Rob's web

Gedrag en gehoorzaamheid

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Gedrag en gehoorzaamheid


Het socialiseren van een pup

Socialiseren wil zeggen: sociaal maken ten opzichte van mensen, dieren en omgeving, zonder angsten en/of agressiviteit. Het socialiseren is leeftijd-gebonden en behoort op zeer jeugdige leeftijd reeds te beginnen, wat inhoudt dat de fokker er in eerste instantie verantwoordelijk voor is!

De beste leeftijd om een pup in huis te nemen is circa 8 a 9 weken. Hierna komt er voor u een drukke en voor de pup een leerzame periode. Voor de leeftijd van circa 3 a 4 maanden moet de pup alles hebben gezien, gehoord en meegemaakt wat voor de mensen gewoon is, en voor een hond dus OOk gewoon moet zijn.

Regel een is, dat u de pup niet mag oververmoeien. Het beste kunt u overal met de auto heengaan of de pup dragen. Korte autoritjes waar iets fijns achteraan komt, bijvoorbeeld ravotten in het bos, zorgen er voor dat de pup niet wagenziek wordt.

Socialiseer met beetjes tegelijk. Zo moet uw pup het volgende als volkomen normaal ervaren: het perron, de stoptrein en de sneltrein, het stationsplein, de stationstrap en -hal, de overweg met bomen, lichten en bellen. De parkeerplaats en busstation en slaande portieren en startende en draaiende motoren. Stoppende en wegrijdende auto's. Ook een rijwielstalling en uitgaande school zijn gewilde objecten voor het socialisatieprogramma. Denk ook aan gehandicapten en rolstoelers, ook dat moet "gewoon" zijn voor welke hond dan ook. Vergeet verder geen bijzonderheden zoals bijvoorbeeld een bouwwerk, een fontein, een houten bruggetje in het park, een kunstwerk en een druk kruispunt met voetgangerslichten en blindensignaal. Neem verder uw pup mee naar het winkelcentrum, winkelstraat etc. en laat de pup kennis maken met winkelwagentjes en bijv. de glasbak. Voorts kunnen interessant zijn: het bos, een park, een dierenpark(je), paarden, schapen en andere honden. Ga ook eens naar de markt en eventuele andere drukke evenementen. Zoek eens een smalle straat of steegje op. Vermijd ook geen reclameborden, zuilen en vlaggen en schop eens lekker kwajongensachtig met een blikje. Wanneer uw pup ergens bang voor is, ga dan samen kijken en onderzoeken, maar beloon in geen geval de angst, wat in wezen verkeerd gedrag is. Als u normaal en vastberaden ergens op, reageert, of helemaal niet reageert er ergens gewoon voorbij loopt, zal uw pup dat alles als volkomen normaal ervaren en geen overdreven (negatieve) reacties tonen. Een voorbeeld: als u uw pup aait, vertroetelt, liefkoost en geruststelt omdat het onweert, dan zal de pup in alle volgende onweerssituaties bij u in zijn angst steun komen zoeken. Angst is ongewenst gedrag en ongewenst gedrag mag onder geen voorwaarde beloond worden.

Het socialiseringsproces speelt uiteraard niet alleen buiten uw woning. Ook binnenshuis dient met veel rekening gehouden te worden. Stel dat uw hond buiten goed is gesocialiseerd, maar binnenshuis schrikt van bijv. vallende spullen of van de stofzuiger. In dat soort gevallen kan de hond het u met zijn schrikreacties behoorlijk moeilijk maken. Laat daarom in de keuken eens een leeg conservenblik vallen, goof op een terras eens een tuinstoel om en stuur uw pup de tuin in door een zogenaamd vliegengordijn. Dan is het ook nog raadzaam om samen met uw pup de vuilniscontainer buiten te zetten, erbij te blijven tot de vuilnisman deze leegt, om vervolgens de lege container weer mee naar huis te nemen.

Het zijn allemaal van die kleine dingetjes die het eerst worden vergeten omdat ze zo simpel zijn en zo voor de hand liggen. Werk er dus aan! Het is voor u geen leven, en voor de hond al helemaal niet, als deze zijn leven lang overal van schrikt, en nog erger, als gevolg daarvan vlucht of energiek in de aanval overgaat.

Als vanzelfsprekend ga ik er van uit dat de hond normaal is en gezond van lichaam en geest. Wanneer de hond bij zijn fokker een goede start heeft gehad en u als eerste eigenaar de pup op de juiste wijze socialiseert, zult u daar een hondeleven lang (zo'n 12 jaar of nog !anger) veel plezier van hebben. Conditioneer uw hond positief. Dat wil zeggen: breng hem goede gewoonten bij, zodat hij een gewaardeerd buurtbewoner wordt waar niets op valt aan te merken, omdat hij geen overlast bezorgt. Die paar maanden extra werk is dat dubbel en dwars waard.

©Hoogeveensche Courant; Nico Wouda