Rob's web

Kruisbandletsel

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Kruisbandletsel


Kruisbandletsel is de verzamelnaam van aandoeningen waarbij schade is ontstaan aan de kruisbanden. De kruisbanden zijn twee peesachtige structuren in het kniegewricht die zorgen voor stabiliteit van dat gewricht.

We beperken ons hier tot een aandoening die regelmatig voorkomt en wel de gescheurde voorste kruisband tengevolge van trauma.

Honden met deze aandoening zijn meestal heel plotseling kreupel geworden en kunnen de betreffende achterpoot niet goed belasten.

De voorste kruisband scheurt in als er te grote krachten op komen te staan, veroorzaakt door bewegingen van boven- en onderbeen ten opzichte van elkaar. Meestal zijn dit draaibewegingen waarbij het onderbeen vast op de grond staat en de draaiing van het lichaam middels het bovenbeen wordt overgebracht op het kniegewricht waarbij de voorste kruisband overbelast wordt. Bij jonge honden kan de band zelf volledig van het bot afscheuren.

Helaas blijft de schade niet altijd beperkt tot de voorste kruisband, vaak is ook de binnenmeniscus beschadigd. Bij te grote krachten kunnen de kraakbeenstructuren beschadigd worden, het zgn. voetbalknietje.

Als eenmaal de diagnose is gesteld, dan is een operatie meestal de enige oplossing. Bij HD-gevoelige rassen verdient het mijns inziens aanbeveling om voor de operatie eerst een heupfoto te maken. De revalidatie na een knie-operatie legt een zwaardere belasting op het heupgewricht aan de andere kant, dus men moet er zeker van kunnen zijn dat dit verantwoord is. De keuze van techniek ter herstel van het letsel is afhankelijk van de ervaring en voorkeur van de chirurg. In het algemeen is de prognose goed indien er snel kan worden behandeld en de revalidatie strikt door dierenarts en eigenaar wordt begeleid.

Wij hanteren in principe zes weken lijnrust na de operatie. Het is ons gebleken dat de meeste honden na drie maanden volledig hersteld zijn. Bij gecompliceerde gevallen of als er niet snel is behandeld, kan het herstel wel uitlopen tot zes maanden.

Ter voorkoming van dit letsel kan eigenlijk weinig worden gedaan. Het spreekt echter voor zich dat moet worden voorkomen dat een hond te dik wordt om overbelasting van de gewrichten te voorkomen. In het algemeen geldt, dat men kreupelheden niet mag onderschatten en dat het van groot belang kan zijn om snel een diagnose te laten stellen door een dierenarts om verergering van het letsel te voorkomen.

Dierenkliniek "Ermelo"
B. J. Carriére, M. E. Carriere-Bothof,
H. J. C. Groenewoud-Jelsma.