Rob's web

Fritzbox

7590 aansluitingen

Series

2000

De 2000 serie is een modem + router met alleen LAN poorten.

3000

De 3000 serie is een modem + router met LAN en WLAN.

4000

De 4000 serie is een router met LAN en WLAN.

5000

De 5000 serie is een glasvezel router met LAN, WLAN en telefonie.

6000

De 6000 serie is een cable router met LAN, WLAN en telefonie.

De 6800 serie is een G3/G4/G5 router met LAN, WLAN. Enkele hebben ook VoIP.

7000

De 7000 serie is een modem + router met LAN, WLAN en telefonie.

De Fritzbox aansluiten op een DSL-lijn

De DSL lijn is de koperen lijn van KPN waar ook telefonie op werd geleverd.

De Fritz!Box wordt geleverd met twee DSL-kabels. Welke gebruikt moet worden is afhankelijk of er op het IS/RA punt een kiestoon staat. De Y kabel wordt alleen gebruikt als er een kiestoon op het IS/RA-punt staat. Er moeten dan wel een splitter worden gebruikt.

Staat er geen kiestoon op dan hebben we de gewone dsl-kabel nodig. Deze heeft een RJ-11 en een RJ-45 stekker. De splitter is dan niet nodig.

De DSL kabel

DSL kabel
Pin 8PKleurFunctiePin 6P
1n.c.  
2n.c. 1
3n.c. 2
4Wit/BlauwDSL a3
5BlauwDSL b4
6n.c. 5
7n.c. 6
8n.c.  

Gebruikt men VDSL-bonding dan zijn er twee telefoonlijnen nodig. Enkele type Fritz!Boxen zijn geschikt voor VDSL-bonding.

De kabel is dan ook een Y-kabel, maar dan zonder telefonie. Er worden twee VDSL kanalen over deze kabel vervoerd en op de Y kant zitten twee korte kabels die men direct op het IS/RA-punt aansluit. Beide takken zijn grijs.

De DSL Y-combikabel

Deze kabel komt op de DSL/TEL aansluiting aan de ene kant en de twee kort kabeltjes worden op de splitter aangesloten via de verloopkabeltjes. We doen dit op deze manier bij de annex A (analoge) versie.

Bij de annex B (ISDN) versie wordt de zwarte kabel op de S0-bus van de NT-1 aangesloten en de KPN lijn loopt via een ISDN ADSL-splitter. De grijze stekker komt op de splitter (DSL).

Bij zowel annex A als B wordt op de grijze tak de grijze verloopkabel gebruikt.

RJ-45
RJ-45 stekker.

DSL/TEL connector

Deze stekker wordt aangesloten op de DSL/TEL connector op de FritzBox.

DSL/TEL connector
PinKleurFunctie
1Wit/GroenISDN a1
2GroenISDN b1
3Wit/OranjeTEL a1
4Wit/BlauwDSL a
5BlauwDSL b
6OranjeTEL b1
7Wit/BruinISDN a2
8BruinISDN b2

ISDN / TEL connector

Dit is de zwarte tak van de Y-kabel.

Voor een analoge telefoonlijn wordt de zwarte verloop gebruikt. De zwarte verloopkabel zet 1 + 8 van de 8 polige stekker om naar 3 + 4 van de 6 polige stekker voor gebruik met een analoge telefoonlijn.

ISDN / analoge TEL connector
PinKleurFunctie
1Oranje/witTEL a
2n.c. 
3Wit/BruinISDN a2
4Wit/GroenISDN a1
5GroenISDN b1
6BruinISDN b2
7n.c. 
8OranjeTEL b

DSL connector

Dit is de grijze tak van de Y kabel.

De grijze verloopkabel zet 4 + 5 van de 8 polige stekker om naar 3 + 4 van de 6 polige stekker. De verloop kabel wordt op de splitter aangesloten.

DSL connector
PinKleurFunctie
1n.c. 
2n.c. 
3n.c. 
4Wit/BlauwDSL a
5BlauwDSL b
6n.c. 
7n.c. 
8n.c. 

