Rob's web

Fysiotherapie voor dieren

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Fysiotherapie voor dieren


Deze manier van behandelen bij dieren is nog niet zo bekend, mede omdat het beroep nog niet zo lang bestaat. Omdat ik zelf een hond heb en in mijn praktijk o.a. retrievers behandel met heupdysplasie (HD) met goed resultaat, wil ik u deze informatie niet onthouden. Voordat ik inga op de indicaties en behandelwijze, eerst enkele algemene gegevens.

Sinds 1992 is het beroep officieel erkend, wat betekent dat dieren behandeld mogen worden door fysiotherapeuten die een daartoe gespecialiseerde 2-jarige opleiding gevolgd hebben, na hun 4-jarige "gewone" (humane) fysiotherapie. De meeste dierfysiotherapeuten zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij dieren (NVFD).

Dierfysiotherapie is een aanvulling op de diergeneeskundige zorg van de dierenarts, soms kan dierfysiotherapie nog verbetering geven. Bijvoorbeeld, na een operatie aan de kruisbanden van de knie belast de hond z'n poot niet. Een oudere hond heeft veel pijn vanwege slijtage van de gewrichten, komt met moeite van z'n plaats en wil steeds minder ver lopen. Tengevolge hiervan vermindert de spierkracht, die juist zo nodig is om het pijnlijke gewricht te ontlasten.

Een dierfysiotherapeut behandeld uitsluitend op verwijzing van de dierenarts of de dierfysiotherapeut neemt contact op met de dierenarts om te overleggen en te rapporteren.

Aandoeningen

Welke aandoeningen zijn dierfysiotherapeutisch behandelbaar? Er is een onderverdeling te maken in 3 groepen.

  1. Orthopedische aandoeningen:
    • LPC (Los Processus Coronoideus),
    • ouderdomsklachten (arthrose),
    • HD (Heupdysplasie),
    • OCD (Osteochondrose dissecans),
    • acute letsels aan spieren, banden, pezen en gewrichten (blessures),
    • reumatische aandoeningen,
    • behandeling na operaties,
    • rugklachten.
  2. Neurologische aandoeningen:
    • Hernia,
    • verlammingen,
    • aandoeningen rondom het ruggemerg
  3. Wonden

Bepaalde aandoeningen zijn specifiek rasgebonden. Honden met een lange rug (teckels) hebben een grotere kans op het krijgen van een hernia en bij grote rassen het vaker voorkomen van heupdysplasie.

Behandeling

Naar aanleiding van een anamnese (vraaggesprek) met de eigenaar en de diagnose van de dierenarts wordt een dierfysiotherapeutisch onderzoek gedaan om te zien wat behandelbaar is en met welke behandelmethodes.

Deze methodes zijn bewegingstherapie, massagetherapie en fysiotechnische applicaties met behulp van apparatuur. Soms volstaat een consult en krijgt de eigenaar adviezen of oefeningen mee. Een behandelserie bestaat meestal uit 6-10 behandelingen. Het adviestarief vanuit de NVFD is f 35,00 exclusief b.t.w. per behandeling.

Topaz

Als laatste wil ik een anecdote vanuit de praktijk vertellen.

Een van mijn eerste honden die ik behandelde was een 12-jarige Bouvier met ernstige slijtage van heup- en kniegewrichten, gepaard gaande met veel pijn. Hij maakte nog een klein ommetje en kwam niet van z'n plaats, maar verder was hij nog goed gezond.

Na mijn le behandeling (ik verzin het niet), besloten de baasjes nog even een boodschap te gaan doen en Topaz zag er vermoeid uit na die dierfysiotherapie.

Nu stond er een doos met 30 stuks verpakte gevulde koeken op een tafeltje. U begrijpt het al, Topaz was in de benen gekomen, had de doos opengemaakt, enkele koeken op de grond gegooid en slechts 1 opgegeten om de versheid te controleren!

Dat de honden die veel pijn hebben door een behandeling met fysiotherapie zienderogen opknappen, weer vrolijker zijn en verder kunnen lopen geeft heel veel voldoening. Zowel voor de hond, de eigenaar en mij.

Herma van der Bijl-Verton, dierfysiotherapeute, Nieuwerkerk aan den Ossel.