Rob's web

Huisdieren en vakantie

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Huisdieren en vakantie


Wie in het bezit is van een of meer huisdieren en vakantieplannen aan het smeden is, weet dat ook met deze huisgenoten rekening moet worden gehouden bij het treffen van voorbereidingen.

Aangezien een hond niet alleen kan thuisblijven, ook niet als hij dagelijks eten en drinken krijgt en wordt uitgelaten, is het noodzakelijk tijdig voor een goed verzorgingsadres te zorgen (pensions zijn al snel volgeboekt).

Doe uw hond in elk geval een halsband om met aan de binnenzijde naam, adres en telefoonnummer of bestel een penning waarop deze gegevens worden aangebracht. Gaat uw hond naar een pension, dan moet hij getatoeeerd zijn en in het bezit van een dierenpaspoort. Raadpleeg uw dierenarts, de hond moet ruim een maand voor hij naar een pension gaat, verschillende entingen hebben gehad.

Het meenemen van uw hond naar het buitenland, vraagt nog meer aandacht. Voor de tijdelijke invoer in diverse Europese landen dient een geldig "certificaat betreffende gezondheid en enting" tegen rabies (hondsdolheid) te worden aangevraagd. Ondanks de open grenzen is het sterk aan te raden het dier toch te laten enten, wegens het niet denkbeeldige gevaar van besmetting in het buitenland. De enting moet tenminste een maand voor vertrek plaatsvinden.

Bij alle ANWB-kantoren is het gratis inlichtingenblad "Hond en poes tijdens de vakantie" verkrijgbaar. Dit blad geeft informatie over ondermeer de invoerbepalingen in vrijwel alle Europese landen. Daar de bepalingen kunnen veranderen, is het verstandig eerst bij de ANWB naar de laatste gegevens te informeren.

Besluit u uw hond mee te nemen op vakantie, neemt u dan de volgende regels in acht:

Tekenkoorts is een levensbedreigende ziekte. Een van de symptomen is het bloedplassen. Is de urine van uw hond bruin of rood, ga dan onmiddellijk naar een dierenarts!

Preventief enten is mogelijk. Vraag uw dierenarts voor vertrek om inlichtingen.

Tot slot, vergeet niet voor uw vertrek uw huis vlo-vrij te maken. Goed stofzuigen en behandelen met een goede tapijtspray. Daarmee voorkomt u een vlooienplaag bij thuiskomst.

Wij wensen u, met of zonder uw hond, een prettige vakantie.