Rob's web

Waterstof uit aluminium

Waterstof uit water? Over de gehele wereld zijn wetenschappers op zoek naar deze `heilige graal' zoals P+ het in het zomernummer omschreef. Maar dat hoeft niet uit kunstmatige fotosynthese te komen. Een legering van gallium en aluminium volstaat.

Jerry Goodall, professor computerbouw aan de Purdue Universiteit in Indiana (VS), heeft dat al in 1967 in een IBM-patent vastgelegd. Nu heeft hij z'n zinnen gezet op toepassingen van z'n patent in een aangepaste gasmotor. "Een halve kilo aluminium produceert twee kilowatt via waterstof en ruim twee aan warmte", volgens de onderzoeker.

Toen hij nog onderzoeker halfgeleiders was bij IBM, maakte hij in 1967 een smeltkroes van gallium en aluminium schoon. "Toen ik er water aan toevoegde, klonk er een enorme knal. Over ontdekkingen gesproken!" zei Goodall ironisch. Aluminiumatomen reageerden op water door het te splitsen in waterstof en aluminiumoxide. Normaliter is aluminium beschermd door een laagje oxide tegen corrosie (roest). Gallium daarentegen is een zacht, zilverachtig metaal dat aluminium oplost waardoor het laagje oxide zich niet kan vormen.