Rob's web

Vlooien-allergie

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Vlooien-allergie


Het volgende artikel is gebaseerd op eigen ervaring en experimenten met vele anti-vlo middelen.

Het probleem bij vlooien-allergie is, dat een vlo al teveel is, waardoor de hond zich gaat bijten en krabben. Het bestrijden van vlooien is dan ook een prioriteit. Het gebruik van middelen die gif bevatten, werken als mosterd na de maaltijd, omdat het middel toch al gauw enkele uren nodig heeft om een vlo te doden, want een vlo moet in contact met het gif komen. Bij een allergische hond is dit al een veel te lange tijd.

Vlooienbanden verspreiden het gif door de yacht, maar werken bij grotere honden alleen bij de voorste helft van het dier, waardoor de bescherming van de achterhand nihil is en daar komen de meeste allergie-reacties voor. Vlooienbanden mogen bij jonge dieren niet worden gebruikt en zijn voor kleine kinderen gevaarlijk. Oude banden horen bij het chemisch afval.Vlooienspray's zijn beter te doseren, waardoor een betere werking verwacht kan worden. De nadelen zijn hetzelfde als bij banden. Spray's zijn meer op hun pleats bij het behandelen van de huisraad en verblijfplaatsen van de hond.

Vlooiendruppels werken over het gehele lichaam; het gif wordt door het bloed getransporteerd. Hierbij moet de vlo eerst bijten alvorens hij dood gaat. Dus bij ellergie niet interessant. Bij druppels bestaat er nog het gevaar dat de hond allergisch op de druppels reageert; men "vergiftigt" de hond.

Hoe dan wel?

Bij allergieen is het van belang om niet in contact met de veroorzaker te komen. Men moet dus een manier zien te vinden om de hond onaantrekkelijk voor vlooien te maken. Deze middelen bestaan en ik heb er nu twee jaar mee gewerkt zonder dat er nieuwe allergie-reacties optraden. Het middel bestaat uit een mengsel van etherische olien die door de huid worden opgenomen en langzaam weer worden afgestaan. De vlooien mijden deze geur, waardoor de hond vlo-vrij blijft. Men spuit het mengsel over de hele hond verdeeld (pompje een keer indrukken per pleats) twee maal per week tegen de groeirichting van het haar in. Een bijkomend voordeel is, dat de glans van de vacht er mooier door wordt en de hond er beter komt uit te zien (door mijn dierenarts bevestigd).

Het middel heet "Vlo-away" en is bij diverse zaken zoals: drogisterijen, dierenspeciaalzaken en reformzaken te koop.

R. A. J. Kalmeijer