Rob's web

Transvetzuren

Gevaarlijker dan verzadige vetten

In Nederland is altijd de boosdoener verzadigd vet geweest en werden roomboter, kokosvet, palmvet in de ban gedaan en vervangen door verharde oliën en margarines. Maar nu blijkt dat juist de transvetzuren die ontstaan bij verharding van onverzadigde oliën een veel groter gevaar voor de gezondheid zijn.

Wat zijn transvetzuren?

Transvetzuren ontstaan bij hydrogenering van plantaardige vloeibare olie (zonnebloemolie, sojaolie etc) naar vaste vetten, deze vetten blijven langer houdbaar en worden oa gebruikt voor het bakken van fastfood, chips, bakkerijprodukten, patat etc. Terwijl men in Nederland bang is gemaakt voor verzadigde dierlijke vetten vergeet men de echte gevaarlijke vetten in de industriefood en fastfood produkten.

Op de labels van produkten staan echter alleen de waardes van verzadigd vet maar niet de waardes van de veel gevaarlijker transvetzuren die volop aanwezig zijn in de fastfood/industrie voeding.

In Amerika is dit sinds 2005 echter wel verplicht maar Europa maakt zich liever drukker om andere zaken. Deze ambtenarij zorgt iedere dag weer voor dodelijke slachtoffers zonder dat de media zich er echt druk om maken. Omdat de kranten weer eens zwijgen een kleine opsomming van de risico's mbt transvetzuren.

Let op! Transvetzuren ontstaan ook als je thuis frituurt en bakt in olie met veel onverzadigde vetzuren!

Ook zitten in dierlijke producten transvetten, maar zijn van een ander kaliber. Deze behoren tot de groep van "geconjugeerd linolzuur".

Wat doen transvetzuren?

Etikettering

Transvetten worden op de volgend manier vermeld op de verpakking:

Transvetzuren voorbeelden

Produkt Transvetzuren
in grammen
Franse frietjes (147gram) 8
Donut 5
Plak cake (80gram) 4.5
Candy bar 3
Chips (42.5 gram) 3
1 eetlepel margarine 3
Koekjes (30 gram) 2
 
Ter vergelijking  
1 eetlepel boter 0
1 eetlepel mayonaise 0
1 kop volle melk 0