Rob's web

Huidklachten

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Huidklachten


De laatste jaren hebben we veel meer huidproblemen dan vroeger. Weliswaar is de schurftmijt en de luis een zeldzaamheid geworden, maar vlooien en schimmels en bacterien komen veel vaker voor dan vroeger.

Een van de oorzaken is de grotere honden- en kattenpopulatie; een andere oorzaak is de veranderde huisvesting. Waar vroeger de hond niet verder kwam dan de keukenvloer, ligt de hond tegenwoordig op een kleedje voor de haard in de huiskamer.

De meest voorkomende problemen

De verharing

De hond behoort z'n yacht te wisselen met het veranderen van de seizoenen. Wanneer een hond in de winter bij 18 graden wordt gehuisvest, is de reden om te verharen verdwenen. De hond blijft vaak veel langer en meer verharen. Preparaten met aminozuren en onverzadigde vetzuren geven verbetering. Slapen in een buitenhok is natuurlijk de meest ideale oplossing.

De vlooien

De residentie tegen de meeste vlooienmiddelen is groot. Waar vroeger de druppels in de nek ruim een maand hielpen, zien we nu een werkzaamheid van den dag of tien. Daartoe zijn nieuwe druppels ontwikkeld. Lindaan (blauw water) doodt nauwelijks meer vlooien, hetzelfde geldt voor Bolfosprays en Roxasect. Alle huisdieren moeten echter behandeld worden. Komen de huisdieren niet van het erf dan is Program het ideate middel (de vlo vermenigvuldigt zich niet meer).

De voeding

Veel honden kunnen niet tegen rundereiwit (pens, hart, rundvlees uit blik). paardenvlees geeft ook vaak huidirritatie. Zo'n 8-10% van de huidklachten wordt veroorzaakt door een voedingsallergie. Deze diagnose is moeilijk, daar veel honden pas op een allergieloos eten (lamsvlees + witte rijst) gunstig reageren na een periode van teminste acht weken. Menig eigenaar heeft de moed dan allang opgegeven.

De ligplaats

Honden moeten zo koel mogelijk liggen (geen slaapplaats in de huiskamer) en bij voorkeur op katoen, zeil of plavuizen. Plastic manden zijn uit den boze, veel honden zijn hier allergisch voor. De laatste jaren zien we ook huidproblemen bij honden die liggen op een vloer die schoongemaakt wordt met Dettol, Jif of Andy. Het ideate schoonmaakmiddel is nog steeds de groene zeep.

Daarnaast kennen we nog rasspecifieke huidklachten. Bij bijvoorbeeld de collie is dat de 'collienose', een huidontstekking op de neusrug onder invloed van zonlicht en SLE. Dit laatste is een auto-immuuninfectie: lichaamscellen maken antistoffen tegen zichzelf. We zien overal huidontstekingen ontstaan, dit vaak gecombineerd met algemeen ziek zijn en aantasting van de gewrichten (en dus kreupelheid). Kale plekjes bij jonge honden zonder jeuk moeten altijd gecontroleerd worden op jonge hondenschurfi (demodex). Het is zonde als de diagnose gemist wordt. Bij veel schurftmijten wordt de behandeling veel moeilijker (kaal scheren en veel wassen).

Wat kunnen we tegen huidproblemen doen?

Allereerst de oorzaak zoeken. Juiste huisvesting en goede vlooienbestrijding (dus ook de katten die in hetzelfde huis wonen) is een goed begin.

Probeer vervolgens te experimenteren met voer. Geef niet teveel verschillende dingen en probeer het eiwitgehalte laag te houden. Een echte proef om zeker te weten of het aan het voer ligt is gedurende tenminste twee maanden lams- of schapenvlees + witte rijst te voeren. Heeft de hond geen huidklachten meer, probeer dan iets van wat de hond vroeger kreeg er weer bij te stoppen. Wanneer de huidklachten weer beginnen weten we de oorzaak. Allergietesten zijn zinvol als we de rest van de mogelijkheden hebben uitgesloten. Behandelen met desensibilistievloeistof (ongevoeligheidsmakende injecties) heeft zin bij een allergie op huisstof, katten of huismijt. Minder zinvol is het als de hond op alle mogelijke (15) dingen allergisch blijkt te zijn. En als we 't niet meer weten, dan geven we als dierenarts vaak tabletten of een injectie tegen allergie. De jeuk is dan weg, de oorzaak misschien niet, maar de patient en eigenaar gaan tevreden de deur uit. Indien de hond op deze manier een jaar of langer klachtenvrij is, is dit een zeer acceptabele oplossing.

©Het collieblad.