Rob's web

Leishmaniasis

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Leishmaniasis


In de wachtkamer van de Kliniek voor Kleine Huisdieren van de Rijksuniversiteit Utrecht hangt een bord. Op dat bord staat een waarschuwing: "Neem uw hond niet mee naar de landen rondom de Middellandse Zee; het kan hun dood betekenen!"

Gevaren

Het bord waarschuwt tegen de gevaren van de ziekte Leishmaniasis. Leishmaniasis is een besmettelijke ziekte. De ziekte komt voor bij mens en dier. Kinderen lopen de ziekte eerder op dan volwassenen, honden weer vaker dan mensen. Zij wordt veroorzaakt door een parasiet. Die parasiet wordt van dier op dier of van mens op dier overgebracht door een zogenaamde tussengastheer. Bij Leishmaniasis is dat een zandvliegje. Dat bepaalde zandvliegje komt hier in Nederland niet voor, daarvoor is het hier meestal te koud.

De parasiet Leishmaniasis kan door een beet van het zandvliegje op een mens of dier worden overgebracht. Met een beetje speeksel van het vliegje komt dan ook de parasiet in het lichaam. Daar vermenigvuldigt hij zich. Via een bepaalde witte bloedcel verspreidt hij zich door het lichaam. Na zich te hebben vermenigvuldigd en verspreid, hoopt de parasiet zich op in met name de huid, milt en de lever, het beenmerg en de lymfe-knopen. Die organen worden door de parasiet aangetast; het dier of de mens wordt ziek. Daarnaast kan de vermenigvuldiging en verspreiding van de parasiet leiden tot het ontstaan van een zogenaamde "auto-immuun-complexziekte". Dan klonteren ziektekiemen en antilichaampjes samen, waardoor de nieren verstopt kunnen raken.

Leishmaniasis komt soms al tot uiting enkele weken na de besmetting met de parasiet. Maar het kan ook jaren duren voordat de symptomen van de ziekte naar buiten komen.

Symptomen

Bij honden zijn de meest voorkomende symptomen van Leishmaniasis:

Leishmaniasis gaat zelden met koorts gepaard. Treden bij uw hond één of meer van deze verschijnselen op en bent u met de hond in een subtropisch gebied geweest - ook al is dit lang geleden - dan is het dus mogelijk dat hij Leishmaniasis heeft opgelopen. Zeg dan tegen uw dierenarts waar u geweest bent en laat hem de hond op Leishmaniasis onderzoeken.

Gevaar

Daartoe wordt een stukje weefsel uit een lymfeknop of uit het beenmerg weggenomen. Dat helpt niet tegen de ziekte; Leishmaniasis is niet of nauwelijks te genezen. Maar dan weet u tenminste waar u aan toe bent, dus wat u in ieder geval nog kunt doen en moet laten.

Tegen Leishmaniasis bestaan ook geen preventieve middelen. De enige preventie is: de hond niet meenemen naar een subtropisch gebied. Vandaar dat bord op de universiteit.

De waarschuwing op dat bord is terecht. Het gevaar van Leishmaniasis kan een reden zijn om, als u naar die warmere streken gaat, uw hond in Nederland achter te laten. U zorgt dan toch wel voor een goede oppas of een goed pension?

Keuze

Het gevaar voor Leishmaniasis kan natuurlijk ook een reden zijn, met uw hond, niet naar streken te gaan waar hij, u en uw kinderen die ziekte kunnen oplopen. Ook de hond kan dan genieten van een paar dagen of weken welverdiende vakantie. Dus nooit meer op vakantie naar "de zon"? Of nooit meer met de hond? Of om-en-om? Die moeilijke keuze zult u zelf moeten maken. Maar bedenk daarbij dan wel dat ook in minder warme landen en zelfs in ons koude kikkerlandje u en uw hond dagelijks aan dodelijke gevaren bloot staan. Ook in ons land komen dodelijke infektieziekten voor. Dagelijks worden mensen en honden (en vele andere dieren) het slachtoffer van het verkeer. Pas op voor al die gevaren. Maar geniet - als het even kan met uw hond - van uw vakantie.

Jeanet Veenema, dierenarts.