Rob's web

Hondelucht in huis

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Hondelucht in huis


Het laat heel wat hondeliefhebbers betrekkelijk koud of er bij hen in huis een hondelucht hangt, terwip evenveel anderen het als bijzonder onprettig ervaren!

Natuurlijk, we weten heel goed dat een hond nu eenmaal geen dametje is. Zelfs het ogenschijnlijk sjiekste hondje ziet er niet tegenop om in de smerigste viezigheid te kruipen. De thuiskomst houdt dan het midden tussen een komische verrassing en een ergerlijk ongemak. Gelukkig verdwijnt deze narigheid tijdens een flinke wasbeurt meestal als sneeuw voor de zon.

In dit artikeltje wil ik echter met u gaan kijken naar die hond, die ogenschijnlijk schoon, ja misschien nog pas gewassen is en toch al heel gauw weer die typische hondelucht verspreidt. leder dier heeft z'n eigen geur, die vaak heel duidelijk geroken wordt als de vacht nat of vochtig is. Het lijkt soms wel, dat naarmate de hond ouder wordt, we hem steeds vaker gaan ruiken.

Vette vacht

Tegenover een droge huid, die we bijna niet ruiken, staat een vette vacht. Het overmatige huidvet (talg) geeft niet alleen een doffe vacht, maar ook de hondemand en deken worden er mee ingewreven. Vet wordt al heel gauw ranzig. Een vette huid stinkt. Vanzelfsprekend zullen we zo'n hond wat vaker gaan wassen, maar de veelal onbekende oorzaak blijft bestaan. Het kan een bijzonder lastig probleem zijn omdat een groot aantal factoren de huid beinvloeden. Niet alleen de uitwendige omstandigheden spelen een rol, maar ook "van binnen uit" worden de huid en vacht sterk bestuurd.

Een rustig gesprek met uw dierenarts, mogelijk op afspraak, kan voor een (link aantal van de patiënten de oplossing brengen of op z'n minst het voor u noodzakelijke inzicht verschaffen. Zonder volledig te willen zijn, volgen hier een aantal mogelijkheden:

  1. Allergische huidreactie
    Meestal heeft de hond nu ook jeuk en wat extra haaruitval. Heel vaak zijn een paar vlooien de oorzaak, maar daarnaast staan nog vele andere oorzaken ter discussie.
  2. Hormonale verandering
    Vooral bij het ouder worden doemen de "kwalen" op die onder andere op de huid een negatieve invloed kunnen hebben. Bijvoorbeeld voor een oude reu kan het zijn, dat nu eens een castratie verbetering brengt, dan weer dat het geven van bijvoorbeeld mannelijke, of mogelijk andere, hormoontabletjes de huid gunstig beInvloeden.
  3. Overmatige huidvetproductie
    Bij sommige rassen komen honden voor met een overmatige huidvetproductie, zonder dat de oorzaak daarvan te achterhalen is. Hoewel deze huidziekte niet te genezen is, staan ons voldoende middelen ter beschikking om de toestand voor langere tijd aanzienlijk te verbeteren.
  4. Vetpercentage
    Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen speelt in onze tijd, met z'n vele complete hondevoeders nauwelijks meer een rol. Mogelijk dat in een aantal droogvoeders het vetpercentage wat aan de lage kant is. Minstens 8% vet of liever nog lets meer, verdient de voorkeur. Met name het linolzuur, wat in plantaardige vetten en olie voorkomt, is van wezenlijke betekenis voor de optimale conditie van huid en vacht. Eventueel vult u zelf de dagelijkse hondehap aan met wat boter, maisolie of een dergelijk product.

Voorkomende gevallen

Het is natuurlijk niet altijd de vacht die verantwoordelijk is voor een onaangename lucht, maar ook andere plaatsen aan het hondelichaam kunnen de oorzaak zijn. Hierbij een greep uit de meest voorkomende gevallen:

  1. De oren
    Soms vol met oorsmeer of andere viezigheid, kunnen geweldig stinken. Oorontsteking wordt gemakkelijk chronisch, zodat een juiste diagnose en een passende behandeling van groot belang zijn. Het is daarom verstandig om, voordat een behandeling wordt ingesteld, allereerst een dierenarts de situatie te laten beoordelen.
  2. Het gebit
    Voor heel veel honden geldt, dat op tweejarige leeftijd een gele aanslag, dus tandsteenvorming, op het gebit zichtbaar wordt. Het aangrenzende tandvlees raakt rood-ontstoken en het geheel kan een smerige lucht verspreiden. Maar ook dat melktandje, dat nog niet is uitgevallen, kan een prop viezigheid vasthouden.
  3. De lipplooi
    De lipplooi aan de onderlip is bij een aantal rassen, o.a. de cockerspaniel, soms een diepe groef. Vlak bij de natte bek wordt de huid daarin nooit droog en gaat smetten. Als drogende zalf geen uitkomst biedt, wordt de plooi wel eens operatief verwijderd.
  4. Keelontsteking
    Het komt regelmatig voor dat honden last hebben van keelontsteking en dikke amandelen. Mogelijk kokhalzen ze zo af en toe wat wit schuim op en een vieze adem hoeft ons niet te verbazen.
  5. Anusklieren
    Overvulde of ontstoken anusklieren is een oorzaak die hier verder geen cornmentaar behoeft. Een oude wond, of open huid- of melkkliertumoren kunnen een vreselijke stank verspreiden.

Bevuiling

Soms bevuilt een hond z'n ligplaats. Denk maar eens aan een oude hond met pijnlijke heupen of stijve rug en knieën. Hij loopt niet graag meer en houdt z'n behoefte wat langer op. Bij het moeizaam opstaan, laat hij gemakkelijk wat urine vallen. Een teef kan wat uityloeIng hebben, wat ook niet zo hygienisch is. Soms raakt een oude hond, misschien wel een gesteriliseerde teef, de controle over de blaas kwijt en laat daardoor zo af en toe wat urine lopen. Gelukkig is tegen deze kwaal in veel gevallen effectief met tabletten op te treden.

Er zijn nog meer mogelijke oorzaken op te noemen, maar ik hoop dat dit stukje voldoende is om gedachtensturend te zijn zo u met zo'n probleem te maken heeft. Een gezonde hond die voldoende beweging krijgt en een goede verzorging geniet, behoort niet "te ruiken". Wordt de hond gewassen, vergeet dan niet tegelijkertijd ook z'n mand een flinke beurt te geven. Tandsteen is erg moeilijk te voorkomen, maar minstens eenmaal per week een verse mergpijp, die niet stukgekauwd mag worden of een buffelhuid helpt ongetwijfeld mee het gebit en tandvlees gezond te houden.

J. K. de Jong

©clubblad K.C. Friesland