Rob's web

Baarmoederontsteking

Home - Honden - Kynologie - De duitse herdershond -Baarmoederontsteking


Baarmoederontsteking, (metritis, pyometris) is een ontsteking van de slijmvliezen van de baarmoeder. Vaginitis is een ontsteking van de schede die veelal voorkomt bij jonge teven en die vaak vanzelf verdwijnt na de eerste loopsheid.

Een baarmoederontsteking komt vaak vóór 3-4 weken na de loopsheid en dan in de regel bij wat oudere teven, hoewel er altijd uitzonderingen zijn. Het kan echter ook optreden kort na een bevalling, door bijvoorbeeld het niet goed samentrekken van de baarmoeder na het werpen, een nageboorte of dood jong die is blijven zitten. In beide gevallen ontstaat er een uitvloeiing die meestal bestaat uit bloed gemengd met etter, donkerbruin maar de kleur kan variëren. Indien de inhoud van de baarmoeder niet afgevoerd kan worden en er geen of nauwelijks uitvloeiing is kan zich een gevaarlijke situatie voordoen: de baarmoeder zou kunnen scheuren of knappen zodat etter de buik in loopt met gevolg buikvliesontsteking en mogelijk de dood!

De teef die pas geworpen heeft en een baarmoederontsteking heeft opgelopen zal zich onrustig gedragen, te weinig aandacht aan haar pups besteden, weinig eetlust doch abnormale dorst vertonen, meestal met koorts, terwijl haar buik nog veel te dik aanvoelt.

De prognose voor een dergelijke baarmoederontsteking is redelijk, mits de dierenarts snel ingeschakeld wordt. Het stellen van een diagnose blijft uiterst moeilijk doordat de teef niet altijd alle, soms zelfs geen dezer symptomen vertoont. Er zijn echter een paar symptomen waarvoor de eigenaar van een teef steeds op zijn hoede moet zijn.

  1. Is uw teef sloom?
  2. Drinkt de teef abnormaal veel?
  3. Heeft ze uitvloeiing uit de schede, of likt ze veel aan haar schede?
  4. Is haar vulva erg dik?
  5. Blijft ze langer loops dan 3-4 weken?
  6. Braakt ze veel?
  7. Heeft ze koorts?

Een of een combinatie van deze symptomen kan duiden op een baarmoederontsteking en dan is het zaak om zo snel mogelijk de dierenarts te raadplegen. Een plotseling optredende baarmoederontsteking kan soms succesvol behandeld worden met behulp van antibiotica die de ontsteking te lijf gaat, en door medicijnen die de baarmoeder doen samentrekken en de inhoud uitdrijven: desnoods wordt de baarmoeder verschillende malen gespoeld. Meestal is deze behandeling erg intensief en langdurig. Bij een reeds langere tijd sluimerende baarmoederontsteking, is dan meestal de enige oplossing en levensreddende oplossing: sterilisatie.

Hoe kan men een baarmoederontsteking voorkomen?

Allereerst door uw teef goed te verzorgen en goed in de gaten te houden - vooral gedurende de weken na de loopsheid; vroegtijdig steriliseren is ook een oplossing. De prikpil blijft een controversiële zaak. Vandaag de dag zijn er bepaalde lichte injecties, die de naam hebben veiliger te werken, en minder risico's met zich meebrengen op een baarmoederontsteking. Als u toch om bepaalde redenen besluit om de prikpil te geven, dan is het belangrijk om uw teef regelmatig om de vijf maanden te laten prikken en niet af en toe een keertje tussendoor loops te laten worden. U denkt dan misschien goed te doen, maar in tegendeel, u vergroot hierdoor de kans op een baarmoederontsteking in ernstige mate.