Rob's web

Gamma-linoleenzuur

Het bekendste omega 6 vetzuur is linolzuur. Dit zuur wordt normaal gesproken omgezet in gamma-linoleenzuur maar daar heeft het lichaam wel de volgende stoffen voor nodig:

GLA kan dan weer worden omgezet in hormoonachtige stoffen, de zogenaamde prostaglandines 1 en 3. Maar daar is wel voor nodig:

Wat doen deze prostaglandines nu eigenlijk?

Wanneer ontstaan er bij de omzetting van linolzuur naar GLA problemen?

Dan kan het dus gebeuren dat het linolzuur niet wordt omgezet naar GLA.

Wat gebeurt en dan met het overtollige linolzuur?

Dit wordt omgezet in archidonzuur, dit is hetzelfde zuur dat vrijkomt bij verhitting van rood vlees. Dit zuur maakt ook weer een hormoonachtige stof aan (prostaglandine 2) dat juist ontstekingen bevordert. Op lange termijn kan dit leiden tot allerlei problemen zoals:

Alfa-linoleenzuur (zit in oa lijnzaad, koolzaad en walnoten) kan de aanmaak van het archidonzuur enigszins remmen.

Samenvattend kan een slechte omzetting van linolzuur naar GLA door een omega 6 rijk dieet, erfelijke factoren, verzadigde vetten en alcohol of een tekort aan zink, magnesium, vitamine B3, B6 en C tot allerlei chronische klachten. Dit probleem kan dan nog worden verergerd door een hoge inname van rood vlees.

Omdat GLA ook een remmende invloed kan hebben op kankercellen is het raadzaam te kiezen voor een dieet met een gezonde omega 3 en 6 verhouding (1:5).

Mensen die linolzuur slecht omzetten naar GLA kunnen GLA ook direct uit bepaalde voeding halen zoals:

Ook zijn er eieren die een betere omega 3 en 6 verhouding hebben dan de normale eieren. Normaal is die bij eieren 1:15 maar bij deze is dat 1:1.

Je begrijpt nu misschien ook dat als er bij deze convertering iets mis gaat dit tot allerlei klachten kan gaan leiden inclusief problemen met cholestrol, bloeddruk, trombose, vaatvernauwingen, onstekingen, afweer etc.

De regulier arts zal deze symtomen met medicijnen corrigeren terwijl een arts uit het alternatieve segment zal gaan kijken naar de inname van de vetzuren en rood vlees.

Probeer zoveel te leren en te lezen over de omega vetzuren en werking van prostaglandines zodat je jezelf een hoop ellende en medicijnen kan besparen, analyseer je eigen dieet en problemen en zoek anders goede hulp bij een dietist, ortomoleculaire arts of mesoloog.

GLA is de Engelse afkorting voor gamma linoleenzuur (Gamma Linoleic Acid). Het menselijk lichaam kan dit vetzuur zelf maken uit linolzuur. In sommige omstandigheden gebeurt dit echter te weinig zoals bij een tekort aan vitamine B6, zink, magnesium, biotine of calcium of bij een hoge alcohol inname of een overdadig gebruik aan verzadigd vet. Diabetici kunnen ook met dit probleem te maken krijgen.

Het lichaam gebruikt de essentiële vetzuren voor de vorming van prostaglandines en leukotrienes. Dit zijn stoffen die betrokken zijn bij ontstekingen en pijn en verder van invloed zijn op hormonen. Extra GLA kan een verstoorde balans herstellen.

Teunisbloem olie, de olie uit de zaden, wordt vaak gebruikt als geconcentreerde vorm van GLA. Teunisbloemolie bevat 7 tot 10 % van haar vetzuren in de vorm van gamma linoleenzuur.

Eigenschappen

Voorzichtig en giftigheid

Niet gebruiken als u temporaalkwab-epilepsie hebt of lijdt aan manische-depressiviteit.