De Fritzbox en ISDN

ISDN is alleen op de luxere versies met telefonie beschikbaar via de S0-FON poort.

De externe zijde

ISDN is per september 2019 niet meer beschikbaar. De interne S0-bus kan gewoon gebruikt blijven.

Oude situatie Nieuwe situatie

Op de linker tekening zien we hoe de NT1 is aangesloten op het KPN netwerk. Op de rechter tekening is er een splitter geplaatst.

Om over een ISDN-lijn met ADSL te kunnen werken heeft men een Annex B type of en A/B omschakelbaar type modem nodig. Ook heeft men een ISDN splitter nodig.

ADSL annex B splitter
DSL-splitter.

We hebben bij het stukje over de Y-kabel kunnen lezen dat deze ISDN signalen kan verwerken. Hiertoe wordt de zwarte stekker van de Y-kabel in de S0-bus van de NT-1 gestoken. De tweedraads aansluiting (U-bus) wordt op de phone/ISDN klem van de splitter aangesloten. Op de DSL aansluiting komt dan de grijze DSL connector van de Y-kabel.

FRitzbox aanluitingen met ISDN lijn

Fritzbox met ISDN
Fritzbox 7390 in een installatie met ISDN.

Van links naar rechts:

ISDN stopcontact voor toestel
IS/RA punt
ISDN-splitter
NT-1 S4
Fritzbox 7390

De interne zijde

De interne zijde werkt hetzelfde ongeacht hoe de Fritzbox zijn telefoonsignaal krijgt. De Fritzbox werkt als telefooncentrale met ISDN-, analoge-, dect- en ip-telefoontoestellen.

Op FON S0 sluiten we de S0-bus aan waarop ISDN telefoons zijn aangeloten. Deze werken op de zelfde wijze alsof ze op de NT-1 zaten. Aan het einde wordt ieder ader paar met een weerstand van 100 Ω afgesloten. Dit kan met losse weerstanden of een ISDN-terminator gebeuren. De fritzbox vervangt de NT-1.

De Fritzbox aansluiten op een kabel-modem

Kabelmodem op Fritzbox
7270 als kabelrouter.

Wanneer je over stapt over van ADSL naar kabelinternet, dan kan men de Fritzbox gewoon blijven gebruiken zoals men dat met een VoIP abonnement deed. Ziggo levert geen SIP, maar DOCSIS waardoor de FON-1 port van het Ziggo-modem gebruikt moet worden.

De kabelmodem stuurt het analoge telefoonsignaal en ethernetsignaal naar de Fritzbox. De Fritzbox werkt als router (WAN-poort via LAN1) of via een WAN-poort en telefooncentrale met antwoordapparaat. Hierop wordt de rest normaal aangesloten.

Het Ziggo modem kan in bridge gezet worden waardoor het zich als modem gaat gedragen met telefonie. Je verliest wel de hotspots. Of je stelt de Fritz!Box in als DMZ.

Indien de Y-kabel veel te lang of te kort is kunnen we zelf een telefoonkabel maken van de bij de kabelmodem geleverde telefoonkabel of een overgebleven toestelkabel. In het kabelmodem komt een 6 polige RJ stekker. Nadat er een op lengte geknipte kabel gemaakt is, inkorten aan de routerkant en moet je een 8 polige stekker plaatsen. De buitenste 2 aders weg knippen en de middelste 2 verbinden met pin 3 + 6 van de 8 polige plug.

FON kabel
Pin 6PKleurFunctiePin 8P
3RoodFON a3
4GroenFON b6

Omschakelen

Al vorens de kabels te zetten naar het kabelmodem, gaan we eerste de punten 1 t/m 7 van de onderstaande lijst afwerken. In deze punten gaan we de oude verbinding verwijderen en de FritzBox voorbereiden. Pas nadat alle punten zijn afgehandeld gaan we verder met het opbouwen van het nieuwe netwerk.

