Rob's web

Vlooien

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Vlooien


Vroeg of laat wordt elke hondenbezitter geconfronteerd met de aanwezigheid van vlooien bij zijn hond. We vinden het allemaal vervelend, maar ja; deze kleine diertjes zijn eenmaal op de wereld gezet en moeten zich daar proberen te handhaven.

Om zich te handhaven heeft de volwassen vlo bloed nodig van de hond en als het moet van de mens. Het wijfje legt zeer veel eitjes en deze komen meestal in de hondenmand, op de vloerbedekking of tussen kieren terecht. Hieruit komen kleine witte larfjes tevoorschijn, die zich voeden met dierlijk afval (huidschilfertjes, korstjes, etc.), dat ze vrijwel overal kunnen vinden. Deze larve spint zich in tot cocon en uit deze cocon komt na kortere (3 weken), of langere tijd (3 jaar) de volwassen vlo tevoorschijn. De snelheid van de "geboorte" van de vlo hangt af van de tijd van het jaar en vooral van de temperatuur. Vandaar dat door de aanwezigheid van C.V. het gehele jaar door vlooien aanwezig zijn. Toch is de zomer, met als hoogtepunt augustus en september voor dit ongedierte de meest gunstige tijd.

Jeuk

Tijdens het prikken naar bloed scheidt de vlo speeksel af en dat geeft jeuk. We zien dat de hond opeens hevig begint te bijten of te krabben op de plak waar de vlo opereert. Vaak wijst dit bijten of krabben op de aanwezigheid van vlooien. Wat te doen? Het beste is je eerst op de hoogte te stellen van de werkelijke aanwezigheid van vlooien. Met een fijne kam (zgn. vlooienkam) kun je ze vrij gemakkelijk uitkammen, maar je moet wel handig zijn om ze te pakken, want vlooien springen en verdwijnen meteen weer tussen de haren van de hond. De aanwezigheid van vlooien "poep" wijst ook op bezoek van vlooien. Je ziet dan kleine donkergekleurde korrels, die op een vochtige witte doek rood afgeven. Zodra je vaststelt, dat er vlooien zijn, wil je graag maatregelen nemen; en wat nu? Het zal een enkeling lukken, om door zorgvuldig kammen en doden van de vlooien en door de woonomgeving van de hond schoon te houden door regelmatig stofzuigen, het vlooienbestand in de hand te houden.

Maatregelen

De meesten van ons, ook omdat de vlooien zich overal kunnen bevinden, zullen wat andere maatregelen moeten treffen. Het liefst zelfs wat voorbehoedend, zodat wanneer een volwassen vlo "geboren" wordt deze weinig of geen kans krijgt eieren te produceren en dus niet voor een nieuwe populatie kan zorgen. Er zijn veel middelen in de handel om vlooien te doden en de meest voorkomende zal ik hier noemen:

  1. Poeder, spray, stift, shampoo. De werkzame stoffen staan op de verpakking. Het hele dier hiermee behandelen en regelmatig herhalen.(zie gebruikaanw.) De ervaring is dat de vlooien voor sommige middelen op den duur immuun worden. Dus opletten! De middelen op lindaanbasis vertonen dit verschijnsel tot nu toe nog niet.
  2. Vlooienband. Deze band geeft een gas af dat giftig is voor de vlo. Niet te strak omdoen. Bij grote honden zen we wel eens te weinig effect op het achterste deel van het lichaam. Dit middel werkt constanter en geeft bij sommige honden allergie. Het werkt ongeveer 3 maanden.
  3. Druppels. Dit is nog een vrij nieuw middel en werkt indirekt, via het bloed. De druppels (aantal druppels afhankelijk van het gewicht van de hond) op de huid van de hond aanbrengen. Dit middel werkt ongeveer een maand. (zie gebruiksaanw.)

Bij het gebruik maken van deze middelen (ze zijn allemaal giftig) denk ik, dat u zelf goed het effect, dat het middel geeft in de gaten moet houden. Het lijkt me daarom verstandig om het gebruik van deze middelen in overleg te doen met uw dierenarts. Eventuele bijverschijnselen kunt u dan met hem bespreken.