Dosering

Bronnen

Teunisbloemolie zorgt voor een geconcentreerde bron: 7% tot 10% van de vetzuren zijn in de vorm van GLA. Bernagie en zwartebessen olie zijn ook goede bronnen van GLA, ze hebben zelfs een hoger percentage dan teunisbloemolie maar ook een hoger percentage aan andere vetzuren die de opname van GLA kunnen verhinderen. Bij de meeste onderzoeken is teunisbloemolie gebruikt en daarom heeft deze olie de voorkeur.

Gamma-linoleenzuur en kanker

(GLA) werd zeer uitgebreid bestudeerd wegens zijn talrijke therapeutische eigenschappen. Het is een voorloper van anti-inflammatoire prostaglandines. Er werd reeds aangetoond dat GLA efficiënt is bij het doden van kankercellen, en het werd gebruikt bij de behandeling van verschillende soorten kanker. Het wordt in ons lichaam gemaakt uit linolzuur, maar kan ook direct opgenomen worden via teunisbloem, bernagie-olie en de zaden van de zwarte bes.

Gamma-linoleenzuur of GLA (cis,cis,cis-octadeca-6,9,12-trienoic zuur) is een onverzadigde ω-6 vetzuur met drie dubbele bindingen dat in het lichaam uit linolzuur wordt gemaakt.

Het is onder meer in teunisbloemolie te vinden. De zaden bevatten 7 tot 14% gamma-linoleenzuur. In Bernagiezaden zelfs 20 tot 27% (borage-olie) en in zwarte bessenzaden 15 tot 20%. Ook sommige schimmels bevatten deze olie. In zonnebloemolie, sesamolie, saffloerolie, sojaolie, druivenpitolie en maïsolie zit deze olie ook zij het met een lager gehalte.

Gamma-linoleenzuur wordt in het lichaam met behulp van de vitaminen B3, B6 en C omgezet in de prostaglandines 1 en 3. Deze hebben een vaatverwijdende invloed, werken bloeddrukverlagend, remmen ontstekingsreacties en gaan trombosevorming tegen. Ook wordt de aanmaak van cholesterol geremd. Ook wordt met behulp van coenzym A en het enzym delta-6-desaturase linolzuur omgezet in gamma-linoleenzuur, waaruit weer dihomo-gamma-linoleenzuur ontstaat.

Via het enzym delta-5-desaturase wordt dihomo-gamma-linoleenzuur echter omzet in het schadelijke arachidonzuur, dat vier dubbele bindingen heeft en de immuniteit onderdrukt. Het enzym delta-5-desaturase kan geremd worden met o.a. alfa-linoleenzuur uit lijnzaadolie. Sommige mensen kunnen onvoldoende linolzuur omzetten en zijn aangewezen op o.a. teunisbloem- of borage-olie.

Nuttige links

Zowel linolzuur als gamma linoleen zuur (GLA) zijn betrokken in de regulatie van veel lichaamsfuncties, inclusief de hormoonregulatie (helpen bij PMS) en het stimuleren van de regeneratie van de huidcellen en helpen ook het huidweefsel vocht vast te houden. Het lichaam kan normaal GLA bouwen uit linolzuur maar door tekorten aan mineralen zoals zink, alcohol en teveel verzadigde vetten kan dit misgaan.

GLA is vooral van belang voor de aanmaak van prostaglandines van het type E1. Die zorgen er bjvoorbeeld voor dat je bloeddruk en je cholesterolgehalte op een goed peil blijven. Verder zijn ze ook betrokken bij de doorbloeding van de organen, je hartfunctie en hebben een vaatverwijdende werking.

GLA wordt ook veel toegepast om goedaardige borsttumoren tegen te gaan. Goede alternatieve bronnen zijn dan:

Bernagieolie bevat tot 24% gammalinoleenzuur (GLA), een omega 6-vetzuur. Bernagieolie is daarom belangrijk voor de optimalisering van een hele reeks belangrijke functies in het menselijk lichaam: waterhuishouding, inwendige secretie... Bernagieolie heeft ook een invloed op de huid, haren en nagels. Deze olie wordt ook wel borage olie genoemd.