  1. Haal de verbinding met het IS/RA punt los en verwijder het filter en DSL lijn.
  2. Verbind LAN2, LAN3, LAN4 met de PC's/mediaspeler en laat LAN1 ongebruikt.
  3. Log in op de FritzBox en klik achtereen volgens op Settings -> Internet -> Account information.
  4. Kies de optie "Internet connection via WAN of LAN1", zodat LAN1 als WAN gaat functioneren
  5. Kies de optie "Use one internet connection for all computers (router)" en klik op Apply
  6. Verwijder alle instellingen die met VoIP (internettelefonie) te maken hebben van de ADSL provider.
  7. Klik op Telephony -> Telephony devices -> Fixed line en stel het fixed-line type in op "analog line", voer het telefoonnummer in en klik op Apply.
  8. Schakel Fritzbox uit. Ook de kabelmodem dient uit te staan!!
  9. Verbind LAN1 van de Fritzbox met de LAN poort op de kabelmodem.
  10. Verbind de DSL/TEL stekker met de Fritzbox.
  11. Verbind de TEL stekker met Telephone1 op de kabelmodem met de Y kabel (alleen de zwarte kabel met de verloop erop op de modem aansluiten, de DSL gebruiken we niet meer).
  12. Sluit de analoge telefoon toestellen aan.
  13. Indien men een FON S0-bus achter op de FritzBox heeft zitten kan men hier ISDN toestellen op plaatsen. Dit werkt ook als op de DSL/TEL lijn een analoog signaal staat.
  14. Schakel eerst de Fritzbox in en laat deze opstarten.
  15. Schakel het kabelmodem in als de Fritzbox werkt. Dit is nodig omdat de kabelmodem het fysieke (MAC) adres van de wanpoort van de router opvraagt bij het opstarten.
  16. Klik op "Overview"
  17. Via de knop "Configure New Device" worden de telefoon toestellen aangemeld. Als u al VoIP had zal dit waarschijnlijk niet nodig zijn.
  18. Stel de FON kanalen in.
  19. De Fritzbox heeft een antwoordapparaat ingebouwd. Deze spreekt u in via de telefoon door **600 te kiezen en de instructies op te volgen.

De Fritzbox aansluiten op een glasvezel-modem

Voor het aansluiten van de fritzbox op een glasvezel modem geldt het zelfde als bij kabelmodem. Alleen als je van adsl naar glasvezel overstapt bij dezelfde provider, blijft telefonie hetzelfde. De DSL/FON-poort blijft ongebruikt.

Telefonie

Alvorens een telefoontoestel te kunnen gebruiken dient deze in de Fritz!Box te worden aangemeld.

U dient eerst in te loggen en dan naar Telefonie > Telefoonapparaten. Klik op Nieuw apparaat instellen.

HD-telefonie

Wanneer VoIP gebruikt wordt kan de Fritzbox de stem met HD (high definition) kwaliteit verzenden voor een nieuwe klank ervaring, met het gebruik van spraak-normen Lineaire PCM en PCMA 16 met 16 kHz sampling rate. Door RFC 3551, is het gebruik van deze normen voor Voice over IP (VoIP) vastgesteld. Telefoontjes zijn mogelijk in een hoge geluidskwaliteit. Gesprekken via het internet kunnen worden versleuteld indien gewenst. AVM werkt met de protocollen TLS (Transport Layer Security) en SRTP (Secure Real-time Transport Protocol) welke twee internationaal gestandaardiseerde methoden zijn.

HD telefonie werkt met Fritz!App Fon, HD voip-telefoontoestellen en Fritz!Fon dect-telefoontoestellen.

Analoog

Sluit een telefoontoestel aan op FON-1 en FON-2. Alle toestelen met toonkiezen (TDK) werken normaal. Sluit maar een toestel per poort aan.

Ook dect's met een eigen basis station kan men hierop aansluiten.

Dect

Op de fritzbox kunnen maximaal 6 dect-telefoons worden aangemeld.

Dect wordt ook gebruikt voor smart-home devices.

ISDN

Op de FON-S0 bus kunnen maximaal 8 apparaten worden aangesloten. Indien men meer dan een toestel of apparaat wil aansluiten dient men een S0-bus aan te leggen. Een enkel toestel kan direct op de Fritz!Box worden aangeloten.

Het is ook mogelijk om de duovox en quatrovox op de bus te plaatsen voor extra analoge nummers.

