Rob's web

Vlooielarve, de onbekende vijand

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Vlooielarve, de onbekende vijand


lk heb weer de eerste teken van de hond geplukt. Ook de vlooien worden weer actiever, hoewel men daarop in elk jaargetijde alert moet zijn. Onderstaand artikel geeft u daarover weer eens informatie, misschien wist u het nog niet.

Iedereen kent de volwassen, bloedzuigende vlo op de hond en kat. Deze vlo op het dier moet ooit als vlooielarve in de leefomgeving hebben geleefd. Waar vlooien zijn, daar zijn 100% zeker ook vlooielarven. Heeft u wel eens vlooielarven gezien? Waarschijnlijk niet. Toch zijn ze er wel.

Vlooien

Het vlooienprobleem wordt veroorzaakt door de kattevlo. De kattevlo heeft de vervelende eigenschap dat zij overspringt van kat naar hond en van hond naar kat. Hierdoor komt de hondevlo bijna niet meer voor. Zij is verdrongen door de kattevlo. Voor een effectieve behandeling op het dier is het belangrijk dat u alle honden en katten in huis tegelijk behandelt. Het niet behandelen van een of meerdere dieren (omdat die toch niet krabben) maakt de vlooienbestrijding zinloos.

De vlooiencyclus

De vlo legt haar eitjes (400-1000 stuks) op het dier. Deze eitjes vallen van het dier of in de leefomgeving. Na een paar dagen kruipt uit dit eitje een vlooielarve. De larve kruipt rond in de leefomgeving en vervelt na een paar weken tot pop. Uit de pop komt na een week een hongerige vlo, die zo snel mogelijk op het dier springt om bloed te drinken. Een maand ongestoord vermenigvuldigen heeft tot gevolg dat 1% van de vlooien op het dier leeft; en 99% als ei, larve of pop in de leefomgeving.

De vlooienlarve

Hoe ziet zij er uit? Een vlooielarve is een halve millimeter dun en drie tot vijf millimeter lang. Met het blote oog is zij makkelijk te zien. Zij lijkt op een made (die kent u wel van het vissen); maar dan een stukje kleiner. Zoals gezegd, kruipt de vlooielarve in de leefomgeving, waar zij zich voedt met vlooienontlasting, huidschilfers, lintwormeitjes en ander organisch (verteerbaar) materiaal.

Waarom zien we de vlooielarve nooit? Dat komt omdat deze zeer lichtschuw is. Bij licht kruipt de larve weg in naden, kieren, plinten en achter meubelen. De larve is zelfs in staat in de vloerbedekking te kruipen tot wel 7,5 mm diep. Een pleats in het (zon)licht hoeft u niet intensief tegen vlooien te behandelen. Op deze pleats zitten geen larven.

Dweilen en stofzuigen

Ideale omstandigheden voor de vlooielarven zijn: een temperatuur van 20-25°C en 70-85% relatieve vochtigheid. Vocht is belangrijk. Bij een relatieve vochtigheid lager dan 50% (komt in Nederland zelden voor) gaan de vlooielarven dood. Door de vloer te dweilen zorgt u voor een lekker vochtig klimaat. Kortom, de vlooielarven vinden het zalig als u dweilt. Vlooielarven laten zich slecht wegstofzuigen. Uit proeven blijkt dat slechts ± 20% van de larven weg te zuigen is.

Vlooielarven krullen zich om iets heen en houden zich met hun stekeltjes vast. De stofzuiger krijgt er geen grip op. Wel zuigt u het eten van de vlooielarve weg. Dus echt blij maakt u de larve met stofzuigen niet.

Hoe de larven bestrijden?

Een Insect Grow Regulator (IGR) is de beste manier om vlooielarven te bestrijden. De stof methopreen, de IGR van vlooielarven, zorgt ervoor dat de larven en de vlooieëieren dood gaan. Methopreen doodt na het toepassen minimaal vier maanden de larven (en eieren).Normale insecticiden verdwijnen door stofzuigen en/of dweilen. Dit is bij methopreen niet het geval. Wat u ook doet, methopreen blijft werken. Door de grote veiligheid (methopreen wordt toegepast in het drinkwater) kan het zonder problemen in de leefomgeving worden toegepast.

Om ook volwassen vlooien te doden wordt methopreen gecombineerd met een insecticide tegen de volwassen vlooien. Vanwege de veiligheid adviseert de Consumentenbond de combinatie permethrin en methopreen. Producten met deze combinatie zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts. Desinfectiemiddelen werken goed tegen bacteriën en virussen, maar niet tegen insecten, dus ook niet tegen vlooielarven.

De vlooielintworm

Deze worm komt voor bij hond en kat. De eitjes van deze lintworm (ze lijken op rijstekorrels) worden gegeten door de vlooielarve. Hierdoor raakt de larve besmet met de lintworm. De besmette larve wordt na een paar weken een besmette vlo. De hond en/of de kat besmet zich met de lintworm door een besmette vlo op te eten. U begrijpt dat alléén de hond en/of kat ontwormen zinloos is. Het grote probleem is de besmette vlooielarven in de omgeving. U moet altijd ontwormen en de vlooielarven en de volwassen vlooien op het dier tegelijk bestrijden. Het is verstandig het dier na vier weken nog een keer te ontwormen.

Conclusie

  1. Vlooien springen over van hond naar kat en omgekeerd.
  2. Vlooielarven kruipen weg in naden en kieren en in de vloerbedekking om te ontsnappen aan licht.
  3. Met stofzuigen zijn vlooielarven niet voldoende te verwijderen.
  4. Methopreen werkt het beste tegen vlooielarven en vlooieeieren.
  5. Bij de lintworm is de vlooienbestrijding zeer belangrijk.
  6. Voorkomen is beter dan genezen. Vlooienbestrijding vraagt het gehele jaar uw aandacht.
  7. Altijd slechts een product tegelijk op het dier toepassen.

Denkt u ook aan auto en/of caravan!

Jan van Mameren, dierenarts Emax Nederland BV.