Rob's web

De hond als energiebron

Home - Kynologie - De duitse herdershond - De hond als energiebron


Krachtcentrales op vier poten

In deze tijden van steeds maar stijgende energieprijzen, mogen we toch wel blij zijn met onze hond. Misschien hebt u daar nog niet aan gedacht, maar het zijn gewoon krachtcentrales op vier poten. De meeste energie van onze hond verspillen wij echter en dat is natuurlijk doodzonde.

Het uitlaten

Het uitlaten van de hond is wel de grofste energieverspilling. Behalve de hond, doet de baas daar nog een schepje bovenop. Zinloos een beetje met de hond gaan kuieren, zullen we in de toekomst zoveel mogelijk moeten beperken.

Het is echter mogelijk, de hond uit te laten en toch zijn energie te benutten. Het toestel staat bovendien zeer decoratief in de kamer en door de houten tandwielen knarst en piept het zeer nostalgisch. In plaats van "Goede tijden slechte tijden" of "Onderweg naar morgen" te zitten kijken, gaat de hele familie gezellig de hond aanmoedigen in zijn 'hometrainer'. Ook het examen Uithoudingsvermogen (UV) mag op dit toestel worden afgenomen. Aan de hand van de omtrek berekent de keurmeester hoeveel rondjes de hond moet afleggen. De geleider kan er gewoon naast gaan zitten met een kopje koffie of een glas whisky. Een flinke reu zorgt zo toch al gauw voor de stroomvoorziening van een gemiddeld huishouden.

Biogas

Niet-hondebezitters hebben altijd de mond vol over hondepoep. Ze trappen er in, glijden er over uit en hun kinderen zitten er met hun handen in.

Een energiebewuste hondebezitter zal nooit faecalien op straat achterlaten. Doodzonde! Dit bijzonder energierijke produkt stoppen we in een biogasinstallatie. Koken, bakken en braden, uw hond produceert met de regelmaat van de klok de energie voor uw huishouden.

Windenergie

Sommige honden zijn er sterk in, om zo of en toe een portie windenergie los te laten. Over de geur is niet iedereen enthousiast, maar met wat aanpassingen in het voedsel kunt u de gasproduktie opvoeren en de geur terugdringen. We moeten niet kinderachtig zijn wat dit betreft.

Het is in ieder geval puur natuur en er hoeft later niets in de oceaan gedumpt te worden.

Zonnecollector

De kleur zwart absorbeert uitstekend de warmte. In de zomer is dit voor de zwarte hond een nadeel, want dan heeft hij het sneller warm. In de winter komt het uitstekend van pas. De hond verzamelt de warmte in de vacht (bijvoorbeeld voor de open haard, die uitstekend wil branden op de gedroogde honde-faeces) en u kunt de hond overal heensturen om deze warmte te benutten, bijvoorbeeld bed voorverwarmen, de was drogen en strijken.

Isolatiemateriaal

Wij kijken iedere keer verlangend uit naar de verhaarperiode. Het is onbegrijpelijk, dat mensen dit lastig vinden. Je ziet wel mensen lopen met dure rollen isolatiemateriaal, maar het hondehaar zuigen ze hoofdschuddend op en gooien het in de vuilnisbak. Het hondehaar zorgt voor een uitstekende isolatie. Uw hond loopt immers zo uit de warme kamer de vrieskou in, zonder te rillen van de kou. Zo blijkt, dat uw hond voor een paar handjes voer een hoeveelheid energie levert, die uw hele huishouden kan laten draaien.

©Over dieren