Rob's web

Home - Voedingsmiddelen - Groenten - Kiemgroenten


Kiemgroenten zijn de jonge kiemen & scheuten van zaadjes, erwten en bonen. Lekker, fris en boordevol vitaliteit, kracht & gezonde bouwstoffen. En, wat veel mensen niet weten: ze groeien in het donker!

Wat maakt kiemgroenten zo bijzonder? Kiemgroenten worden geoogst in het prille begin van de groei. Juist op dat moment bevat de kiem een zeer hoge voedingswaarde en staat bol van proteïnen, enzymen, bioflavetoïden, vitamines en waardevolle mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, fosfor en kalium. Daarnaast bevatten ze onverzadigde vetzuren en nauwelijks tot geen vet of verzadigde vetzuren.

Kiemgroenten zijn heerlijk in salades, op een broodje gezond, op de boterham met een plak kaas of tomaat, in roerbakschotels, als garnering of gewoon als groente.

Licht verteerbaar Omdat kiemgroenten eigenlijk 'baby' groenten zijn, hebben ze nog heel dunne celwanden. Kiemen laten daardoor hun essentiële voedingsstoffen makkelijker los. Samen met de, in overvloed aanwezige enzymen, zorgt dit ervoor dat kiemgroenten zo licht verteerbaar zijn.

Pittige kiemen

Kiemen met een lekkere krachtige smaak. Ze voegen echt iets toe aan een broodje of salade, soepen en wokgerechten. radijssla bevordert o.a. de spijsvertering en bevat stoffen die goed zijn tegen verkoudheid. Alle pittige soorten bevatten anti-oxidanten die je lichaam beschermen tegen o.a. bacteriën en schimmels.

Radijssla, Rettichkiemen, Sango Sprouts®.

Aromatische kiemen

Nog nooit proefde je zo'n heerlijk zachte knoflooksmaak als in onze Garlic Sprouts, en dan de Coriander Sprouts: je proeft het zaad, het blad en een vleugje citroen.. een heel bijzondere smaak! Preikiemen en Garlic sprouts bevatten ook veel Flavanoïden.

Preikiemen, Garlic Sprouts, Coriander Sprouts.

Milde Kiemen

De meeste kiemen kun je het beste rauw gegeten worden, want dan bevatten ze de meeste werkzame stoffen en smaken ze het lekkerst. Wist je dat Alfalfa veel meer vitamine C, B1,B2, Niacine, plantesterol en Vitamine E bevat dan b.v. komkommers of tomaten? Milde kiemen smaken heerlijk in elke salade, bij de lunch, op een broodje gezond enz.

Alfalfa, Zonnebloemenkiemen, Erwtenasperges, Greenpeez®, Tarwekiemen.

'Bijzondere' kiemen

Deze kiemen vallen op door hun frisse rauwkost smaak maar zijn vooral bijzonder vanwege hoge glucosinolaten gehalte. Van broccoli is bekend dat de aanwezige actieve stof SGS de bescherming bevordert tegen bepaalde soorten kanker. Onderzoek naar de kiemen van broccoli, door Dr.Talalay aan de John Hopkins University in Baltimore (USA), wees uit dat SGS in Broccosprouts 30 x zoveel aanwezig is! Aanbevolen hoeveelheid per week: 30 gram.

Rode kool kiemen, Broccosprouts®

Stevige kiemen

De iets grotere soorten die gekiemd worden uit bonen en erwten, zijn een waardevolle bron van eiwitten en mineralen. Ze worden vooral verwerkt in wokgerechten en ovenschotels, Met rijst & pasta, even meebakken met vlees, of in de soep. Kikkerwtenkiemen zijn een waardevolle bron van plantesterolen, natuurlijke stoffen die een hoog cholesterol gehalte helpen voorkomen.

Kiemmix, Linzenkiemen, Taugé, Adzukikiemen, Kikkererwtenkiemen.

Decoratief

Deze soorten zijn vooral mooi en vallen op door hun kleur, Ze zijn prachtig om een bord of gerecht mee te versieren. De uitgesproken, aardse rauwe bietjes smaak is wel voor de liefhebber! Rijk aan vitamine B11, B12, vitamine E en Chroom.

Rosabi Sprouts®, Rode bietenkiemen.

Adzuki kiemen

Roodbruine Japanse Mungboon Smaak: neutraal, notig. Vooral geschikt voor warme gerechten: omeletten, roerbakschotels en soepen.

Alfalfa Neutraal, frisse smaak. Enorm gezond, boordevol plantaardige eiwitten, Vitamines(C, D, E en K) en mineralen. Bloeddruk-en cholesterolverlagend. Gebruik: In salades en op belegde broodjes.

Erwtenasperge kiemen Mooie lange, witte kiem, zeer decoratief. Smaak: aspergeachtig. Gebruik: als garnering en in salades.

Taugé Vooral bekend uit de chinees/Indische keuken. Taugé is lekker fris en knapperig. Gebruik: heerlijk in roerbakschotels, salades en soepen.

Broccosprouts® Frisse broccolismaak, lijkt een soort groene alfalfa en is enorm gezond! Lekker bij vis, op een belegd broodje en in salades.

Greenpeez® Zeer decoratieve groene kiem, Knapperig en lekker fris van smaak. Gebruik: als garnering & in salades.

Kiemmix Bonte mix van diverse kiemen. Vooral geschikt voor wok gerechten & in soepen. Ook rauw door salades of meebakken met vlees.

Kikkererwtenkiemen Lekker stevige, kort gekiemde erwten. Bij uitstek geschikt om te roerbakken, in soepen & Italiaanse of Afrikaanse gerechten. Rauw, geroosterd of gefrituurd heerlijk in salades!

Garlic Sprouts® Heerlijke zachte knoflook smaak! Decoratief en erg lekker op amuses, belegde broodjes, Salades, bij vis & vlees gerechten.

Coriander Sprouts Uitgesproken koriander smaak met een vleugje citroen. Gebruik: Aziatische keuken, heerlijk bij visgerechten. Zowel rauw als geblancheerd.

Linzenkiemen Zachte, lichtzoete smaak. Prima als rauwkost, maar gestoomd zijn ze nog lekkerder! In roerbakgerechten, soepen en salades. Rijk aan B1, B2, C en ijzer

Radijssla Zo smaakten de radijsjes vroeger! Pittig en fris, heerlijk op een broodje kaas en in salades. Ook lekker in roerbakgerechten, sauzen of even meebakken met vlees.

Preikiemen Fijn & frisgroen, bijzonder duidelijke preismaak. Uitstekend bij visgerechten; bij vissalades, kreeft, mosselen, haring. In de rauwkost salade, op een broodje ham of kaas. Goede vervanging van gesnipperde uitjes.

Rettichkiemen Lijkt op groene radijssla, smaakt meer peperig Heerlijk op een broodje ham of kaas, in een salade of wokgerecht.

Rode bietenkiemen Neutrale, lichtzoete iets gronderige smaak, net als rauwe rode bietjes. Door de prachtige kleur vooral gebruikt voor decoratie. Rijk aan vitamine B11, B12, vitamine E, chroom en magnesium.

Rode koolkiemen Fris smakende kiem met een zeer aantrekkelijke lichtpaarse kleur. Combineert goed met diverse kaassoorten, appels en salades.

Rosabi Sprouts® Zeldzaam mooie Koreaanse roze bietenkiem. Smaak zachter dan rode bietenkiemen. Vooral gebruikt voor decoratie. Rijk aan vitamine B11, B12, chroom en magnesium.

Sango Sprouts® Donkerrood/paarse radijssoort. Pittig peperige smaak. Uitstekend op een belegd broodje of sandwich. Door de opvallende kleur zeer decoratief in salades. Ook geschikt om te roerbakken.

Tarwekiemen Zacht zoete smaak met een bite, rijk aan vitamine E. Heerlijk ook in bijv. fruitsalades, muesli en yoghurt. Geroosterd in salades

Venkelkiemen Heerlijk zachte venkelsmaak, fris en decoratief. Geschikt voor nagerechten met fruit of ijs(!) op een broodje kaas of ham.

Zonnebloemkiemen Olie/nootachtige smaak. De prachtige groene kiemen smaken heerlijk in salades, soepen en roerbakschotels, rauw of gesmoord. Rijk aan vitamine C en E, fosfor en calcium.

Voor meer informatie over deze kiemen: www.vanderplassprouts.nl

Alfalfakiemen (luzerne) - Lucerne Leguminosae Medicago sativa L.

Alfalfakiemen of luzernescheuten dient men als zeer jonge groenten te beschouwen. Er is geen voedingsmiddel dat zo vers op het bord kan liggen als kiemen. Tot op het moment van eten blijft de kiem groeien waardoor de kwaliteit van de inhoudsstoffen optimaal blijft. Kiemen zijn voedzaam, gezond en gemakkelijk te gebruiken. Ze zijn veel lichter verteerbaar dan zaden, vermits het zetmeel omgezet is in enkelvoudige suikers, de eiwitten in aminozuren, en de enzymen nog werkzaam zijn aangezien er geen bewerking heeft plaatsgevonden. De mineralen zijn in hun organische vorm opgeslagen en gekoppeld aan makkelijk opneembare verbindingen, en de vitaminen in zijn in relatief grote hoeveelheden aanwezig.

Kiemen zijn een prachtige ondersteuning en zouden dagelijks gegeten moeten worden om het lichaam te verjongen en te vernieuwen. Ze zijn heel geschikt om bepaalde voedingstekorten te voorkomen of op te heffen, bvb. bij verzwakte mensen, bij ondergewicht en bij stress. Doordat het lichaam alle noodzakelijke voedingsbestanddelen toegevoerd krijgt, ontstaat zuivering van het bloed, verjonging van de cellen, versterking van het afweersysteem, een hoog niveau van energie en verbetering van de lichaamsfuncties. Bovendien verbeteren ze de darmflora. Alfalfa bevat vit. A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, F, K, U, Co-Enzym Q10, biotine, fosfor, kalium, calcium, magnesium, koper, mangaan, kobalt, ijzer, fosfor, zink, selenium en sporenelementen als nikkel, strontium, palladium en ook alle essentiële aminozuren.

Men kan in principe makkelijk zelf kiemen kweken, maar de moeilijkheid is dat als men het zelf doet, ze gemakkelijk gaan beschimmelen. In de supermarkt zijn tegenwoordig een variëteit aan kiemen het hele jaar beschikbaar. Veel kiemen hebben een sterke smaak en men kan ze daardoor slechts in beperkte hoeveelheid gebruiken; alfalfakiemen daarentegen hebben een vrij neutrale smaak, zijn knapperig en zacht en men kan er veel van eten. Alfalfa is al 2000 jaar bekend als veevoer, groenbemester en reservegras. Opmerkelijk aan alfalfa is de enorme volumevermeerdering tijdens het kiemen: 1 eetlepel zaad is voldoende voor een pot vol gekiemde groente. De kiemtijd bedraagt 6 à 7 dagen.

Bron: Faché, W., Broccolischeuten remmen kanker, in: Leefnu I, nr.1, augustus 2003, pp.5-6 Houben, J., Voedingsmiddelenleer, Arinus, Genk, 1995 Sharon, M., Alles wat je moet weten over voeding en gezondheid, Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar, 2001

users.skynet.be/dietistenvereniging
www.naaic.org/Alfalfa/Importance.html

Rode kool kiemen

Inhoudsstoffen

Rode kool heeft een hoog vitamine C gehalte en thiocyanaat dat een antibiotische werking heeft. 100 gram verse kool bevat:

Taugé

Taugé is de ontkiemde katjang idjoe boon, ook wel mungboon genoemd. Het wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken, onder andere in loempia's. Taugé is rijk aan vitamine B, vitamine C en ijzer. Verse taugé is knapperig. Het kan worden bereid door het te wassen in koud water en dan kort te koken.

Diverse info

In Duitsland kwam de Voorlichtingsdienst van het ministerie van Voeding, Land- en Bosbouw in 1994 met een enthousiaste en uiterst lezenswaardige brochure over de waarde van kiemen. Het ministerie wijst erop dat kiemen vaak veel hogere gehalten aan vitaminen bevatten dan groenten als kropsla, tomaten en wortelen. Verder schrijft men dat mineralen dankzij het kiemproces makkelijker opneembaar worden voor het menselijk lichaam en dat de eiwit- en vetkwaliteit in belangrijke mate wordt verbeterd. In Amerika zag Paul Burkhoder (Yale Universiteit) in de jaren veertig de gehalten van sommige B-vitaminen met honderden procenten toenemen. Vooral bij haver - waar het gehalte aan vitamine B6 met 500% toenam; dat aan panthoteenzuur met 200% en vitamine B2 zelfs met 1300%. Van verschillende soorten bonen geeft de literatuur een verdubbeling tot een verzesvoudiging van het vitamine B12 gehalte aan. Ook het Vitamine C gehalte kan beduidend toenemen. Met de aantekening dat de zaden zelf weinig tot geen vitamine C bevatten.

Pleitbezorgers

Ann Wigmore is waarschijnlijk de belangrijkste en invloedrijkste propagandiste van het gebruik van kiemen geweest. Maar er waren andere pleitbezorgers. De Zwitserse natuurgeneeskundige Alfred Vogel bijvoorbeeld, die in de jaren zestig hoog opgaf van de waarde van ontkiemde tarwe, rogge en gerst. Hij adviseerde deze granen als een probaat tonicum. Ontkiemde granen hadden de mens iets te bieden wat zij "bij menige dure preparaten en tonicums" vergeefs zouden zoeken. "Een versterkend en bloedvormend middel zoals we niet gemakkelijk voor ons dure geld kunnen kopen". De werking zocht Vogel vooral in de aanwezigheid van het enzym diastase dat - tijdens het kiemproces wordt gevormd en zetmeel omzet in suiker. Interessant is dat in relatief kleine kring hoog wordt opgegeven over de betekenis van het enzympreparaat vasolastine dat de bloedvaten zou reinigen van aangekoekte vetafzettingen. Een preparaat dat zijn oorsprong vindt in ontkiemde tarwe. In het verleden is in Amerika in agrarische kring onderzoek gedaan naar de betekenis van ontkiemde haver bij vruchtbaarheidsstoornissen van koeien en stieren. De simpele aanvulling van kuilvoer met (ontkiemde) haver verrichtte in sommige gevallen wonderen. In een onderzoek van het Proefstation voor de Veeteelt in het Amerikaanse Beltsville beschreef de onderzoeker de resultaten als verbazingwekkend. "In alle (elf) onderzochte gevallen brachten de koeien die voorheen zes tot veertien maanden vergeefs waren gedekt opnieuw normale, gezonde kalveren ter wereld. Hetzelfde gebeurde vervolgens bij een tweede groep volledig onvruchtbaar geachte koeien. Zoals ook stieren in alle onderzochte gevallen hun normale vruchtbaarheid herkregen." De binnen de Bd-landbouw welbekende onderzoeker Ehrenfrief Pfeiffer vertelde in 1951 op een bodemconferentie dat hij er altijd in was geslaagd vruchtbaarheidsstoornissen van stieren op te heffen middels een streng dieet van groene alfalfa, gevolgd door ruime hoeveelheden ontkiemde haver.

Terug naar de menselijke voeding - Ann Wigmore alle claims aangaande de waarde van kiemen in 1985 als volgt samenvat: "We praten over een van de geconcentreerste bronnen van vitamines, mineralen, enzymen en aminozuren (proteïne) die er bestaan. Weinig hedendaags voedsel vereist bij de productie zo weinig tijd, energie en kosten en levert toch zo veel voedingswaarde." En: "Bij overvloedig gebruik hebben kiemen de eigenschap het lichaam jong te houden door de cellen van hoogwaardige voeding te voorzien en ze te helpen giftige afvalstoffen kwijt te raken."

Een groot gedeelte van dit verhaal is ontleend aan het blad Vruchtbare Aarde en mag met bronvermelding voor verdere publicatie gebruikt worden.

Een vernieuwde versie van het oorsponkelijk artikel uit 1995 in Vruchtbare Aarde is te vinden in editie 1/2005 met tientallen tarwegras-links op de linkenpagina.

Preikiemen

Inhoudsstoffen: 100 gram verse (rauwe) prei bevat vitamine 0,12 mg B1, 0,04 mg B2, 25 mg C, 0,6 mg caroteen en foliumzuur. Van de sporenelementen bevat prei 60 mg calcium en 1 mg ijzer. Verder is in prei kalium, magnesium en mangaan aanwezig. Rauwe prei bevat 130 kJ, 5 g koolhydraten, 2 g eiwit en 0,3 g vet. De anti-oxiderende en anti-bacteriële zwavelverbinding allicine is verantwoordelijk voor de karakteristieke geur en smaak van prei.

Kikkererwtkiemen

Chickpea (Cicer arietinum L.)

Inhoudsstoffen: 100 gram bevat 1152 kJ, 20 g eiwit, 40 g koolhydraten, veel lysine, vitamine B1, B6, foliumzuur magnesium, ijzer en zink.

Lysine: Wat doet het voor je?

Lysine is een essentieel aminozuur. Dat wil zeggen een aminozuur die niet door het lichaam gemaakt kan worden en waarvan de voorziening afhankelijk is van intelligente voeding. Lysine in de vorm van een voedingssupplement wordt vooral gebruikt door mensen die soms 'niet te zoenen zijn' en die de kans op herhaling willen verkleinen.

Het overgrote deel van het industrieel geproduceerde lysine dient als veevoederadditief, maar daarnaast heeft het ook een aantal andere toepassingen. Zo zit het met andere aminozuren in infuusoplossingen en krachtdrankjes voor bodybuilders. In een hoofdpijntablet helpt het om de bloed-hersenbarrière te slechten en het medicijn dus op de juiste plaats in het lichaam te krijgen. Tenslotte bevatten een aantal cosmeticaproducten lysine.

Lysine bij koortslip en gordelroos Uit onderzoek blijkt dat meer dan 70% van de Nederlandse bevolking drager is van het herpesvirus. Er bestaan verschillende herpesvirussen, zoals Herpes Simplex, wat koortslip en genitale herpes veroorzaakt en Herpes Zoster, wat bijvoorbeeld gordelroos veroorzaakt. Herpesinfecties kunnen ongemakkelijk, langdurig en pijnlijk zijn. Anders dan vaak gedacht wordt, zijn de aandoeningen die veroorzaakt worden door herpesvirussen geen huidziektes, maar zenuwaandoeningen. Arginine komt voor in bijvoorbeeld noten, zaden, pinda's, gelatine, chocolade, carob, uien en champignons. Arginine-rijke voedingsstoffen kunnen beter vermeden worden indien men gordelroos of een koortslip heeft. Het aminozuur lysine daarentegen, blijkt een remmende werking te hebben op de groei van het herpesvirus. Indien het preventief wordt gebruikt kan het zelfs koortsuitslag en gordelroos helpen voorkomen. Lysine komt voor in bijvoorbeeld vlees, melk, kaas, vis, gierst en avocado. Emotionele stress verhoogt de behoefte aan lysine. Dit verklaart waarom herpesvirussen gemakkelijker uitbreken ten tijde van spanning. De kwaliteit van lysine wordt bepaald door de vorm waarin deze aangeboden wordt. Voor het lichaam is de natuurlijke vorm (L-lysine) het meest geschikt. Indien lysine preventief ingenomen wordt, wordt een dosering van 1.000 mg per dag aanbevolen. In acute gevallen wordt een dosering van 4.000 mg aanbevolen. Onderzoeken hebben aangetoond dat langdurig innemen van 8.000 mg per dag volkomen veilig is. Een lysine supplement wordt bij voorkeur op een lege maag ingenomen.