Rob's web

Oud? Oud? HOEZO OUD?

Home - Kynologie - De duitse herdershond - Oud? Oud? HOEZO OUD?


Van veel honden wordt gezegd dat ze vroeg oud zijn. Natuurlijk zijn er fysiologische verouderingsprocessen waardoor bijvoorbeeld de nierfunctie en de conditie wat afnemen. Bij een verminderde nierfunctie is het normaal dat de hond wat meer drinkt en ook wat meer plast. Het is dan logisch dat hij wat vaker naar buiten wil. Bij een beginnende artrose heeft de hond wat meer moeite om ineens op te staan. Bij een afnemende conditie zal hij wat eerder aangeven dat de bal nu wel genoeg keren is weggegooid. Allemaal tekenen op basis waarvan wij inzien dat hij wat ouder wordt.

Ook wij moeten wat doen aan het tegengaan van het verouderingsproces.

Toch versnellen wij dan vaak het verouderingsproces nog eens extra. Waarschijnlijk is dit menselijk want we doen het eigenlijk allemaal. Als het slecht weer is of we hebben wat minder tijd hebben we natuurlijk een mooi excuus. "Die regen is niet zo goed voor zijn botten" en dus zijn gaan we na het plassen gelijk naar binnen. Vaak ontstaat er hierdoor een vicieuze cirkel waar we bijna niet meer uitkomen. De hond wordt minder uitgelaten, dit kan minder lang of minder vaak zijn. Hierdoor neemt zijn conditie nog verder af. Spieren worden slapper waardoor die de kracht gaan missen om de slijtage van de botten en gewrichten op te vangen waardoor het lijkt dat de hond nog meer pijn heeft bij het opstaan. Hij blijft hierdoor langer in zijn mand liggen, heeft minder zin om eruit te komen, ook niet als er iets heel leuks gebeurt. Hij wordt ouder. We laten hem nog vaker liggen en minder vaak uit. Als we hem dan uitlaten gaan we nog sneller naar binnen. De hond ligt nog vaker in zijn mand en komt steeds moeilijker overeind.....

Zenuwfuncties nemen af

Bij de fysiologische verouderingsprocessen, die heel normaal zijn - bij mensen boven de 30 neemt bijvoorbeeld de nierfunctie met 1 % per jaar af - is het ook normaal dat de prikkelgeleiding van het zenuwstelsel wat afneemt. Dit hoort er nu eenmaal bij. De gevolgen voor de hond zijn wat minder plezierig. Hij kan zich wat minder goed concentreren, het lijkt af en toe alsof hij zijn plekje of zijn draai niet kan vinden, hij kan ineens gaan janken of piepen zonder dat we weten of erachter kunnen komen, wat er aan de hand is. De honden slapen diep, dromen wat nadrukkelijker en ook nu lijken de honden wat oud te worden. Wij leggen ons er maar bij neer.

HIER HOEVEN WE ECHTER HELEMAAL GEEN GENOEGEN MEE TE NEMEN!

Gelukkig is hier nog van alles aan te doen. Baas en hond moeten samen die vicieuze cirkel doorbreken. Ze moeten samen aan de gang gaan. Zorg dat de spieren zich weer beter gaan ontwikkelen. Ga weer fietsen met de hond, korte rechte stukjes, laat de hond zwemmen en moedig hem juist aan om allerlei leuke dingen te ondernemen. Ga wat korter maar wel wat vaker naar buiten. Dit is goed voor zijn conditie en goed voor zijn behoefte om wat vaker zijn behoefte te kunnen doen. Overleg met uw dierenarts wat er gedaan kan worden aan de achteruitgang van de prikkeloverdracht in het zenuwstelsel. Er zijn geneesmiddelen die de hersenactiviteit stimuleren. De hersenen gaan weer beter functioneren en bepaalde ouderdomsverschijnselen nemen af. Geef uw hond weer lol in het leven. Haal hem uit die depressie. In combinatie met spel, beloning en positieve aandacht mag uw hond dan misschien wat ouder worden... HIJ IS NOG LANG NIET VERSLETEN.

Marian Servaas, Kynotrain.