Toestel- en telefoonnummers worden in de ISDN telefoon ingesteld.

IP toestelen

IP-toestelen kunnen zowel via LAN als via WLAN met de Fritzbox worden verbonden. Voor smartphones is er een app beschikbaar.

Telefoonbeantwoorders

De Fritz!Box heeft 5 telefoonbeantwoorders beschikbaar.

Babyfoon

De Fritz!Box kan met een telefoon een babyfoon creëren die een ingeprogrammeerd nummer belt als er een bepaald geluidsniveau wordt overschreden.

FAX

De meeste Fritzboxen hebben een fax mogelijkheid.

Om te verzenden moet men een bericht in de Fritzbox maken waarna deze verzonden kan worden.

Om faxen te ontvangen kan men hiervoor een eigen nummer gebruiken. Ontvangen berichten worden via e-mail naar de ingestelde gebruiker verzonden.

Ook is het mogelijk een faxprinter in windows aan te maken en deze via CAPI te gebruiken.

Instellingen via telefoontoestel

Vele functies kunnen met een aangesloten telefoontoestel (analoog / ISDN) worden bedient. Ook het bevestigen van bepaalde wijzegingen dient via een aangesloten telefoontoestel.

#91**Instellingen opslaan
#96*0*WLAN uitschakelen
#96*1*WLAN inschakelen
#96*2*CAPI over TCP uitschakelen
#96*3*CAPI over TCP inschakelen
#96*7*Telnet inschakelen
#96*8*Telnet uitschakelen
#96*9*Uptime router
#990*15901590*Reboot Fritzbox
#991*15901590*Reset naar fabriekinstellingen

Intern telefoonboek

NummerFunctieOpmerkingen
**1Toestel op FON1 
**2Toestel op FON2 
**3Toestel op FON3Indien aanwezig
**41Alarm 1 
**42Alarm 2 
**43Alarm 3 
**50Groepsoproep aan alle aangesloten ISDN toestellen 
**51Toestel op FON S0 met MSN nummer 51MSN instellen op telefoontoestel
**52Toestel op FON S0 met MSN nummer 52MSN instellen op telefoontoestel
**53Toestel op FON S0 met MSN nummer 53MSN instellen op telefoontoestel
**54Toestel op FON S0 met MSN nummer 54MSN instellen op telefoontoestel
**55Toestel op FON S0 met MSN nummer 55MSN instellen op telefoontoestel
**56Toestel op FON S0 met MSN nummer 56MSN instellen op telefoontoestel
**57Toestel op FON S0 met MSN nummer 57MSN instellen op telefoontoestel
**58Toestel op FON S0 met MSN nummer 58MSN instellen op telefoontoestel
**59Groepsoproep aan alle aangesloten ISDN en DECT toestellen 
**600-604Telefoonbeantwoorder 1-5Hoofdmenu
**605Memo recorderHoofdmenu
**610-615Decttoestel 1-6 
**620-629WLAN/LAN VoIP-toestellen. 
**7xxSnelkiezenKiest een nummer uit het interne telefoonboek
**8xxNaamkiezenKiest een nummer uit het interne telefoonboek
**9Groepsoproep aan alle aangesloten toestellen 

Toewijzingen voorzover de Fritzbox deze functie heeft en is geactiveerd.

Mesh

Een vermaasd netwerk (in het Engels: mesh network) is een netwerk waarin elke node verbonden is met elke andere node binnen dat netwerk.

Een vermaasd netwerk is onder andere geschikt voor telefooncentrales in de 'hogere netvlakken', waar grote telecommunicatie-verkeersstromen uit diverse regio's zijn geaggregeerd en tussen regio's onderling moeten worden doorgesluisd. Het voordeel van een vermaasd netwerk is dat tussen elk tweetal nodes de 'kortste', minst complexe route wordt gebruikt, namelijk een directe punt-tot-punt-verbinding. Deze topologie wordt bij computers zelden gebruikt. Bij deze vorm heeft namelijk elke computer in het netwerk een verbinding met elke andere computer. Bij een gering aantal computers is dit nog praktisch uitvoerbaar, maar bij steeds groeiende aantallen wordt dit gaandeweg steeds lastiger. In een netwerk van bijvoorbeeld 50 computers, zin er 50 × 49 / 2 = 1225 kabels nodig en heeft elke computer een bundel van 49 kabels, aansluitingen en individuele interfaces. Bij een verdubbeling naar 100 zijn dit er al 4950.

