Rob's web

Oormijt

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Oormijt


Heel veel van de oorontstekingen die we bij honden zien, worden veroorzaakt door een mijt. De zogenaamde 'oormijt'.

Deze oormijt is een kleine schurftmijt, een parasiet, die leeft in de gehoorgang van honden en ook katten, en die erg , besmettelijk is, van hond op hond, maar ook van kat op hond. Het is dus zaak al uw huisdieren goed na te kijken en eventueel te behandelen. Wat zien we nu bij oormijt? Meestal heeft de hond erge jeuk en krabt hij aan een of beide oren. Als we dan zo'n oor bekijken, zien we meestal rode huid en in het oor zelf veel donkerbruine of zwarte troep. Die donkere troep is typisch voor oormijt. Het is het afval dat de mijt produceert. Dit hoopt zich van onderuit het oor op tot dat het hele oor vol zit. Bovendien kan zo'n oor verschrikkelijk stinken. Dan is het hoog tijd er wat aan te doen.

Uw dierenarts zal u een zalf voorschrijven die u zo diep mogelijk in het oor moet aanbrengen. Daarna het oor aan de buitenkant goed wrijven (soppen), zodat de zalf zich door het hele oor kan verspreiden. Oormijt-infecties zijn zeer hardnekkig. Al denkt u na een week dat het over is, omdat uw hond geen jeuk meer heeft, dan is het zinvol om nog rustig enige tijd door te behandelen. Er kunnen dan nog steeds eitjes en larven aanwezig zijn, die zich ontwikkelen tot volwassen mijten zodat na veertien dagen het hele feest opnieuw begint.

Zorg er ook voor dat tijdens de behandeling het uiteinde van het flesje of de tube goed schoon blijft, zeker als u meerdere dieren tegelijk behandelt. U brengt anders de besmetting op die manier over. Maak zo'n oor niet te veel schoon tijdens zo'n behandeling. Dit irriteert zo vreselijk, dat uw hond daarna waarschijnlijk behandeld moet worden voor een 'gewone' oorontsteking. Veeg hooguit de rommel aan de oorflap weg met een watje, verder niet. U kunt niet veel doen om oormijt te voorkomen. Alleen regelmatig controleren of alles er nog netjes uitziet. Een gezond oor heeft een lichtroze huidje en er zit geen rommel in. Rommel in een oor is een teken dat er iets niet in orde is.

©Clubblad van K. C. Zutphen e.o.