Rob's web

Temperatuur opnemen

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Temperatuur opnemen


Ik kan het aantal keren niet tellen, dat clienten me opbellen met de woorden "dokter, mijn hond heeft koorts, zijn neus is helemaal warm". Welnu, dat volksgeloof is helemaal onjuist. Al heeft uw trouwe begeleider een warme neus of al is die wat droog, dan wil dat nog niet zeggen, dat hij temperatuurverhoging heeft.

Dit kan heel eenvoudig veroorzaakt zijn doordat hij bij de verwarming heeft liggen slapen en er kunnen nog genoeg andere eenvoudige redenen voor zijn. De normale temperatuur van een hond schommelt tussen de 38°C en 39°C; is de temperatuur hoger, dan heeft het dier koorts.

Maar die kunt u alieen controleren als u zijn temperatuur heeft opgenomen. Dit kunt u als volgt doen:

  1. U legt de hond (als hij erg goed is gedresseerd, is dat niet nodig) op tafel; dit is voor u gemakkelijker en de hond zal u eerder laten begaan omdat hij door deze houding uit zijn gewone doen is.
  2. Til zijn staart op en brengt de thermometer (ingevet met een beetje vaseline) in zijn anus, zo ver, dat het kwik er een flink eindje in zit.

Zelfs al bent u dol op Amerikaanse methodes, meet de temperatuur niet door de thermometer in zijn bek te stoppen, want dan kraakt hij hem. Ook niet onder de oksel, want dat haalt niets uit.

De temperatuur is trouwens bij de hond een vreemde kwestie: ze is telkens anders en daarom kan het meten nooit een goede medische vingerwijzing zijn.

Ik herinner me een aardige kleine zwarte poedel, die bij me gebracht werd voor een of ander goedaardig iets..., het knippen van een nagel meen ik. Gewoontegetrouw neem ik zijn temperatuur op. Merkwaardig, 41o1 lk onderzoek hem met de stethoscoop, onderzoek zijn hart en longen, maar niets te vinden. Voor alle zekerheid behandel ik hem met antibiotica en vraag de eigenaar hem de volgende dag terug te willen brengen.

De volgende dag meet ik opnieuw 41°C. Drie dagen lang geef ik hem antibiotica, maar de temperatuur daalt niet. Doch de vierde dag kreeg ik een inval. lk vroeg zijn baas de temperatuur thuis te meten; en die was 38,5°C.

De opwinding over het feit, dat hij in mijn spreekkamer was, was elke keer voldoende om zijn temperatuur te laten stijgen. Dit gebeurt vaak bij honden, die nerveus en bang zijn.

©Honds Allerlei