Rob's web

Beeldsensors

Beeldsensor is de algemene term voor een elektronische component dat uit meerdere lichtgevoelige elementen bestaat, waarmee beelden elektronisch vastgelegd kunnen worden. De meest toegepaste beeldsensoren zijn de CCD-chip en de CMOS-chip; een minder toegepaste is de Foveon-sensor. Voor de komst van de micro-elektronica werden ook elektronenbuizen zoals de Plumbicon als beeldsensor gebruikt voor met name televisie-opnamen.

Beeldsensoren worden toegepast in allerlei soorten camera's, zowel voor video als voor digitale fotografie. Ook bijvoorbeeld in een optische muis zit een kleine beeldsensor, die de beweging over de ondergrond detecteert.

Sensorsizes

Sensorsizes overlay

sensorsizes

Cropfactor

Crop

De crop-factor is de verhouding tussen de diagonalen van twee opnameformaten te weten die van de digitale sensor en die van het referentieformaat, meestal het kleinbeeld (35mm-film). Eenvoudiger gezegd: de crop-factor duidt aan in welke mate de beeldsensor van een fototoestel groter of kleiner is dan bijvoorbeeld een 35mm-negatief. De term kan ook worden gebruikt om de verhouding tussen kleinbeeld en middenformaat aan te geven: zo heeft een 6×4,5-rolfilmcamera een crop-factor van 0,62.

Vermenigvuldiging van een brandpuntsafstand van een objectief met de crop-factor geeft de brandpuntsafstand van een objectief met dezelfde beeldhoek als gebruikt op het referentieformaat.

De crop-factor voorziet in de behoefte om de brandpuntsafstand van digitale camera's te kunnen vergelijken met het equivalent voor het kleinbeeldformaat.

Witbalans

Digitale sensors hebben een gevoeligheid voor bepaalde primaire kleuren. Deze is afhankelijk van het type sensor.

De witbalans wordt electronisch geregeld en niet zoals bij film chemisch.

De camera heeft voor bepaalde belichtingssituaties een correctie tabel zodat een correcte afbeelding ontstaat. Een goede camera kan ook met behulp van een witte kaart worden gecalibreed voor de lichtomstandigheden ter plaatse.

Beeldoplsag

De opname worden op een SD kaart opgelagen. Oudere digitale camera's kunnen andere type kaarten gebruiken.

RAW

Het bestandsformaat da beste kwaliteit heeft is RAW. Hierbij worden de RGB kleuren opgeslagen zoals ze door de sensor zijn waargenomen.

Deze bestanden nemen veel ruimte in beslag. Je hebt wel alle vrijheid om met een fotoeditor aanpassingen te doen.

JPG

Een jpeg bestand is al door de camera verwerkt volgens een profiel. Hierna wordt het tijdens de opslag gecomprimeerd.

Vaak wordt er een jpeg opgeslagen naast het RAW bestand. De jpeg wordt dan gebruikt in de camera viewer.

Links