Rob's web

Spoelwormenbestrijding

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Spoelwormenbestrijding


Spoelwormen komen van nature voor in de darmen van honden en katten. Niet alleen honden en katten, maar ook de mens kan last hebben van deze wormen.

Hoe herkent u spoelwormen bij honden en katten?

Meestal zie je er niets van als een hond of kat spoelwormen heeft. Soms zijn ze te zien in braaksel of ontlasting. Ze lijken op een elastiekje van gemiddeld zo'n 10 cm lang. De kleur varieert van bleekgeel tot roze-roodachtig. De dierenarts kan een besmetting aantonen door onderzoek van de ontlasting.

Hoe worden honden en katten besmet?

Bij veel honden en katten komen in de darmen spoelwormen voor. Deze wormen produceren veel eitjes (tot zo'n 200.000 per dag) die met de ontlasting worden uitgescheiden. Deze voor het blote oog onzichtbare eitjes zijn (nog)niet besmettelijk. Dat zijn ze pas na enkele weken als zich in de eitjes larven hebben ontwikkeld.

Door opname van deze besmettelijke eitjes besmetten honden en katten zich opnieuw. Dit gebeurt na likken aan de vacht of eten van de grond. Pups en kittens kunnen zich ook besmetten via de moedermelk en pups zelfs al voor de geboorte in de baarmoeder. Daarom hebben jonge honden en katten bijna altijd spoelwormen.

Wat zijn de verschijnselen bij honden en katten?

Wormen verminderen de conditie van uw huisdier. Vaak zien we diarree, braken, een doffe yacht en hoesten. Besmette dieren zijn vaak vermoeid en hebben weinig weerstand waardoor ook andere ziekteverwekkers een kans krijgen.

Hoe kan de mens besmet raken?

Bijvoorbeeld door onvoldoende hygiene, na spelen in een zandbak, de tuin of het plantsoen.

De mens kan eitjes opnemen door contact met besmette grond. Uit bloedonderzoek is gebleken dat 10% van de Nederlandse bevolking wel eens een besmetting heeft doorgemaakt. Na opname van de besmettelijke eitjes komen de larven in het darmkanaal vrij. Deze larven trekken door het lichaam en nestelen zich in diverse organen. Meestal verloopt dit onopgemerkt; er treden geen ziekteverschijnselen op. Als ze wel optreden, lijken ze veel op griep. Soms zien we long- en leveraandoeningen.

Bij uitzondering kunnen oogklachten optreden.Omdat kinderen meer contact hebben met de grond en minder op hygiene letten, is het risico op herhaalde besmetting met spoelwormen bij kinderen groter dan bij volwassenen.

Hoe kunt u besmetting voorkomen?

Overal waar honden en katten hun behoefte doen, komen spoelwormeieren voor. Om een besmetting te voorkomen, moeten we onze aandacht richten op (persoonlijke) hygiene en op het ontwormen van honden en katten.

Met de gebruikelijke schoonmaakmiddelen en desinfectantia worden spoelwormeieren niet gedood. Daarom moeten we zorgen dat er zo min mogelijk contact is met besmettelijke eieren:

Ontwormen

Ontwormen dient zorgvuldig te gebeuren. Let daarbij op het volgende:

Veel gestelde vragen

Mijn hond heeft vannacht in de kamer gepoept. Loop ik nu een risico bij het opruimen?

Nee, eitjes van spoelwormen in verse honden- of kattenpoep worden pas na enkele weken besmettelijk. Er is dus geen direct risico voor besmetting. Verstandige honden- en katteneigenaren ontwormen hun huisdieren minimaal tweemaal per jaar.

Als ik een ontwormde pup koop, wat bedoelt men daar dan mee?

Ontwormde pups die te koop worden aangeboden, zijn vaak maar een keer ontwormd. Dit moet in het eerste levensjaar nog een aantal keren worden herhaald. Niet alle spoelwormmiddelen zijn hiervoor geschikt!

Als je ontwormt, zijn dan alle wormsoorten weg?

Nee, spoelwormen bijvoorbeeld, worden niet gedood met een lintwormmiddel.

Ontwormingsadvies

Pups dient u te ontwormen op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken en daarna om de twee maanden tot ze een half jaar oud zijn. Zogende teven telkens tegelijk met de pups ontwormen. Alle andere honden twee keer per jaar ontwormen.

Kittens ontwormen op een leeftijd van 4, 6 en 8 weken en daarna om de twee maanden tot ze een half jaar oud zijn. Zogende poezen telkens tegelijk met de kittens ontwormen. Alle andere kantten twee maal per jaar ontwormen.

Wilt u meer informatie over spoelwormen of over het ontwormen van honden en katten, dan kunt u contact opnemen met uw dierenarts.

Wilt u meer weten over spoelworminfecties bij de mens, neem dan contact op met uw huisarts.

©Brochure, uitgegeven door de Stichting voor Gezelschapsdieren in samenwerking met de Veterinaire Hoofdinspectie voor de Volksgezondheid.