Rob's web

Tekebeet

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Tekebeet


Homeopathie voor honden

Wat krijgen we nou...
Nee, u hoeft er niet in te "geloven" als baasje. Misschien heeft u uw bond, zonder het te weten, al vaker homeopathische geneesmiddelen gegeven. In 40% van de dierenartspraktijken worden regelmatig homeopatische geneesmiddelen voorgeschreven, bijvoorbeeld tegen wagenziekte.

Hoe werkt het?

Een homeopathisch geneesmiddel activeert de verdedigingsmechanismen van het lichaam. Een homeopathisch geneesmiddel heeft geen schadelijke bijwerkingen. Wel kan de hond heel heftig reageren op bepaalde middelen.

Om het juiste homeopathische werkende dierenarts meer tijd nodig dan de "gewone" dierenarts. Het ziektebeeld van de patient moet zo compleet mogelijk zijn - alle symptomen zijn belangrijk, ook symptomen en gedragskenmerken die ogenschijnlijk niets met de ziekte te maken hebben. Het hemd wordt u van het lijf gevraagd.

Is homeopathie een oplossing voor alle medische klachten?

Homeopathische en reguliere diergeneeskunde moeten elkaar aanvullen. Een gebroken poot moet gegipst of geopereerd worden, de homeopathie heeft vervolgens wel een middel om de fractuurgenezing te bevorderen.

Bij welke medische problemen is homeopathie een oplossing?

De homeopathie heeft middelen ontwikkeld die helpen bij o.a. nierziekten, blessuregenezing, weefselversterking, huidproblemen, oogontstekingen, diarree, algemene bewegingsklachten, schijnzwangerschap.

Bij gewrichtsklachten zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie heeft de homeopathie een scala aan medicijnen ter beschikking, bijv. voor het bestrijden van pijn, het aanmaken van extra gewrichtssmeer bij arthrose, het verlichten van stijfheid in de gewrichten etc. De HD en ED zelf kunnen niet verholpen worden met homeopathische middelen. Ook met operaties kan lang niet altijd iets gedaan worden aan ED of HD.

Spondolyst is een langzame verstijving van de tussenwervelgewrichten. De hond heeft rugpijn. De aandoening is niet te genezen. Met homeopathische geneesmiddelen kan wel een aanzienlijke verlichting van de pijn en de klachten bereikt worden.

Het opeten van allerlei vreemde dingen (stenen, zand, ontlasting, plastic, hout en gras) is menig eigenaar een doorn in het oog. Oorzaken kunnen liggen in gedragsproblemen (speelsheid, jaloezie, aandacht trekken) of in specifieke gebreken (stofwisselingsziekte, wormbesmetting etc.). Een homeopathische behandeling kan een oplossing voor uw hond zijn.

Kan een homeopathisch middel hinderlijk gedrag van uw hond veranderen?

Homeopathie kan niet toveren met een paar druppeltjes, maar wel de scherpe kantjes van vervelend gedrag afschaven, zodat dat gedrag niet meer hinderlijk is. De beste resultaten worden bereikt door het combineren van gedragscorrectie en homeopathische behandeling. Maar ook de inzet van alleen homeopathische behandeling. Maar ook de inzet van alleen homeopathische middelen kan een oplossing zijn.

In de homeopathie worden de honden ingedeeld bij eeh bepaald type. Er zijn meer dan 40 types beschreven. Bij een bepaald type hond (en dus een bepaald type gedrag) hoort een bepaald medicijn. Bij de indeling van uw hond bij een bepaald type kijkt de diernarts naar:

Ter illustratie heb ik een paar voorbeelden van een "type gedrag" of "type hond" voor u uitgezocht:

De Nux-vomicahond:

"De Nux-vomicahond is overgevoelig voor zintuigelijke prikkels en reageert heftig. De prikkels kunnen uitstralen naar het maagdarmkanaal. Oorzaken kunnen zijn: een te sterke moederbinding, psychotraumatische ervaringen (stress, mishandeling etc.). De Nux-vomicahond is vaak een reu. Lief en aanhankelijk voor bekenden. Voor vreemden en vreemde dingen bang en schrikkerig. Wat er aan dominante trekjes in dit type zit, is meestal bluf. In zeldzame gevallen mondt de bluf toch uit in agressie. De nux-vomicahond kan niet alleen zijn: hij blaft, plast soms in huis, is ook wel eens vernielzuchtig. De hond is onzeker. Als er onbekenden het huis binnenkomen, kan hij tegelijkertijd blaffen, kwispelen en voorzichtig de gasten besnuffelen; als de gasten vertrekken is het mogelijk dat hij even nahapt... (etc.)".

De Aconitum hond:

"Past het best bij gespierde, volbloedige honden die gemakkelijk opgewonden raken. Het aconitum-type is onrustig, angstig, toont snelle afweerbewegingen, is schrikkerig. Alles bij dit type is heftig en plotseling. Gedragsproblemen na hevig schrikken, zoals blijvende angst. Ook hartproblemen na hevig schrikken, zoals blijvende angst. Ook hartproblemen na hevige schrik".

Wat kost het?

Omdat een consult, en met name het eerste consult, veel tijd kost, is het 2 tot 3 keer zo duur dan een gewoon consult. De homeopathische medicijnen zijn weer veel goedkoper dan de reguliere medicijnen. Een homeopathisch geneesmiddel (f 17,50 per flesje) kunt u gewoon bestellen bij drogisterijen.

Hoe dien je het toe?

U mag het niet door het eten mengen. Het middel moet op schone mondslijmvliezen komen. Dat kan rechtstreeks, met een spuitje of een lepeltje. U kunt het middel ook vermengen met een beetje melk en het de hond laten opdrinken.

Waar vindt u meer informatie?

Bijvoorbeeld.
Atjo Westerhuis heeft het boek "Hond en homeopathie, Gids voor thuismedicatie" geschreven, uitgegeven door Homeovisie te Alkmaar, isbn 90 71669 19 X. Kunt u zelf eens een homeopathisch middel uitproberen?

Bovengenoemd boek is tevens bedoeld als een praktische gids voor thuismedicatie. Er wordt duidelijk aangegeven welke kleine klachten u zonder gevaar zelf kunt behandelen, en voor welke zaken u echt uw homeopathische dierenarts moet inschakelen. Voor gedragsdiagnose en ernstige klachten moet u altijd een uitgebreid consult nemen. De homeopathisch werkende dierenarts moet uw hond observeren en hij zal u tientallen vragen willen stellen.

En verder...

Gun uw homeopathisch werkende dierenarts wel wat tijd. Vaak krijgt hij juist die honden op zijn spreekuur, die al jaren sukkelen met een bepaalde klacht en die in de reguliere diergeneeskunde zo ongeveer alles geprobeerd hebben.

Inge de Heer, Dierenkliniek de Kortenoord, Wageningen.