Rob's web

Schijndracht

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Schijndracht


In het gezin waar een teefje huist, weet men dat in de periode van loopsheid maatregelen genomen moeten worden om een ongewenste dekking te voorkomen. Bovendien merkt de baas dat in die tijd de teef een wat ongebruikelijk gedrag vertoont. Normaal is dat na de loopsheid alle narigheid verdwijnt en dat onze hond zich weer als van ouds gedraagt. Toch zijn er teven bij wie het ongewone gedragspatroon voortduurt. En, hoewel ze geen pups verwachten, doen ze acht negen weken na de vruchtbare periode alsof er gezinsuitbreiding voor de deur staat. Schijndracht of schijnzwangerschap noemen we dit verschijnsel.

Schijndracht kan voorkomen bij teven die niet gedekt zijn én bij teven die wel gedekt zijn maar niet hebben opgenomen. Ze wekken de indruk dat er pups op komst zijn. De teef wordt sloom, weigert te eten of krijgt juist overdreven eetlust. Soms ook wordt ze dikker. Na zo'n twee maanden zwellen de melkklieren en kan melkafscheiding plaatsvinden. Graven in de tuin wordt een nieuwe hobby. Kuilen worden gemaakt, waarin het nest pups geboren en geborgen zou kunnen worden. Allerlei voorwerpen sleept ons teefje naar haar ,nest' en koestert die dingen alsof het pups waren. Duidelijk is, dat de hormonenhuishouding danig in de war is.

Wat kunnen we tegen dit ongemak doen? Als we zien dat onze hond tekenen van schijndracht vertoont, wil een simpel middel nog wel eens helpen: sobere voeding met weinig eiwitten plus extra veel beweging. Ook met homeopathische druppels of pillen wordt wel succes geboekt. Zo wordt Puisatilla 30 of Ablavetsem (VSM) aanbevolen: een week lang drie maal daags een dosis. En natuurlijk heeft ook de dierenarts het een en ander in de kast om schijndracht te bestrijden.

Komt schijndracht voor bij een teef die 'geholpen' is? Veelal is castratie (wegneming van baarmoeder met eierstokken) een methode om regelmatig optredende schijndracht te voorkomen. Toch schijnt deze ingreep niet in alle gevallen het beoogde resultaat op te leveren. Je hoort wel eens dat een teef die last heeft van schijndracht, een nestje moet hebben om van dit ongemak af te komen. De ervaring leert echter. dat van dit verhaal niets klopt. Want ook na loopsheden na het nest duikt de schijndracht weer op.

Schijndracht is een tijdelijk en meestal vrij onschuldig ongemak, waartegen goede bestrijdingsmiddelen bestaan. Wie wil dat zijn teef in verband met trainen en wedstrijden gevrijwaard blijft van schijndracht, doet er verstandig aan de zaak met de dierenarts door te spreken.

©De Belgische Herder; J. W Marsilje