijk RI iets in waarde te verlagen door er een weerstand van 68 k aan parallel te schakelen.

De kondensatoren C2 en C3 zijn toegevoegd om de stabiliteit van de schakeling te verhogen en dienen dichtbij de aansluitingen van het IC te worden geplaatst. De sekundaire transformator-spanning kan voldoende nauwkeurig worden berekend door de gewenste ongestabiliseerde spanning te delen door 1,4.

Indien de 79G wordt toegepast, kunnen negatieve spanningen worden geregeld. In dat geval gelden de tussen haakjes geplaatste komponentwaarden c.q. doorverbindingen. Indien men de print voor de negatieve regelaar gebruikt, moeten de brugcel en C1 worden omgedraaid. Bovendien is de volgorde van de aansluitingen van het IC niet hetzelfde als bij de positieve regelaar, zodat er enkele draadjes moeten worden gebruikt om de 79G aan te sluiten.

De print is verder zo ontworpen, dat voor P1 een eksterne potmeter, een instelpotmeter op de print of een vaste weerstand (R2) kan worden genomen. De waarde van R2 wordt berekend uit:

voor de 78G: eq 1

voor de 79G: Eq 2

Fig 1

Fig 2