Rob's web

Kennelhoest

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Kennelhoest


Wat is kennelhoest?

Kennelhoest is een besmettelijke aandoening van de voorste luchtwegen bij de hond. De symptomen bestaan uit een rauwe hardnekkige hoest, die vaak gepaard gaat met kokhalzen en braken. Regelmatig wordt een etterige neusuitvloeiing waargenomen. Meestal zijn de honden er zelf niet echt ziek van, echter bij pups bestaat de kans op longontsteking en sterfte. Kennelhoest-infekties kunnen enkele weken duren. De aandoening wordt door eigenaar en verzorger (en honden) als erg vervelend ervaren.

Voorkomen

Kennelhoest komt regelmatig voor bij honden die in groepen worden gehouden, zeker als deze groepen steeds weer uit andere honden bestaan. De meeste problemen doen zich voor in kennels en pensions; vooral gedurende de zomer (vakantie) maanden. Problemen met kennelhoest worden vaak ten onrechte toegeschreven aan de verzorging van de honden door de kennel- of pensionhouder. Echter ook tijdens een bezoek aan een show, keuring of tentoonstelling of na kontakt met een besmette hond, kan een hond kennelhoest krijgen.

Oorzaken

Bij het ontstaan van kennelhoest kunnen meerdere ziekteverwekkers een rol spelen, waaronder adenovirussen, parainfluenza-virussen en Bordetella bronchiseptika bakteriën. Recent onderzoek heeft aangetoond dat Bordetella bakteriën de belangrijkste verwekkers van kennelhoest zijn. Zij kleven zich als het ware tegen de slijmvliezen van de voorste luchtwegen, vermenigvuldigen zich vervolgens en veroorzaken het ziektebeeld. Als het ziektebeeld eenmaal aanwezig is, kunnen andere (bakteriële) ziekteverwekkers voor komplikaties zorgen.

Behandeling

Bij de behandeling van een kennelhoest worden antibiotika, tegen de (bijkomende) bakteriën, en hoestonderdrukkende middelen gebruikt. Meestal zal een langdurige behandeling pas suksesvol zijn omdat de bakteriën vanwege hun oppervlakkige lokalisatie, moeilijk te bereiken zijn voor geneesmiddelen.

Preventie

Het voorkomen van kennelhoest. Tot voor kort bestond de preventie van kennelhoest uit het gescheiden houden van jonge en oude honden, het houden van honden in kleine groepen, het nemen van hygiënische maatregelen, het zorgen voor goede klimaatomstandigheden en het laten enten van honden met een kombinatie-entstof tegen de belangrijkste virusinfekties (cocktail-enting). In deze cocktails zijn de eerder genoemde virussen die kennelhoest kunnen veroorzaken meestal opgenomen (adeno, para-influenza en hondeziekte). Ondanks al deze maatregelen komt kennelhoest nog veelvuldig voor, omdat nog steeds te weinig aandacht werd besteed aan de Bordetella bronchiseptika bakterie.

Inenten

Hoewel het de voorkeur verdient dat honden, enkele weken voordat zij in de kennel of het pension, geplaatst worden tegen kennelhoest worden ingeënt, is uit recent onderzoek gebleken dat zelfs enting bij aankomst in kennel of pension tot opmerkelijke resultaten kan leiden. Zeker als over een langere periode de binnenkomende honden worden geënt en de eerder genoemde preventieve maatregelen niet worden vergeten. Na enting ontstaat een immuniteit (weerstand) die gedurende lange tijd (half jaar) een optimale bescherming biedt tegen kennelhoest.

Delcave Intrac bevat verzwakte, levende Bordetella bronchiseptika bakteriën. Het vaccin moet intranasaal (in de neus) worden toegediend, waarna de bakteriën uit het vaccin zich op de slijmvliezen vestigen en ter plaatse weerstand opwekken. Hierdoor wordt voorkomen dat Bordetella bakteriën vanuit de omgeving hun schadelijke werking kunnen uitrichten. Vraag uw dierenarts om meer informatie.