Rob's web

Wees wijs met uw hond bij warm weer

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Wees wijs met uw hond bij warm weer


Een mooie zomer? Prachtig voor mens en dier.

Maar pas op, want de warmte kan voor uw gezelschapsdier, de hond, gevaar met zich meebrengen. Dit kan gebeuren op verschillende manieren die alle te maken hebben met het feit, dat bij de hond de warmte-afvoer, zeg maar gewoon zweten, anders verloopt dan bij de mens.

De hond heeft vrijwel geen zweetklieren. Tegen de hitte kan hij zich alleen verweren via de tong en de voetzolen. Via de huid, zoals bij de mens, kan dat niet. Wie dat weet, zal geen moeite hebben de volgende eenvoudige wenken voor de zomermaanden te begrijpen.

  1. Laat nooit tijdens warm weer uw hond achter in een geparkeerde auto, zelfs niet voor korte tijd.
  2. Laat uw hond niet aangelijnd naast de fiets op warm asfalt of gloeiendhete bestrating lopen.
  3. Laat het dier bij warm weer niet te uitbundig spelen of ravotten.

Het achterlaten van de hond bij zonnig weer in een geparkeerde auto, kan funeste gevolgen hebben. Staat de auto in de voile zon, dan kan de binnentemperatuur, ook als de tochtraampjes openstaan, gemakkelijk oplopen tot 50 a 60° Celcius. Wie uit voorzorg de auto in de schaduw zet, houdt mogelijk geen rekening met de omloop van de zon. NO schaduw, kan binnen een uur brandende zonneschijn betekenen. Uw hond zit dan opgesloten in een broeikas, krijgt het warm en transpireert via zijn tong. Bij onvoldoende ventilatie wordt de vochtigheidsgraad van de lucht te hoog en het dier kan al snel niet meer transpireren. Het gevolg is dan ook, dat de lichaamstemperatuur stijgt van normaal 38 tot meer dan 40° Celcius. De hitte in het hondelichaam veroorzaakt stollingen in de kleine bloedvaten, vooral in de bloedvatrijke hersenen en nieren. Het dier kan buiten bewustzijn raken met gevaar voor hersenbeschadiging of ernstige schade oplopen aan de nieren. Wie zijn hond in deplorabele toestand, versuft of zelfs bewusteloos aantreft, moet er onmiddellijk voor zorgen dat de lichaamstemperatuur wordt verlaagd door hem met veel water te overgieten of, als het niet anders kan, in het water te gooien. De kritische maximumtemperatuur voor het hondelichaam ligt bij 42° Celcius. Daarboven treedt onherroepelijk schade op met doorgaans de dood tot gevolg.

Raadpleeg na een dergelijk voorval altijd een dierenarts, want aan de buitenkant valt immers niet of te lezen of er mogelijk nierstoringen zijn opgetreden.

Als de verschijnselen, zoals: niet eten, braken en diarree zich na enkele dagen openbaren, kan het al te laat zijn.

Het asfalt-wegdek is óók een boosdoener bij zomerse dagen. Het mooie weer brengt menig onwetend hondeliefhebber er toe zijn trouwe viervoeter naast de fiets te laten draven. Dat moet men vooral nooit doen wanneer het dier daarbij over warm asfalt of andere hete bestrating moet lopen. Zou u er zichzelf met blote voeten op begeven? Nee toch? De hond loopt altijd op blote voeten en ze bieden hem, naast de tong, de enige mogelijkheld tot afvoer van overtollige lichaamswarmte.

Bij warm weer zijn de voetzolen van een hond altijd vochtig. Als u hem daarmee over een warm wegdek laat lopen, dan ontstaat heel snel forse blaarvorming, die uiterst pijnlijk is en nog dagen kan aanhouden. Bespaar hem dus die ellende. Als u hem over een grotere afstand wilt laten meelopen, dan beslist niet over een warm wegdek, maar over gras. Is er geen gras, laat hem dan thuis.

Tenslotte. Beperk bij warm zomerweer de lichaamsbewegingen van de hond. Laat hem niet te uitbundig ravotten, eindeloos achter een weggegooide stok of bal aan rennen. Dit kan hem heel slecht bekomen. Zo kan hij bijvoorbeeld spontaan flauwvallen, omdat hij niet voldoende kan transpireren.

©Bond tot bescherming van dieren