Rob's web

Joggen met de hond

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Joggen met de hond


Je ziet tegenwoordig joggers waar je naar kijkt en soms springt er naast zo iemand een hond mee die er uitziet alsof er niets heerlijkers bestaat, dan de baas elke dag te vergezellen bij zijn holpartij. Steeds meer mensen nemen hun hond mee, veelal om gezelschap te hebben.

Anderen wonen in een flat en vinden dit een goede manier om ook het dier aan zijn trekken te laten komen. Weer anderen nemen hun hond ter bescherming mee als zij er alleen op uit gaan. Om welke reden dan ook, uw hond kan een voortreffelijk metgezel zijn bij uw dagelijkse training. U moet wel de goedkeuring van de dierenarts hebben, vooral wanneer de hond ouder dan 6 jaar is, of te dik. De dierenarts zal hart, longen en gewrichten controleren. Als de hond te dik, is, zal de dokter mogelijk aanraden hem op dieet te zetten en te laten vermageren voor hij mag mee-joggen.

U moet enkele voorzorgen nemen om de gezondheid van uw hond te beschermen en te maken dat hij maximaal profiteert van zijn lichaamsbeweging. Veel richtlijnen zijn gelijk aan die voor uzelf als u begint met zo'n programma. Ook hij moet kalm aan beginnen, bijv. met een blokje om in stevige pas. Geleidelijk aan voert u snelheid en afstand op. Een kleine hond kan gemakkelijk 'opgevoerd' worden tot een kilometer of drie, een grote hond kan minstens zes of zeven kilometer rennen zonder problemen. Met een regelmatige, geleidelijk opgevoerde training kunnen honden vaak tot een veel grotere afstand komen en hun mogelijkheden schijnen slechts beperkt te worden door de uwe. Vergeet echter nooit dat een geleidelijk opvoeren en een vast schema van levensbelang zijn. Net als voor hardlopers geldt voor de hond dat hij geen grote hoeveelheden voedsel tot zich mag nemen voor de lichaamsbeweging. Hij mag ook geen grote porties eten of drinken direct er na! Als een hond vlak voor of na een grote inspanning eet kan zijn maag een slag draaien en de in- en uitgang volledig afsluiten. Ook kan een voile maag uitzetten, wat zeer pijnlijk is en vaak de dood van de hond betekent. Honden hebben water nodig tijdens het joggen. Zij transpireren niet, hun manier om warmte kwijt te raken is hijgen. Om uw hond koel te houden moet hij elk half uur wat vers lauw water hebben. (Niet koud, dat kan maagkrampen geven). Ren zo mogelijk op gras of aarde, om beschadiging aan voetzooltjes en gewrichten te voorkomen.

Vermijd heet beton en asfalt, die kunnen lelijke brandwonden en blaren geven. Loop niet op het heetst van de dag, om verbrande voetzolen en mogelijk zonnesteek te vermijden. De hond moet een halsband en een riem om hebben bij het joggen. Hij kan dan niet in de opwinding van het rennen op een gevaarlijke plaats terecht komen, bijv. bij een drukke kruising. Op veel plaatsen, vooral parken, mag je trouwens geen honden los laten lopen. Leer eventuele tekenen van kwetsuren en problemen herkennen en weet wat u er aan kunt doen.

Enkele zonnesteeksymptomen: droge mond, snelle oppervlakkige ademhaling, donkerrood tandvlees en tong. Pupillen mogelijk verwijd. Er kan ongecoördineerdheid of duizeligheid optreden. Eerste hulp: stoppen, rusten en water zien te krijgen. Koel dit dier onmiddellijk af, bijv. door alcohol over zijn lijf te gieten of ijswater lavementen te geven en haal de dierenarts. Voor de verbrande voetzooltjes kunt u vloeibaar hoefverband voor paarden gebruiken. Let op de eerste symptomen van een maagtorsie: kokhalzen, hijgen en een opgezette maag. Roep onmiddellijk de dierenarts te hulp. Let op of er geen tekenen van gewrichtsproblemen of beenbeschadigingen zijn. Denk aan de mogelijkheid van oogletsel; daar honden die dicht bij de grond zijn, kan er omhooggeschopt gruis in het gezicht waaien.

Samen met uw hond joggen kan zeer de moeite waard zijn door de bescherming en gezelligheid die hij geeft. De lichaamsbeweging doet beiden goed, als u deze richtlijnen aanhoudt en uw dierenarts raadpleegt voor verdere vragen en problemen.

©het Collieblad