Mesh with FRITZ!

No matter whether you have a large apartment, house with several floors, or a spacious garden - sometimes the FRITZ!Box's Wi-Fi network alone is not sufficient to seamlessly cover every single corner of the home with Wi-Fi. However, not only great distances can affect the Wi-Fi signal so that it barely reaches or does not reach some rooms, impenetrable walls and signal shielding materials can have the same effect.

You can simply add additional FRITZ! products with Wi-Fi to your home network, for example FRITZ!Repeater or FRITZ!Powerline, so you can still surf, stream, and game at top speed everywhere even in such an environment. The AVM Mesh technology combines the individual Wi-Fi networks of the FRITZ! products into one large Wi-Fi and ensures that your devices always have optimum access to the internet and home network wherever they are.

Read more about mesh.

VPN

Een Virtueel Particulier Netwerk of Virtueel Privénetwerk (Engels: Virtual Private Network, VPN) is een goedkope manier om een Wide Area Network (WAN) uit te bouwen met behoud van vertrouwelijkheid over een bestaande verbinding. Deze dienst maakt gebruik van een reeds bestaand netwerk, doorgaans het internet, om informatiedeling tussen geografisch afgescheiden netwerken mogelijk te maken alsof er een dedicated netwerk voorzien was. De verzonden data kunnen het best beveiligd worden opdat de integriteit, autorisatie en authenticiteit van de data over dit onderliggende netwerk gewaarborgd blijven. De eindgebruikers zullen in principe niet merken dat er een VPN gebruikt wordt. Technisch zijn er ondertussen tal van protocollen uitgewerkt die deze dienst beschikbaar maken, het bekendste en meest courante protocol vandaag de dag is IPsec.

VPN met FRITZ!

Denk eraan dat het doel netwerk andere LAN-ip adressen moet gebruiken dan die van de client computer.

Om de externe shares te kunnen gebruiken dient men de ip-adressen van de servers te gebruiken en niet hun netbiosnaam zoals gebruikelijk in een windows netwerk. Zorg dat de server/nas een vast ip adres heeft.

Maak op de client pc/laptop een netwerkverbinding met de rechter muisknop aan in "Deze computer" b.v. voor drive Z: \\192.168.1.14\user. Naamresolutie werkt niet of slecht over de VPN link, zelfs over het LAN werkt het niet altijd betrouwbaar.

Wireguard

WireGuard® is een uiterst eenvoudige maar snelle en moderne VPN die gebruik maakt van de modernste cryptografie. Het is bedoeld om sneller, eenvoudiger, slanker en nuttiger te zijn dan IPsec, terwijl de enorme hoofdpijn wordt vermeden. Het is van plan aanzienlijk performanter te zijn dan OpenVPN. WireGuard is ontworpen als een VPN voor algemeen gebruik voor gebruik op zowel embedded interfaces als supercomputers, geschikt voor veel verschillende omstandigheden. Aanvankelijk uitgebracht voor de Linux-kernel, is het nu platformonafhankelijk (Windows, macOS, BSD, iOS, Android) en breed inzetbaar. Het wordt momenteel volop ontwikkeld, maar kan nu al worden beschouwd als de veiligste, gemakkelijkst te gebruiken en eenvoudigste VPN-oplossing in de branche.

Om te beginnen dienen op elke laptop, tablet of smartphone een wireguard client geïnstaleerd worden.

We moeten voor ieder apparaat een configuratie maken.

Mogelijk moeten we een ander LAN ip-address blok kiezen.

Fall back

Bij fall-back is het mogelijk dat bij het wegvallen van het WAN-/DSL-signaal de router overschakelt naar een op de USB aangesloten G3/G4/G5 dongle en zo data verkeer via het mobiele netwerk laat lopen.

Videos