Symptomen van PMS zijn:

Teunisbloemolie - Kruidenvrouwtje

Teunisbloemolie mag je niet gebruiken als je last hebt van epilepsie of manische depressiviteit. Het gebruik van corticosteroïden verstoort de werking van teunisbloemolie waardoor het gebruik van teunisbloemolie geen effect zal hebben. Teunisbloemolie kun je uitwendig toepassen bij de volgende klachten:

Teunisbloemolie

De GLA in Teunisbloemolie is een Omega-6 vetzuur. Omega-3 en Omega-6 vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die het lichaam nodig heeft maar niet zelf kan produceren. dus moeten zij via de voeding worden opgenomen. Het lichaam zet essentiële vetzuren om in "lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren" -LCP’s- welke deel uitmaken van de membranen rondom en in iedere levende cel van het lichaam.Omdat er zeer weinig voedingsbronnen zijn van GLA. moet het lichaam dit meestal produceren via een omzetting van Linolzuur. een essentieel vetzuur dat wordt gevonden in zaden. noten en plantaardige oliën. Deze omzetting kan minder efficiënt worden door factoren zoals dieet. leeftijd. alcohol en een teveel aan verzadigd vet. GLA beïnvloedt de Prostaglandines -de zogenaamde celregelaars- die een rol spelen bij een breed scala aan lichaamsfuncties. inclusief celgroei en de reproduktieve cyclus. Op deze manier zijn zij betrokken in het helpen handhaven van vele processen in het lichaam.

Bernagie olie

Bernagie (Borago Officinalis), ook bekend als Komkommerkruid, wordt in de kruidengeneeskunde gebruikt tegen aandoeningen van longen en luchtwegen. De zaden van Bernagie bevatten een olie, die zeer rijk is aan gamma linoleenzuur, GLA.

Werking: Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn voor de gezondheid onder meer van belang als grondstof voor de synthese van prostaglandinen en andere regulatiestoffen. Prostaglandinen zijn hormoonachtige biochemische boodschappers in ons organisme. Sommige prostaglandinen, vooral die welke van belang zijn voor een goed verloop van het menstruatieproces en -cyclus, worden gevormd uit GLA, gamma-linoleenzuur. Deze stof wordt door ons lichaam eerst zelf gemaakt van het linolzuur uit onze spijsoliën.

GLA en ontstekingen

Gamma Linoleenzuur kan normaal worden gemaakt door je lichaam van linolzuur (omega 6) mits er voldoende zink, magnesium en B6 voorhanden. Aangezien veel mensen die verkeerde voeding een tekort aan magnesium, zink etc kunnen hebben kan er dus wat mis gaan met deze conversie. Dit probleem speelt ook bij het omzetten van plantaardige omega 3 vetten zoals walnoten en lijnzaad naar de vetten die al kant en klaar is in bijvoorbeeld vette vis en visolie. Werkt je lichaam dus goed dan gaan deze conversies dus blijkbaar goed. Maar ontwikkel je aandoeningen waarbij ontstekingen een rol spelen dan is het slim eens goed te gaan kijken naar de vetten die je eet.

Transvetzuren (geharde plantaardige vetten) jagen ontstekingen aan, ook arachidon zuur in rood vlees (met name varkensvlees) kan de zaak verergeren.

Maar er is ook nog kant en klaar Gamma linoleenzuur, dit zit oa in Teunisbloemolie en Borage olie. In kleine hoeveelheden komt het ook voor in de zoutwateralg Spirulina. Deze olie is zeer populair bij de PMS klachten van vrouwen.

Teunisbloemolie en bernagieolie

Normaal wordt linoleenzuur omgezet in GLA maar dit wordt bemoeilijkt bij leverstoornissen, diabetes, te hoog cholesterolgehalte, gebruik van alcohol, ouderdom, cortisonegebruik, tekort aan vitamines, virale infecties, hormonaal onevenwicht.

Bevordert de aanmaak van de 'goede' prostaglandine E1, en verbetert de verhouding tot de 'slechte' prostaglandine E2, vooral in combinatie met een olie rijk aan omega 3, en draagt aldus bij aan: