Rob's web

Babesiosis of Piroplasmosis oftewel tekenkoorts

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Tandsteen


Indien uw reisbestemming u naar de zuidelijke landen voert, is het van belang dat u op de hoogte bent van het bestaan van deze levensbedreigende ziekte voor uw hond. In Frankrijk, Spanje, Italië, kortom alle landen met een min of meer subtropisch klimaat, komen tekensoorten voor die met hun beet een gevaarlijke parasiet op de hond kunnen overdragen. Vooral de Dordogne, een geliefde vakantiestreek, is de laatste jaren berucht geworden vanwege deze tekenkoorts.

Symptomen zijn: koorts, bloedarmoede, koffiebruine tot wijnrode urine en geelzucht. In chronische gevallen voornamelijk vermagering en lusteloosheid op de voorgrond.

Hoe is de ziekte te voorkomen? In overleg met uw dierenarts kunt u uw hond preventief laten behandelen tegen tekenkoorts. Gelukkig bestaat er tegenwoordig een preventieve injectie, die circa zes weken werkzaam is (Imyzol). Jammer genoeg zijn deze preventieve middelen nog niet voor honderd procent veilig. Blijf uw hond dus goed in de gaten houden en denk niet dat uw hond deze ziekte nu absoluut niet kan krijgen, al is de kans hierop nu wel een stuk minder geworden dank zij deze preventieve middelen.

Verder kan men de hond twee maal per week wassen met een insecticide (zonder naspoelen) en daarna direct een verse vlooienband omdoen.

Hoe is de tekenkoorts te behandelen? Zoals bij de meeste ziekten is het van belang dat u er snel bij bent. Mocht uw hond lusteloos zijn, temperatuur hem dan twee maal per dag, zoals u waarschijnlijk al weet ligt de normale temperatuur van de volwassen hond tussen 37,5°C en 39°C. Alles wat daarboven zit, betekent koorts. Is daarbij de urine bruin of rood, ga dan direct naar de dierenarts! Deze zal de hond dan waarschijnlijk een injectie geven met het geneesmiddel Acaprin (Bayer). Misschien wil uw dierenarts zo vriendelijk zijn u een briefje mee te geven met de nodige medische gegevens in het Latijn, ten einde taalproblemen op te lossen. Rest mij nog u allen een fijne vakantie toe te wensen zonder problemen.